Akwarium miałem w domu (z przerwą) od dziecka, a kilka dni temu uruchomiłem swoją pierwszą w życiu nano-rafkę którą chciałbym wszystkim zaprezentować.
Już od ponad pół roku czytam wasze posty i oglądam imponujące fotografie waszych zbiorników,
teraz wreszcie poczyniłem pierwsze kroki w kierunku stworzenia własnego.
Nie ukrywam, że zakładam ten temat w oczekiwaniu na pomoc i wskazówki od bardziej doświadczonych "morszczaków",
bo chwalić się na pewno przez najbliższy czas nie będę miał czym
Ale wcześniej jak wspomniałem czytałem inne tematy, mam w domu Baumeistera, Kura i Zarzyńskiego, oraz Skrzypeckich,
które to książki przeczytałem, żeby nie zamęczać nikogo pytaniem o absolutne podstawy.
Jednak teoria jest teorią, a praktyka praktyką - w tym drugim zdaję się na kolegów i koleżanki z forum.
Zbiornik ma wymiary 80 x 30 x 40
Oświetlenie:
2 x Sylvania Aquastar 10.000k 24W T5
1 x ATI Blue Plus 14.000k 24W T5
1 x ATI Actinic 14.000k 24W T5
Filtracja:
Eheim 2073 - w nim prefiltr gąbkowy, LR, ceramika i węgiel aktywowany.
Docelowo będzie sump 60l z jedną komorą, w nim odpieniacz i absorbery/inne media.
Dopiero wczoraj wykombinowałem pudełko przelewowe, teraz muszę tylko kupić kilka rurek PCV i go podłączyć.
13.03.2011 - start akwarium
Zalewanie wodą RO/DI.

Solenie - sól TM BIO-ACTIFF

Po kilku godzinach wieczorkiem dodałem skałkę (z dojrzałego akwarium).

Zdjęcie po zakończeniu prac pierwszego dnia, ten zbiornik na dole idzie na sump (60l) i ładnie będę mógł go ukryć za drzwiczkami.

16.03.2011 - pierwsi mieszkańcy

21.03.2011 - widać pierwsze glony

22.03.2011 - pierwsze testy wody, na razie mam mały zestaw testów kropelkowych JBL, który rozbuduję według waszych zaleceń.
pH - 8,1
kH - 15
NO2 - 0
NO3 - 1
temp - 25,5 'C
zasolenie - 1,023
Jak na razie świeciłem światło 5h dziennie, ale zaczynam ten okres wydłużać do 12h.
Na powierzchniach akwarium zaczyna pojawiać się brązowawy nalot.
Woda jest wciąż mętna, pewnie za sprawą bakterii z soli, rozważam wsadzenie do filtra włókniny.
Nie panikuję, kupiłem zapas węgla w aptece
Pozdrawiam wszystkich.

Logowanie »