Napisano 27 December 2009 - 17:15
Ajjj mam nadzieję, że wiesz czym karmić te rybki? Polecam mrożonki, ale morskie:) Np może być artemia, solowiec (na początek) tylko nie należy przesadzić z ilością pożywienia, w takim małym akwa łatwo zaburzyć równowagę. Mam nadzieję, że masz termometr w akwa i grzałkę, do tak małego pewnie wystarczy najmniejsza. Jeśli akwa stało 2-3 miesiące to jest szansa, że rybki nie padną Ci na skutek zatrucia związkami przemiany materii, ale proponowałabym dla pewności podmienić część wody na taką z działającego już dłużej akwa morskiego- chodzi tu o obecność odpowiednich bakterii, można także kupić w sklepie specjalne szczepionki do akwa z bakteriami właśnie. Woda na dolewki ( po RO) dolewasz tylko tylko ile wyparuje, podmiany wody słonej- na to masz chwilkę czasu, karma dla ryb, sprawdzenie temperatury, potrzebny także salimetr ( do mierzenie zasolenia wody- powinno znajdować się w pewnych granicach) ale to już jak zaczniesz podmiany wody. No i jednak wypadałoby zmierzyć stężenie azotanów, azotynów i amoniaku- tego ostatniego nie powinno być w wodzie na poziomie wykrywalnym ( jeśli nie daj Boże jest, to ekspresowo podmiana wody).
To najważniejsze, a na resztę będzie czas jak się nieco dokształcisz:) Żółtego zwierza oddaj lub sprzedaj - tak jak pisali przedmówcy, inaczej marny będzie jego koniec.
Swoją drogą taki prezent - żywy to chyba więcej kłopotu niż radości, lepszym pomysłem byłoby akwa z samą żywą skałą, które stopniowo można wzbogacać o inne organizmy w miarą przybywania wiedzy właściciela:) Ale to już uwaga do potencjalnych darczyńców:)
Pisałeś o rozgwieździe, ze ma dojść.. na razie nic bym nie dokładała do tego akwa, zamiast rozgwiazdy ( jeśli już opłacone zakup dobrej soli lub brakujące elementy osprzętu)
Powodzenia!
akwarium 80*40*40, 126 litrów, panel, marea 1000, koralia 2400- cyrkulacja, eheim 600 - obieg, miniflotor, 2*24 W 10000K T5, 1*24 W 18000K, 10 kgLR, trochę piachu, stada rurówek , cóś w muszelce, ślimaki: turbo, krewetki czyszcząca, 1 pterapogon, 1 żółta babka, 2 błazenki, jeżowiec,euphilia i miękk