Stało się 23.12.2010 dostałem swój zestaw od Aquaela. Nowe akwarium to ReefMax z szafką, pompka koralia evolution 2800, grzałka easy heater 100W. Skała z E-RYBKI dotarła do mnie wcześniej jak akwarium, 4 dni czekała w świeżej solance, w wiaderku z cyrkulacją. W tym czasie 2x została przeczyszczona w solance i wymieniłem wodę na świeżą. 23 grudnia zalałem akwarium świeżą wodą po RO i DI, zasoliłem nisko mineralizowaną solą, by nie dawać pożywki glonom. Tego samego dnia w akwarium wylądowała skała.
1szy dzień

Od razu zastosowałem Purigen i Chemipure elite oraz dawkuje do dziś dzień Nutrafin Cycle HAGEN'a.
25 grudnia do akwarium trafił piasek ze starego akwarium który przepłukałem w solance i umieściłem w akwarium. Na samą górę przyszło jeszcze ok. 3kg świeżego żywego piachu. Tego samego dnia do zbiornika trafily pierwsze korale, m.in. discosomy i parazoa. 26 grudnia poleciało już wszystko.
26.12.2010

Świecę 3 godziny dziennie pełnym światłem od 7 do 20 leci sama aktynika i gdzieś w środku dołącza białe na ów 3 godziny.
Dziś tj. 28.12 Sara podczas odwiedzin u Krzyśka (Astronatus Ocellatus), postanowiła, że zabierzemy samotnie pływającą księżniczkę (Amphiprion perideraion), rybka jest śliczna, cały czas pływa za błazenkami, które ją szybko zaakceptowały.
Akwarium nie będzie NPS'owe, raczej polece trochę mieszanie, myślę nad jakimiś LPS'ami, może jakieś nowe rico, ma być kolorowo:)
Co do obsady, bardzo chciałbym dorwać parkę Pterapogonów, choć co do obsady rybnej nie mam jeszcze jakichś konkretnych planów, tu liczę na Wasze opinie i rady.
OSTRZEGAM! Nie postępujcie tak jak ja i nie róbcie tego sami w domu
Pozwoliłem sobie na to, bo uznałem, że doświadczenie mi na to pozwala, codziennie 2x mierzę parametry wody i obserwuje korale.
28.12.2010
Amphiprion perideraion - "Księżniczka"

oświetlenie nocne

pod aktyniką

Logowanie »