nano-reef.pl: ReefMax Kraków - od laika do... - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

• 13 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

ReefMax Kraków - od laika do... Nowy projekt 360 literków netto

#1 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Moderator
  • GG : 1350296
  • Akwarium:ambitne

Napisano 26 August 2010 - 21:03

Witam Wszystkich
Dziś 15sty dzień od kiedy "odpaliłem" solniczkę. Znalazłem to forum żeby czerpać z Waszej pomocy. Moje doświadczenie jest zerowe.
Baniak odpalony na suchej skale, którą zobaczyć możecie na zdjęciach.
Wode z RO zasoliłem Redcoral Salt. teperatura 25 st. Pierwszy dzien 2xtabletka biologicznego aktywatora Bakterium E, kolejne dwa dni po jednej. Przed okolo tygodniem wlaczylem światlo, 6 godzin porannego, 2 h dziennego. Wlałem 1 ampułke szczepow bakterii Probio. od 16 sierpnia zgodnie z rada 1 ml wódki oraz kilka kruszków pokarmu (mam Acti Marine). Pracuję duzo zawodowo i nie mam wiele czasu zeby czytac forum. Bardzo nie chciałbym popełnić fatalnego błedu na starcie. Żeby jakos rozkrecic to zycie przydalby sie choc kawalek zywej skaly czy algi. Znajomy mowi zebym w sobote kupil pierwsza rybke. Jestem z Krakowa, jaki sklep akwarystyki morskiej czy osobe prywatna polecicie do pomocy:)? Z testow jakie dostałem w prezencie mam tylko test CA oraz Mg firmy zoolek. Z filtra na dzien dobry wyrzucilem kulki, zastepujac skala. Na obecnym etapie wegla jeszcze nie wkładałem do srodka.
www.mariuszfrej.com Moje szkło 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 2,5 kg piasku, skały nie ważyłem (80% najmniej suchej bylo) SPRZEDAM
0

#2 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 26 August 2010 - 21:07

Dołączona grafikaDołączona grafika
www.mariuszfrej.com Moje szkło 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 2,5 kg piasku, skały nie ważyłem (80% najmniej suchej bylo) SPRZEDAM
0

#3 Użytkownik jest zalogowany   kapuhy 

• Grupa: Klubowicz
  • Akwarium:ReefMax

Napisano 26 August 2010 - 21:32

Z rybką poczekaj, za to dorzuć chociaż ze 2 kg żywej skały. Przydałaby się też druga pompa cyrkulacyjna, dmuchająca za skały. Do tego testy na amoniak i NO2, bo sprawdzanie wapnia i magnezu możesz na tym etapie spokojnie odpuścić. Test na kH i Ph też Cię z czasem nie ominie. Nie wykręcaj się pracą, jak nie będziesz miał czasu na poczytanie podstaw, to na prowadzenie baniaka też będzie mało. Na razie przyda CI się duuużo cierpliwości.
Powodzenia :strutin
ReefMax i parę gratów...
0

#4 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 26 August 2010 - 21:38

dzieki za konkretne rady! Wielu ludzi mnie tutaj gani na forum, może i dobrze. Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że baniak został odpalony tak szybko troche wbrew mej woli:) Sezon nawałnicy zawodowej potrwa jeszcze 2 miechy, niemniej nie zamierzam odpuszczać zgłębiania wiedzy. pozdro!
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   TomekSz 

Napisano 26 August 2010 - 22:17

Witaj
Nie przejmuj się nieprzychylnymi odpowiedziami. Takie są zawsze na każdym forum.
Co do akwa to wrzuć trochę "żywej skały". Możesz też na dno nasypać "żywego piasku". Przeczytaj co to jest "cykl azotowy". Poczekaj aż zaczną pojawiać się glony -brunatne i zielone. Rób testy na NO2 i NO3. Po około 2-3 tygodniach wpuść ekipę czyszczącą (ślimaka i kraba). Później wrzuć proste koralowce (jakieś miękkie). Z pierwszą rybką poczekaj. Jeśli będziesz niecierpiliwy i wpuścisz ją za wcześnie to i tak Ci padnie - szkoda rybki i pieniędzy. To nie jest tak jak z akwa słodkowodnym gdzie praktycznie do kranówki możesz wpuścić rybki i przeżyją.
0

#6 Użytkownik jest zalogowany   AnT 

• Hobbysta
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Szlachta Morska
  • Akwarium:kropla oceanu

Napisano 30 August 2010 - 13:33

Ktoś mi kiedyś napisał :
"-Nie dozuj mikroelementów &񗝎na siłe&񗝍, to co w soli z podmiany mieć będziesz, wystarczy Ci na razie w zupełności (podobnie rzecz się ma z wapniem i reaktorami i ballingiem, na to przyjdzie czas).

-ucz się od wielu kolegów np. z tego forum, którzy są bardziej zaangażowani w akwarystykę morską, obserwuj swoje akwarium i cierpliwości się naucz, bo to w tym hobby podstawa... i pamiętaj, na trudne korale masz jeszcze dużo czasu.

Tyle ode mnie... życze wytrwałości, konsekwencji, jeszcze raz cierpliwości w powiększaniu obsady zbiornika (bo wiem jak bardzo kuszą nowe &񗝎zwierzaki&񗝍 do akwarium)."
dxp1976

Też się podtym podpisze :strutin
Pozdrawiam Daniel M.
T5 - 7x54,Reef Octopus-SSS-5000Int ,Blau Overflow 3000,obieg-Tunze Silence 1073.040(3000L)skały-20kg
Dołączona grafika
1

#7 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 02 September 2010 - 11:37

22gi dzień
przećwiczyłem większość sposobów mocowania korali
wielkie podziękowania dla Martina, AnT, Spirou
oraz Dominika!, za bezcenne wskazówki oraz bezinteresowność
0

#8 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 15 September 2010 - 02:40

doba 35ta
korale mają się b dobrze
ślimaki wcinają cyjano
a to co właśnie zobaczyły me oczy, pierwsza wylinka

Dołączona grafika
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   zielony mintaj 

• GG : 4000515
  • Akwarium:112 i 30

Napisano 15 September 2010 - 06:58

Fajna fotka Ci wyszła, skojarzyło mi się z filmem Alien :nono
Do not fight the macro algae, grow the macro algae.
Tom Barr

wodorosty
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Topielec 

Napisano 15 September 2010 - 10:04

Fotka kosmos :nono
Pozdrawiam,
Adam

40x25x25, 2x11W PC, Resun Waver-2000

Dołączona grafika

Dołączona grafika
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   LiZaRd 

• Tytół urzytkowika
  • GG : 6808303
  • Akwarium:reefMAX 60 ~ 105 L

Napisano 15 September 2010 - 15:34

Dokładnie Alien :nono czym robione zdjęcie?
Mój dziennik | Moje filmypozdrawiam
Lukas Szendzielarz

• AQUAEL reefMAX 60
  • 2x 48W LED (6x XP-G białe 1T + 6 szt. Cree CP-E Royal + 3 szt. Blue XPE + moduł Bluetooth)
  • 2x TUNZE 6015
  • HYDOR SlimSkim 135.35
  • HYDOR Pico Evolution 1000
  • AQUA-TREND Shark
  • JAGER 100W
0

#12 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 15 September 2010 - 15:52

nie mam juz obiektywu macro, wiec musiala mi wystarczyc zwykla canon 50/1.4. iso 2000 1/100s, przyslona 2.8 o ile dobrze pamietam
0

#13 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 24 September 2010 - 20:59

dzień 45. stoicki spokój. zielone glony pieknie opanowuja teren. Małe czyszczenie tylnej szyby zachecilo mnie do pokazania baniaka. Od kilku dni piasek na dnie. W komorze pierwszej rowaphos, w drugiej biopellets. fizelina w pierwszej i trzeciej na patykach wymieniana regularnie. 5 slimakow ma co jeść. Najbardziej cieszy oko Strombus sp. - żre tyle co 3 turbo. Miekkasy po macoszemu gdzieś na bokach rozstawione. Baniak czeka z niecierpliwością na kolejne euphyllie. Dzieki uprzejmości p. Biesa z Oświęcimia na ryzyk-fizyk w 37dzien umieściłem kilka odłamków monti. Nie zapeszając wciąż żyją. Do kolekcji doszły różne grzybki. W głowie kołata jednak myśl, gdzie ta cholerna mała aiptasia przyniesiona na podstawce. Być może jak xenia ze skał bedzie wystawiać swe "rączki". Hobby pochłania każdą wolną chwilę. Dobrze, że to akwarium takie małe. Inaczej nigdy bym od niego nie oderwał oczu. pozdroDołączona grafika
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Warszawiak 

• Akwarium:Szklane....

Napisano 24 September 2010 - 22:58

zaje@#%^%^ tank.. pozdrawiam...
"Życie jest zbyt krótkie aby pić tanie wino"

ReefMax, Reef cyrculator 2600 + Hydor Koralia Nano Evolution 1600, TUNZE 3155,9kg LR, 9kg LS, powoli do przodu..

Zapraszam do tematu mojego ReefMax'a
Dołączona grafika
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   TomekSz 

Napisano 24 September 2010 - 23:40

Powiedz mi jak zrobić takie ładne zdjęcia przy pomocy Sony DSC-HX5V ?
0

#16 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 25 September 2010 - 00:53

masz bardzo super sprzęcik jak na kompakt mega wyczes!
Rady jak do każdego aparatu: rób zdjęcia wieczorem, zgaś inne źródła światła wokol akwarium (żeby nic się od szyb nie odbijało)
zrob zdjęcia na statywie, stołku, podpierając na kolanie jesli czas masz poniżej 1/60 sek
Jeśli masz poniżej 1/60 ruchome korale, ryby moga wyjsc nieostre. na moment zdjec mozesz wyłączyc cyrkulator
używaj iso w granicach 400 (unikaj funkcji autoiso). zdjęcia koniecznie bez lampy błyskowej. korzystaj tylko z zoomu optycznego (cyfrowy obniza jakosc> "wycina obraz ze zdjecia". Jesli zdjecia beda sie za bardzo przepalac w bialych miejscach spróbuj zmienic program/tryb zdjec(żeby kontrastowość nie była narzucana przez program).

(swoje zdjęcie obrobiłem przy pomocy b prostych środków w 2 minuty - jasność, kontrast, wyostrzenie, kadrowanie)

pozdrawiam

p.s.
mysle że Twoim kompaktem możesz uzyskać jeszcze lepsze efekty od moich zdjec dokumentalnych, a wszystko za sprawą stosunkowo duzej głębi ostrości>wszystko będzie ostre od pierwszego po najdalszy plan.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Kubaaas 

Napisano 25 September 2010 - 01:12

Skoro zeszlo na temat zdjec to tez bym poprosil o rade. Mam Nikona D70 z fabrycznym obiektywem Nikkor 18-70 3.5-4.6. Obiektyw taki sobie ale na razie pakuje $$$ w nowy sprzet pod wieksze akwa wiec nie planuje kupowac lepszej optyki na razie. Zdjecia slabo mi wychodza. Masz moze luft jakies rady co do ustawien?

A jesli chodzi o akwarium to super ulozenie skaly. Ciekawe jak bedzie przebiegalo stabilizowanie sie biologiczne przez to, ze bazowales glownie na martwej skale. U mnie odpukac wszystko ladnie sie rozkreca ale wydaje mi sie, ze wlasnie przez duza ilosc zywej skaly z dzialajacego zbiornika. Trzymam kciuki i sledze postepy.
Pzdr
K.
0

#18 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 25 September 2010 - 01:29

kilka spostrzeżeń jest odnośnie Twoich zdjęć
Zdjęcia całego akwarium robisz dobrze (popracować ciut nad fotka trzeba tylko w obróbce)
zdjęcia detali: zdjęcia poruszone korali (wylacz cyrkulacje wody), przy błazenkach wstrzeliłeś sie zoomem na zoa. spróbuj manualnie uchwycic ostrosc lub strzelic wiecej zdjec, gdyz zwierzaki są ruchliwe. zobacz na ustawienia AF (jest tam kilka opcji, poczytaj jaki masz wybór). wyczuj na ile możesz pozwolić sobie z iso. czasami lepiej mieć szumy na zdjeciu niz rozmazany cały plan(slimaki nocą się kłaniają, wysokie iso i nieostre. lepiej nizsze iso a aparat na czyms oprzeć). tam gdzie mozesz uzywaj w miare niskiego iso by jakosc zdjecia byla lepsza. Twój obiektyw nie nalezy do jasnych wiec w aktanice ciezko bedzie o komfort robienia zdjec rybom.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   TomekSz 

Napisano 25 September 2010 - 10:02

luft, dzięki za rady.
Nie chcę tu nic reklamować ale...
Sony DSC-HX5V to naprawdę fajny sprzęt. Mięści się w kieszeni i robi piękne zdjęcia. Ma możliwość strzelania serii do 10 klatek na sekundę, wbudowany HDR i robi naprawdę niezłe filmy w HD. Zoom optyczny 10 razy. Na forum umieściłem zdjęcia w najniższej jakości po kompresji, więc nie oddają detali. Youtube też ostro skopmresował filmy.

Jeśli chodzi o fotografowanie akwarium to największym problemem dla mnie jest ustawienie ostrośći. Nie można tego zrobić manualnie, mam wrażenie że aparat głupieje i nie wie na jaki element się wyostrzyć. Czasami łapie glony na szybie ;(

Prawdą jest, że nie wyłączałem falowników i używałem ustawień automatycznych z wyłączoną lampą i na statywie. Dzisiaj wieczorem potrenuje z Twoimi radami.

Zmobilizowałeś mnie jednak do tego, żebym pobawił się więcej możliwościami tego aparaciku. Dzisiaj piekna pogoda więc idę w plener :(
0

#20 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 24 October 2010 - 18:57

dzień 75
kolejna fotka z mojego poletka doświadczalnego
Ze względu na suchą skałę dojrzewanie trwa i trwa (cyjano, gluty), niemniej podchodzę do tego na spokojnie
z pozytywów coraz więcej fioletowych ognisk glonowych wiec na skałach więc idę w dobrym kierunku.
namnożyło się mnóstwo zycia, masa kiełży
Czas na wymarzoną pierwszą rybkę - nie błazenek jak pierowtnie planowałem ale raczej mandaryn splendidus
z nowych rzeczy: od Nikla z Wilamowic przywiozłem m.in. gąbkę (dzieki jeszcze raz!), został z niej obwarzanek - nie przetrwała przeprowadzki w całości.

z suchej skały odmoczyło się mnóstwo martwej tkanki. Jako ze panel filtrujący RM nie siorbie tych kawałków
kupię filtr wewnętrzny, który będę wkładać na cały dzien do baniaka. srodek filtra na fizelinę, ktora bede wymieniac po kazdym "zabiegu" oczyszczającym :) gdy wszystko niepożądane "wydmucham" ze skał, filtr myślę nie będzie potrzebny, a sam panel RM w miarę sobie poradzi z bieżącą obsługą.

Ciężko zapamiętać wszystkie nazwy. Dla własnej świadomości podaję nazwy gąbek jakie mam w baniaku: Collospongia sp. oraz arteriospongia vermifera 02.
Dołączona grafika

ort do poprawy,
pkt. 8 Regulaminu

0

Udostępnij ten temat:

• 13 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »