nano-reef.pl: Reefmax by Ona - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Reefmax by Ona

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   ona 

• Wyświetl galerię
  • Grupa: Klubowicz

Napisano 15 March 2011 - 22:15

Witam Reefmaxową grupę wsparcia:)
Myślę o przenosinach 30L Aquaela do Reefmaxa .
Zakładam swój Reefmaxowy wątek , bo mam sporo pytań na temat tego zestawu , a nie chciałabym zaśmiecać forum .
Przeczytałam już wszystkie wątki reefmaxowe , ale mimo wszystko mam kilka pytań, na które nie znalazłam odpowiedzi. .
1. Czy ten zestaw jest na tyle cichy , ze da się przy nim spać ?. Co mi może ewentualnie przeszkadzać , odpieniacz?, cyrkulacja?. Czy da się to ewentualnie wyciszyć, wyłączyć na noc.?
2. Wyczytałam , ze polecacie 2X pompki cyrkulacyjne . Koralia nano 1600 lub Reef Circulator 2600. Która z tych pompek jest cichsza i mniej przenosi drgania ? oraz , która z nich jest mniejsza/krótsza ?. ( Chodzi o to , żeby odległość od szyby była jak najmniejsza ).
3. Jak jest ze strumieniem wody w tych pompkach ? Czy ktoś ma z Was porównanie jeśli chodzi o te 2 firmy . ? Koralie znam , natomiast zupełnie nie mam porównania do tej Aquaelowskiej firmy.
4. Czy wiatraczki wbudowane w obudowe wystarczają w czasie upałów w lato?, musicie dodatkowo chłodzić wodę?.
5.Czy kot skaczący na obudowę akwa , da radę przestawić parametry na panelu sterowania? . Jest tam jakieś zabezpieczenie przed zwierzętami , dziećmi ?
6. Panel jest wbudowany na stałe ? , czy można go wyjąć i np. porządnie wymyć pod prysznicem?
7. Widzę ,ze sporo osób narzeka na oryginalny odpieniacz . Próbował ktoś z Was zastapić go małym odpieniaczem Hydora?( wydaje mi się , ze ma dość niski kubek).
Jakby komuś się chciało odpowiedzieć na moje wątpliwości to byłoby super i z góry wielkie dzięki.
Mój Reefmax http://www.nano-reef...sts&q=36509&d=0
Kolekcjonuje Zoa i Acanthastrea.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Moderator
  • GG : 1350296
  • Akwarium:ambitne

Napisano 15 March 2011 - 22:31

1. Żeby było cicho można dolewke wody dokupić na dzien dobry. Wiatraki jedni słyszą, innym nie przeszkadza. Oryginalna pompa odpieniacza jest cicha.
2. mam tylko Reef Circulator 2600 i jest bezgłośna, ale długa :) koralie nano też kupie bo mi brakuje drugiej słabszej.
3.
4. chłodzenie w RM to akurat atut tego zestawu - wypróbowany m.in. w goracej Italii
5. Raczej nie bo przyciski nie chodzą lekko, wiec nie ma obawy. Klapa tez stabilna wiec git.
6. Scianki na stałe, a elementy z 3 komór wyjmowalne/rozkładalne :)
7. Oryginalny odpieniacz przy zakupie autodolewki powinien wystarczyć. Wszystko w Twoich rękach :D Ale wygodny to on nie jest. Hydora nie znam
www.mariuszfrej.com Moje szkło 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 2,5 kg piasku, skały nie ważyłem (80% najmniej suchej bylo) SPRZEDAM
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   bestiakol 

• GG : 9064031
  • Akwarium:a takie małe mam:)

Napisano 15 March 2011 - 22:45

jak dolejesz wodę wieczorem to ok jest lub dolewka:)
jest ogólnie cichy i wygodny:)
kot na pewno nic nie zrobi bo przyciski są małe i ciężko chodzą i może siedzieć na pokrywie:) ja mam jedną Koralię ale mam tylko skałę i ryby więc to wystarczy ale jak będzie życie to dołożę sobie i zależy co chcesz trzymać tam:) mój odpieniacz nawet pieni w miarę więc nic nie zmieniam a TY to jak trafisz:)
powstaje 80x50x45 :) już niedługo start:)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   LiZaRd 

• Tytół urzytkowika
  • GG : 6808303
  • Akwarium:reefMAX 60 ~ 105 L

Napisano 15 March 2011 - 22:46

Ad.1
Da się spać sam śpię przy nim, musisz jedynie zaopatrzyć się w dolewkę polecam aquatrend (shark), albo pilnować codziennie, bo jeśli będzie mało - będzie chlupać.
Ad.2
Ja polecę całkiem coś innego, HYDOR Koralia Evolution 2800, wydajniejsza, mniejsza, cichsza(zastosowane nowe technologie), mniejszy pobór energii, no i jedna zdecydowanie wystarcza, mam taką u siebie, a obsada to SPS, LPS, rico, zoa etc.
Ad.3
Mam pompkę aquaela w biurze, w białym RM i powiem Ci, że różnica jest kolosalna, oczywiście na korzyść Koralii. Aquael ma jakby mniejsza średnicę, przez co strumień jest węższy i pompka jest dłuższa, co akurat nie wygląda fajnie w takim zbiorniku. Przy tym jest mniej wydajna. Tu znów postawie na Hydor Koralie Evolution 2800!
Ad.4
To się okaże, zestaw mam od przeszło 3 miesięcy, lata jeszcze nie było :) Ale wydaje się, że winno wystarczyć, w biurze paliłem w kominku, czasami było tak ciepło, że chodziłem w krótkim rękawku a temp w akwa nie rosła, jedynie parowanie, dlatego tak ważna jest dolewka, już nie tylko do tego, żeby uniknąć parowania, ale żeby zachować stałe parametry.
Ad.5
IMO kot nie będzie w stanie nic tam nacisnąć, przyciski są wygodne, ale u mnie przynajmniej nie są specjalnie delikatne i czułe.
Ad.6
Panel jest klejony, ale spokojnie można każdy jego element wyciągnąć i wyczyścić, począwszy od odpieniacza, kończąc na kubkach i filtrze z fizeliną.
Ad.7
Ja jestem wyjątkiem jeśli chodzi o odpieniacz. Albo faktycznie trafiła mi się cudowna sztuka, albo moje zabiegi wystarczają. Należy zabezpieczyć rurkę doprowadzającą powietrze, lubi sobie spaść w miejscu gdzie nachodzi na kubek i wsio! Nie wyciągamy kubka, ja odsysam syf strzykawką no i podstawa, stały poziom wody! Czyli dolewka! :)

:D
Mój dziennik | Moje filmypozdrawiam
Lukas Szendzielarz

• AQUAEL reefMAX 60
  • 2x 48W LED (6x XP-G białe 1T + 6 szt. Cree CP-E Royal + 3 szt. Blue XPE + moduł Bluetooth)
  • 2x TUNZE 6015
  • HYDOR SlimSkim 135.35
  • HYDOR Pico Evolution 1000
  • AQUA-TREND Shark
  • JAGER 100W
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Warszawiak 

• Akwarium:Szklane....

Napisano 15 March 2011 - 23:36

A jednak... gratuluje.... ;]
"Życie jest zbyt krótkie aby pić tanie wino"

ReefMax, Reef cyrculator 2600 + Hydor Koralia Nano Evolution 1600, TUNZE 3155,9kg LR, 9kg LS, powoli do przodu..

Zapraszam do tematu mojego ReefMax'a
Dołączona grafika
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   ona 

• Wyświetl galerię

Napisano 17 March 2011 - 19:38

Dzięki ogromne .
Cieszy mnie fakt , ze kot nie da rady poprzestawiac ustawień , bo mam takiego jednego zafascynowanego akwarystyką morską , do tego stopnia , ze wskakuje na 30L .

Lizard ,a czy ta dolewka też jest w miarę cicha?

Warszawiak dziękuję , aczkolwiek nie wiem jak to sie stało , chyba odpoczęłam od NP i stwierdzam , ze akwarystyka morska jest całkiem przyjemna.:)Nie dla każdego jest NP , może SPSy przypadna mi do gustu:clowning.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 17 March 2011 - 20:39

Cytat

#336406 ona :
Nie dla każdego jest NP , może SPSy przypadna mi do gustu:clowning.

ze skrajnosci w skrajnosc :) pozdro
www.mariuszfrej.com Moje szkło 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 2,5 kg piasku, skały nie ważyłem (80% najmniej suchej bylo) SPRZEDAM
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   bestiakol 

• GG : 9064031
  • Akwarium:a takie małe mam:)

Napisano 17 March 2011 - 21:08

DOLEWKA jest cicha więc luz :) Powodzenia.:)
powstaje 80x50x45 :) już niedługo start:)
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   ona 

• Wyświetl galerię

Napisano 17 March 2011 - 21:37

Cytat

#336429 luft :

Cytat

#336406 ona :
Nie dla każdego jest NP , może SPSy przypadna mi do gustu:clowning.

ze skrajnosci w skrajnosc :) pozdro

Bo my kobiety tak ponoć mamy ... dlatego mogę się chyba czuć rozgrzeszona?:).
Napisałam to pół żartem , pół serio . Nie zamierzam Reefmaxa wypełniać po brzegi acroporami , przede wszystkim stawiam tym razem na miękkie i lpsy . Acroporę 1-2 szt. chciałabym kiedyś wstawić experymentalnie bo u nikogo nie widziałam w Reefmaxie, ale wyprzedził mnie Lizard:).
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   sPRYTny 

• nie wiem co tu wpisać... ;)
  • GG : 2048739

Napisano 17 March 2011 - 21:45

Cytat

#336406 ona :
Lizard ,a czy ta dolewka też jest w miarę cicha?

Lizard, polecił Ci dolewkę Shark za około 439zł, wiec nie wiem czy cena będzie Ci odpowiadała.
Jeśli chodzi o jej głośność to jest ok, słychać ją ale bez przesady spać się da. Tak u mnie ona wygląda.
Tańsza wersja to Levelautomatic.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   ona 

• Wyświetl galerię

Napisano 17 March 2011 - 22:37

Sprytny widziałam cenę , ale szczerze powiedziawszy na dolewce wolę nie oszczędzac .
Tak z ciekawości zapytam , dlaczego wybraliście ten droższy model ?, czym on rózni się od tego tańszego? , ma jakieś lepsze zabezpieczenie przez przelaniem?
0

#12 Użytkownik jest zalogowany   Peniek 

• Akwarium:http://www.youtube.com/watch?v=YpbSJawGwJM

Napisano 17 March 2011 - 23:42

Tansza jest bez pompy a drozsza z pompa perystaltyczna.
Do tanszej dokupujesz byle jaka pompke co podniesie wode na wysokosc akwarium i bedzie tak samo dobrze.
akwa 250l,odpieniacz DIY(pompa AB 2000/1 igla),cyrkulacja-Tunze 6055x2+multicontroller 7096+Tunze 6045,obieg NJ-2300,oswietlenie-3x39W+2x17W LED Northern blue+2x15w.14000K+15W blue.DOSER ONE,30kg LR.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię

Napisano 18 March 2011 - 00:07

Cytat

#336459 ona :
Bo my kobiety tak ponoć mamy ... dlatego mogę się chyba czuć rozgrzeszona?:).
Napisałam to pół żartem , pół serio . Nie zamierzam Reefmaxa wypełniać po brzegi acroporami , przede wszystkim stawiam tym razem na miękkie i lpsy . Acroporę 1-2 szt. chciałabym kiedyś wstawić experymentalnie bo u nikogo nie widziałam w Reefmaxie, ale wyprzedził mnie Lizard:).

no to trzymam kciuki :) Sztuką widzę nie jest już utrzymać spsy w RM ale profesurą jest cieszyć się z ich kondycji i co najwidoczniejsze z ich przyrostów.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   LiZaRd 

• Tytół urzytkowika
  • GG : 6808303
  • Akwarium:reefMAX 60 ~ 105 L

Napisano 18 March 2011 - 00:25

Cytat

#336446 bestiakol :
DOLEWKA jest cicha więc luz :) Powodzenia.:)

Szczerze? Oryginalna szafka do RM ma z tyłu duże dziury, są super na kable, wężyki, ale jeśli chodzi o pracę dolewki, cóż, słychać ją, na szczęście nie włącza się w nocy, to w dzień jest największe parowanie spowodowane grzaniem lamp. Ja mam RM jakieś 10cm od łóżka i śpię spokojnie, ostatnio przed zaśnięciem liczę biegające kiełże po skale, także jest spoko :) Co do samej dolewki chciałem, żeby i w szafce było estetycznie, dlatego wybrałem droższy model z wbudowaną pompą. Jeśli chodzi o samą pracę, dolewka nie włącza się zbyt często, jeśli już to tak jak wcześniej wspominałem, w dzień i pompuje przez około 3-4 sekund. Jest to świetne rozwiązanie, a już na pewno niezbędne. Co do sps'ów w RM, jak najbardziej jest to możliwe, mam 5 gatunków acropor, 2 seriatopory, 4 montipory i wszystkie ładnie się wybarwiają, i rosną, nawet acropory mają małe przyrosty, mimo, że są stosunkowo niedługo.

Na start proponuję również kupić dobre świetlówki, a te z Aquaela odstawić kąt :)
Mój dziennik | Moje filmypozdrawiam
Lukas Szendzielarz

• AQUAEL reefMAX 60
  • 2x 48W LED (6x XP-G białe 1T + 6 szt. Cree CP-E Royal + 3 szt. Blue XPE + moduł Bluetooth)
  • 2x TUNZE 6015
  • HYDOR SlimSkim 135.35
  • HYDOR Pico Evolution 1000
  • AQUA-TREND Shark
  • JAGER 100W
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Warszawiak 

• Akwarium:Szklane....

Napisano 18 March 2011 - 00:53

Cytat

#336492 ona :
Sprytny widziałam cenę , ale szczerze powiedziawszy na dolewce wolę nie oszczędzac .
Tak z ciekawości zapytam , dlaczego wybraliście ten droższy model ?, czym on różni się od tego tańszego? , ma jakieś lepsze zabezpieczenie przez przelaniem?

To kup sobie Tunze osmolator, ja posiadam i jestem zadowolony.... za odpowiedni poziom odpowiada czujnik optyczny a za zabezpieczenie czujnik pływakowy... ma wszystko w zestawie...
"Życie jest zbyt krótkie aby pić tanie wino"

ReefMax, Reef cyrculator 2600 + Hydor Koralia Nano Evolution 1600, TUNZE 3155,9kg LR, 9kg LS, powoli do przodu..

Zapraszam do tematu mojego ReefMax'a
Dołączona grafika
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   ona 

• Wyświetl galerię

Napisano 31 March 2011 - 15:30

Ja macie poprowadzony kabel od odpieniacza w Reefmaxie?
Tak jak u Pudzianka?
Czyli , ze mam zdemontować tą pokrywę od panela? I jak to zrobić , zeby tych zaczepów nie urwać ?.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Natan 

Napisano 31 March 2011 - 15:57

Cytat

#336492 ona :
Tak z ciekawości zapytam , dlaczego wybraliście ten droższy model ?, czym on rózni się od tego tańszego? , ma jakieś lepsze zabezpieczenie przez przelaniem?

oszfak dolewka za 400 zł, wiesz, że na allegro kupisz od dr_witt to samo tylko, że za 100 zł z dwoma pływakami
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Pudzianek89 

Napisano 31 March 2011 - 16:04

Zaczepów nie połamiesz, więc spokojnie możesz do góry "poderwać" tą pokrywe. Lekko odchyl pokrywe i do góry mocniej szarpnij. Ale wystarczy tylko otworzyć do końca i tyle :P Po lewej stronie w tym wypuście mieszczą się dwa kable na spokojnie. U mnie zależy od dnia akurat ustawienie kabli. Raz odpieniacz i grzałka idą od tyłu a raz kabel od odpieniacza wychodzi z boku obudowy. Kwestia tego co będzie dla Ciebie wygodne.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   ona 

• Wyświetl galerię

Napisano 31 March 2011 - 16:13

Natan , fajnie , że wpadłeś , bo teraz już wiem:).
Pudzianek , dzięki , już sobie poradziłam.

Jaką pompkę powinnam kupić do tej dolewki Dr_Witta?
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Pudzianek89 

Napisano 31 March 2011 - 19:11

Kup coś prostego np. taką pompke lub w motoryzacyjnym najtańszą pompke od spryskiwaczy (ok 20zł max) I do tego zasilacz. Duży nie musi być, oby tylko 12v albo 9v nawet starczy.
0

Udostępnij ten temat:

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3