iplouify Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty Witam, od kilku tyg walcze z ogromnym zakwitem bakterii przy dojrzewającym baniaku, naturalne sposoby nie dają efektu. Jest coraz gorzej, Chce kupić lampę. Wiem, że to będzie jednorazowy wydatek, dlatego chce ciąć koszta. Mam do was pytanie, szukam lampy na allegro. Znalazłem taka : https://allegro.pl/oferta/filtr-lampa-uv-10w-cuv-510-sterylizator-akwarium-7599406383 , Tylko do końca nie wiem na jakiej zasadzie to działa. To się podpina pod hydraulikę ? Byłem pewny, że to lampa taka jak zwykła, zawieszasz na akwa i tyle.. Mam kaskadę fzn-3 .. Akwa 42l. powiedzcie mi jak to podłączyć ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz95 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty 1 minutę temu, iplouify napisał: Witam, od kilku tyg walcze z ogromnym zakwitem bakterii przy dojrzewającym baniaku, naturalne sposoby nie dają efektu. Jest coraz gorzej, Chce kupić lampę. Siema, nie jestem jeszcze doświadczonym akwarystą morskim bo akwarium morskie posiadam trochę ponad rok ale jak się nie mylę to skoro zbiornik dojrzewa i nie ma w nim życia to wystarczy poczekać aż bakterie wyciąganą że skały to co mają czyli cała pozywke. I zaczną same obumierac później odpieniacz wywali resztę syfu jeżeli jakiś posiadasz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
iplouify Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty 12 minut temu, Grzegorz95 napisał: Siema, nie jestem jeszcze doświadczonym akwarystą morskim bo akwarium morskie posiadam trochę ponad rok ale jak się nie mylę to skoro zbiornik dojrzewa i nie ma w nim życia to wystarczy poczekać aż bakterie wyciąganą że skały to co mają czyli cała pozywke. I zaczną same obumierac później odpieniacz wywali resztę syfu jeżeli jakiś posiadasz. Nie posiadam odpieniacza, skała jest sucha, piasku nie ma, wszystko sterylnie, wrzuciłem tylko w przeciągu 2 tyg 3 kostki artemii. Także tej pożywki dużo nie mają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty Jak bez sumpa to tylko https://www.e-zoa.pl/pl/p/Lampa-filtr-UV-7W-wewnetrzny-UP21/65 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kajtek77 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty (edytowane) Do tej lampy potrzebujesz jeszcze zasilanie czyli pompę. Pompka do akwarium , wąż z pompki podpinasz na wejściu w lampie , z drugiej strony wąż na wyjściu z lampy jako powrót do akwarium. Producent podaje nominalny przepływ dla danej lampy . Ale myślę że 500l/h dla 10w będzie ok tylko czy przy 42l nie wysterylizujesz i zabijesz wszystkiego na raz i zaczniesz zabawę od 0? Weź jeszcze pod uwagę ilość wody potrzebnej do zalanie lampy i węży. Edytowane 10 Luty przez Kajtek77 (wyświetl historię edycji) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 19 godzin temu, iplouify napisał: Mam kaskadę fzn-3 Ja w słodkim miałem dedykowaną lampę do tego filtra wpina się na ssaniu pompy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach