Jump to content
Sign in to follow this  
sumka33

Lampa LED po 5 latach użytkowania

Recommended Posts

Tak sobie podczas przesiadki zerkam na lampe 300w chinka (po sporych przeróbkach), która świeci u mnie już jakiś czas... A tu część źródeł jakby skręcona na połowę mocy - mówie jaki pi... Co jest. Po wyłączeniu i wylutowaniu podejrzanych gagatków takie coś:

IMG_20190910_224601-2592x3456.jpg

Najlepsze że uszkodzeniu uległy wyłącznie oryginalne "chińskie" półprzewodniki. Z kolei te, które zostały przelutowane podczas moich wcześniejszych przeróbek były nienaruszone.... 

Edited by sumka33 (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to nie są czasem jakieś UV'ki? ;)  masz jakieś chłodzenie w tej chince? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
54 minuty temu, =Fresz= napisał:

A to nie są czasem jakieś UV'ki? ;)  masz jakieś chłodzenie w tej chince? 

Wlasnie nie - spektrum miały coś jak 460nm. A wydaje mi się że chłodzenie było tu powodem - podczas odlutowywania podstawa modułu tam gdzie jest klej termoprzewodzący jakby zaczynała się odspajać. Chłodzenie to płyta aluminiowa + 3 wentylatory. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   1 member

×

Important Information

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Terms of Use.