MixEEr, ja mam taki odpieniek u siebie, poziom wody podobnie jak Ty mam przy ~40 na podziałce dużej strzykawki. Poziom piany reguluję ilością powietrza z pompki. U mnie to wygląda tak, że jak się rozkręci (na rozkręcenie też potrzebuje trochę czasu) i ma co pienić to pieni, a jak nie to poziom piany dochodzi do ok 20.
Przy takim ustawieniu opróżniam kubek z mocno żółtego syfu co 4-5 dni.
Nano-Odpieniacz ze strzykawek by tomko
Napisano 17 April 2012 - 12:54
30l Aquael Nano Reef, 36W Led (6x Cree Royal Blue, 6x Cool White), Easy Heater 25W, FZN-3, Koralia Nano 900; Odpieniacz "by Tomko"..
Napisano 03 May 2012 - 13:33
Mała uwaga:
żeby odpieniacz pienił, napewno wewnetrzna strzykawka musi się znaleźć po lustrem wody to chyba oczywiste - najlepiej ok 1-2 cm pod.
Wydajność dokładnie da się wyregulować potencjometrem pompki napowietrzającej tj. ilością dozowanego powietrza.
To nie jest pseudoreklama ale używajcie kostek mini AquaMedica bo mają najlepsze pory co sprawia, że naprawde fajnie pienią.
Pozdr,
tomko
żeby odpieniacz pienił, napewno wewnetrzna strzykawka musi się znaleźć po lustrem wody to chyba oczywiste - najlepiej ok 1-2 cm pod.
Wydajność dokładnie da się wyregulować potencjometrem pompki napowietrzającej tj. ilością dozowanego powietrza.
To nie jest pseudoreklama ale używajcie kostek mini AquaMedica bo mają najlepsze pory co sprawia, że naprawde fajnie pienią.
Pozdr,
tomko
Nano Rafa 45l, 5kg LR, 7kg LS, Koralia Nano + Koralia Nano 1600, Kaskada HBL701, 40 Watt światła NARVA PC 2x11W Blue + 18W BLUE 2, Odpieniacz i Pokrywa DIY, Balling
DIY Nano-Odpieniacz by tomko
DIY Nano-Odpieniacz by tomko
Napisano dziś, 13:36
I ja zmajstrowałem sobie strzykawkowego skimmerka. "Czerwona Polfa 100" na wieloletniej pompce Hagen Elite 799.
P1120790.JPG (134.28 KB)
Ilość pobrań: 27
Troszke inna konstrukcja. Wewnętrzna strzykawka 20ml. Starczy lekko oszlifować kanty kostki lipowej i wchodzi akurat. Strzykawka w kubku 5ml. Mój kubek jest zdejmowalny tylko dlatego, że znalazłem taką małą probowke, w którą wkłada się obciętą łodyge kwiatka.
Pasuje jak ulał. Chyba mam za słaby generator powietrza
0,5 litra na minute co daje 30 litrów na godzine. Kostki AM są spoko ale trzeba sprawdzić je. Często miejsce połączenia tego plastiku a drewna jest nieszczelne i uciekają tamtędy duże bąble.
P1120790.JPG (134.28 KB)
Ilość pobrań: 27
Troszke inna konstrukcja. Wewnętrzna strzykawka 20ml. Starczy lekko oszlifować kanty kostki lipowej i wchodzi akurat. Strzykawka w kubku 5ml. Mój kubek jest zdejmowalny tylko dlatego, że znalazłem taką małą probowke, w którą wkłada się obciętą łodyge kwiatka.
Pasuje jak ulał. Chyba mam za słaby generator powietrza
90x40x65 + sump 50x35x42. 120W LED, Tunze 6045, New Jet 1200, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Logowanie »