nano-reef.pl: ReefMax Kraków - od laika do... - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

• 13 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

ReefMax Kraków - od laika do... Nowy projekt 360 literków netto

#41 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Moderator
  • GG : 1350296
  • Akwarium:ambitne

Napisano 13 January 2011 - 12:47

Zgodnie z życzeniem wrzucam fotkę stanu obecnego. Fota bez kombinowania z balansem bieli. Tak świeci z 1 swietlowka ATI blue plus (reszta jeszcze aquaelowa). W baniaku miszmasz, plac przebudowy. RM z gumy nie jest toteż kilka miękkich musiało "wyjechać" by jakoś można teraz włożyć ręce do baniaka (sporo trudu zajęło układanie gorgonii by mialy przestrzen, byly poza dotykiem zwłaszcza parazoa). Ukoronowaniem konstrukcji skalnej będzie w miare płaska półka - miejsce dla twardych by miały lepsze światło. Na piasku gorgonie, a pomiędzy jak widać... zobaczymy co z tego połączenia wyjdzie (węgiel wymieniam jeszcze częściej). NP otwierają się, apetyt mają spory. Byle nic nie zepsuć... tego sobie życzę. Pozdro!
Dołączona grafika
www.mariuszfrej.com Moje szkło 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 2,5 kg piasku, skały nie ważyłem (80% najmniej suchej bylo) SPRZEDAM
0

#42 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 22 January 2011 - 14:04

Transformacja baniaka trwa. Do marca czekam na skalną półkę pod spsy. Wymienilem 100 ml rowa phos i 50 ml purigenu. z braku alternatywy nie bardzo mam gdzie przełożyć kapryśną gorgonię blue berry. Jednak czuję, że moje regularne podchody z "czekoladkami i kwiatami" pod nos nie pozostają bez echa. Dzidzia nie rozwija jak powinna polipow, ale stawia je na sztorc i cos tam je otwiera. Sa mega niebieskie. Takze mam nadzieje ze przyjmie moje zaloty i otworzy sie na full. tuby mnożą się jak Critersy. Muszę Lizarda podpytac czy i jak można bezpiecznie oddzielić pojedynczą mordkę. Po zmianie oświetlenia jest inaczej. Zwłaszcza w szoku jestem pod wpływem aktyniki ATI a pseudo RM - obie świetlówki to dwa różne światy barwowe.
www.mariuszfrej.com Moje szkło 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 2,5 kg piasku, skały nie ważyłem (80% najmniej suchej bylo) SPRZEDAM
0

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   Kefu 

• Grupa: Klubowicz

Napisano 22 January 2011 - 17:18

czym teraz świecisz luft ?
Daj foto całości z nowym oświetleniem.
Pytam bo zamierzam wkrótce wymienić cały komplet świetlówek i cały czas się zastanawiam jakie dać żeby był szał :waving
ReefMax 80L, 16kg LR, 9kg LS, Koralia 1,JVP-101, Chemi Pure Elite, Active Carbon, Purigen.
0

#44 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 01 February 2011 - 00:29

cos sie zmieniło w moim życiu
Moja kobieta staje na wysokości zadania i dba o baniak podczas mojej nieobecnosci. Nie moge uwierzyć, a jednak!
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   TomekSz 

• Akwarium:ReefMax

Napisano 01 February 2011 - 10:00

Cytat

#321429 luft :
cos sie zmieniło w moim życiu
Moja kobieta staje na wysokości zadania i dba o baniak podczas mojej nieobecnosci. Nie moge uwierzyć, a jednak!

To uważaj. Jesteś bliżej katastrofy niż myślisz.
0

#46 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 06 February 2011 - 21:48

Dwa dni nieobecności w domu w doborowym towarzystwie na zlocie w Milówce dawały do myślenia jak tam moje NP. Moja czerwona kochanka przywitała mnie na szczescie z otwartymi ramionami. Na fotkach bordo skały - wysyp od kiedy bawie sie w balling. Na drugiej focie BB. Jeszcze żyje (ale co to za życie :nono ). Tyle na dziś. Pozdro!
Dołączona grafikaDołączona grafika
0

#47 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 08 February 2011 - 15:02

Poszedłem za głosem ludu i zamontowałem NJ1200. Nie wiem jak inni, ale sam dostosowałem nowa pompe na obraz oryginału - dołożyłem kolanko, by syf był pobierany bezpośrednie znad dna komory 2.

Tego samego dnia wyjąłem biopellets (3 seria), ktore nie wniosly nic ciekawego (kręciły sie chyba od września).
0

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   Szymon68 

• Wyświetl galerię

Napisano 08 February 2011 - 17:03

Cytat

Poszedłem za głosem ludu i zamontowałem NJ1200

Vox poppuli, vox Dei! :nono

A tak na serio, to fajny baniak!
Pozdrawiam
Szymon

ReefMax - Start 11 wrzesień 2009;
Cyrkulacja: Tunze 6025 + Koralia nano 1600,
Wymieniona pompa obiegowa na NewJet 1200
Sól: Preis / ATI Coral Ocean Plus
Skała: 50% LR + 50% Riffkeramik
Dolewka dr.Witt sterująca zaworem przed RO+DI
Balling i VSV na dozowniku AquaTrend
0

#49 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 06 February 2011 - 21:48

Dwa dni nieobecności w domu w doborowym towarzystwie na zlocie w Milówce dawały do myślenia jak tam moje NP. Moja czerwona kochanka przywitała mnie na szczescie z otwartymi ramionami. Na fotkach bordo skały - wysyp od kiedy bawie sie w balling. Na drugiej focie BB. Jeszcze żyje (ale co to za życie :waving ). Tyle na dziś. Pozdro!
Dołączona grafikaDołączona grafika
0

#50 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 08 February 2011 - 15:02

Poszedłem za głosem ludu i zamontowałem NJ1200. Nie wiem jak inni, ale sam dostosowałem nowa pompe na obraz oryginału - dołożyłem kolanko, by syf był pobierany bezpośrednie znad dna komory 2.

Tego samego dnia wyjąłem biopellets (3 seria), ktore nie wniosly nic ciekawego (kręciły sie chyba od września).
0

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Szymon68 

• Wyświetl galerię

Napisano 08 February 2011 - 17:03

Cytat

Vox poppuli, vox Dei! :)

Pozdrawiam
Szymon

ReefMax - Start 11 wrzesień 2009;
Cyrkulacja: Tunze 6025 + Koralia nano 1600,
Wymieniona pompa obiegowa na NewJet 1200
Sól: Preis / ATI Coral Ocean Plus
Skała: 50% LR + 50% Riffkeramik
Dolewka dr.Witt sterująca zaworem przed RO+DI
Balling i VSV na dozowniku AquaTrend
0

#52 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 15 February 2011 - 15:59

Cytat

#324411 Szymon68 :

Cytat

Vox poppuli, vox Dei! :D

pompa NJ1200 chodzi, czy spełnia moje oczekiwania? spodziewałem sie czegoś więcej. No, ale jest lepiej niz bylo. Glosniej ciut tez. Do baniaka do rico yumy trafiła pierwsza niebieska forida. Małe to :D Może jak sie rozrosnie do 10 bedzie efekt. Z planów zakupowych to wieksza ilość instant ocean, żeby już nie żonglować solami bo to niczemu dobremu nie słuzy. Doświadczenie metoda prob i bledów wzrasta także źle nie będzie. Mocne słońce w pokoju... musze lepszy parawanik na baniak sobie skombinować.

(kh9, MG 1320, Ca 480)
0

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   Warszawiak 

• Akwarium:Szklane....

Napisano 16 February 2011 - 15:07

[/quote]
pompa NJ1200 chodzi, czy spełnia moje oczekiwania? spodziewałem sie czegoś więcej. No, ale jest lepiej niz bylo. Glosniej ciut tez. Do baniaka do rico yumy trafiła pierwsza niebieska forida. Małe to :D Może jak sie rozrosnie do 10 bedzie efekt. Z planów zakupowych to wieksza ilość instant ocean, żeby już nie żonglować solami bo to niczemu dobremu nie słuzy. Doświadczenie metoda prob i bledów wzrasta także źle nie będzie. Mocne słońce w pokoju... musze lepszy parawanik na baniak sobie skombinować.

(kh9, MG 1320, Ca 480)
[/quote]

Ne rozume... :D
"Życie jest zbyt krótkie aby pić tanie wino"

ReefMax, Reef cyrculator 2600 + Hydor Koralia Nano Evolution 1600, TUNZE 3155,9kg LR, 9kg LS, powoli do przodu..

Zapraszam do tematu mojego ReefMax'a
Dołączona grafika
0

#54 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 16 February 2011 - 19:48

hehe, mowa o ricordea florida :D takie to małe a takie drogie i ze dopiero 10 w kupie robi chyba efekt. zamiast euphyllarium robi mi sie grzybiarnia :D a mam ich sporo gatunkow juz i nie mowie o zoa
0

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   LiZaRd 

• Tytół urzytkowika
  • GG : 6808303
  • Akwarium:reefMAX 60 ~ 105 L

Napisano 20 February 2011 - 00:33

I jak tam przygoda z NPS'ami? :clowning
Mój dziennik | Moje filmypozdrawiam
Lukas Szendzielarz

• AQUAEL reefMAX 60
  • 2x 48W LED (6x XP-G białe 1T + 6 szt. Cree CP-E Royal + 3 szt. Blue XPE + moduł Bluetooth)
  • 2x TUNZE 6015
  • HYDOR SlimSkim 135.35
  • HYDOR Pico Evolution 1000
  • AQUA-TREND Shark
  • JAGER 100W
0

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   Warszawiak 

• Akwarium:Szklane....

Napisano 20 February 2011 - 02:25

a już ogarniam :clowning tak myślałem ale się upewniam... ricordea ładnie wygląda pod mocną aktyniczną świetlówką......
Widziałem baniak który miał całe dno w ricordei i tylko na aktynicznych świetlówkach..BOMBA!!
"Życie jest zbyt krótkie aby pić tanie wino"

ReefMax, Reef cyrculator 2600 + Hydor Koralia Nano Evolution 1600, TUNZE 3155,9kg LR, 9kg LS, powoli do przodu..

Zapraszam do tematu mojego ReefMax'a
Dołączona grafika
0

#57 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 20 February 2011 - 03:08

moja przygoda z NP? Mega "głupota nieopierzeńca", który chciałby mieć wszystko w baniaku i NP i jakis SPS, a do tego troche czasu dla siebie :D Ciekawe doświadczenie. chemia w koncu opanowywana w praktyce. Mg Ca Kh opanowane, teraz pozostaje No3 do zbicia, bo NP muszą jeść, a SPSy muszą mieć czysto. Taki hardcore jaki sobie zafundowałem uczy mnie pokory, daje dużą praktyczną wiedzę i motywację by się nie zbłaźnić zwłaszcza przed życiem, które spoczywa w moich rękach. Zabrzmiało surowo, ale nie ma co owijać w bawełne. Podsumowanie: baniakowi poświęcam więcej czasu niż mojej kobiecie.

a co do moich NP: zacznę od blue berry ktorej juz nie ma. Mój krzaczek stał się sławny i doczekał sie conajmniej 2 topików nie licząc tego z targowiska. Nie wchodząc w szczegóły winę za jego zgon biore na siebie. Jak umiałem tak karmiłem, wycinałem kolejne miękkasy by moc przestawić BB w nowe, kolejne miejsce by się otworzyła. I powiem Wam, że jeśli w miejscu pierwotnym nieruszana jeszcze jakoś wyciągała w rurkę polipy, tak przy każdej przeprowadzce było coraz gorzej z nią. Całkowicie nigdy nie rozwinęła u mnie ani jednego polipu (tak jak to widzę na zdjęciach w necie). Także był trudny dla mnie okres. BB nie ma, wysokie NO3 zostało :clowning Gorgonia "cielista" przytwierdziłem na jednej podstawce z g. z fioletowymi tipami i to było złe posunięcie bo "cielista" nie chciała się otwierać, przez co straciła trochę tkanki. Dopieszczana po "przesadzeniu" ma się duuuuuuuuuuuużo lepiej, nie licząc cyjano, które zakłóca jej sielankę. Najlepiej sprawuje się gorgonia czerwona z jasnymi polipami. Diablica pięknie się rozwija i jest najmniej problematyczna. Z połowę jej będę musiał jednak sprzedać jeśli nie opanuję NO3. Co do tubek z 6 główek zrobiło się co najmniej 15. Jest jeszcze jedno NP Scleronephthya gracillimum, śmiszne ale je i rośnie/rozrywa się na kupki.
0

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   LiZaRd 

• Tytół urzytkowika
  • GG : 6808303
  • Akwarium:reefMAX 60 ~ 105 L

Napisano 20 February 2011 - 09:57

Oj z miękkimi NPS uważaj, jeśli już po nie sięgnąłeś to znaczy, że mocno się wkręciłeś :D Sclero jest bardzo wdzięczna, ale potrafi też marudzić, na pewno spodoba się jej częste karmienie drobnicą. Czekamy na zdjęcie całości :clowning
Mój dziennik | Moje filmypozdrawiam
Lukas Szendzielarz

• AQUAEL reefMAX 60
  • 2x 48W LED (6x XP-G białe 1T + 6 szt. Cree CP-E Royal + 3 szt. Blue XPE + moduł Bluetooth)
  • 2x TUNZE 6015
  • HYDOR SlimSkim 135.35
  • HYDOR Pico Evolution 1000
  • AQUA-TREND Shark
  • JAGER 100W
0

#59 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 20 February 2011 - 22:36

Cytat

#328339 LiZaRd :
Oj z miękkimi NPS uważaj, jeśli już po nie sięgnąłeś to znaczy, że mocno się wkręciłeś :D Sclero jest bardzo wdzięczna, ale potrafi też marudzić, na pewno spodoba się jej częste karmienie drobnicą. Czekamy na zdjęcie całości :clowning

a czy jest co pokazywac w całości:) ? Wcześniej było "biedniej" ale ładniej dla oka, a teraz niczym plac budowy :D Jak będzie co pokazać to nie omieszkam :) Póki co pozostaje mi się cieszyć, że parametry wody mam coraz bardziej stabilne, wiec jest nadzieja na przyszłość.
0

#60 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 25 February 2011 - 00:22

zachorowałem na nowe akwarium. z sumpem. kiedy się to ziści?
0

Udostępnij ten temat:

• 13 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »