Czas przedstawić swoje akwarium. Po ponad półrocznym stażu na ReefMaxie, przerzuciłem się na nieco większe szkło - 330 litrów.
Więc tak:
Akwarium - Ferplast 120x50x60wys, z pokrywą, szafką, wzmocnieniami w postaci linek i ramkami, dolną i górną.
Odpieniacz - Schuran JetSkim 120
Obieg - Red Dragon 4500
Cyrkulacja - Vortech Mp-40 x2
Sump wg projektu Romana Rożka, Rowa i węgiel.
Oświetlenie - Metis CRP 2x100W
Sterowanie- komputer IKS z modułami zasolenia, PH, redox, poziomu wody. Do tego listwy zasilające x 4, dwie z nich sterowane przez komputer.
Grzałka 100W.
Wentylatory x4 w pokrywie
Przede mną:
-Refugium spaghetti w ostatniej komorze plus oświetlenie 11W PC białe
-Filtr przepływowy DIY (w trakcie budowy) na węgiel i rowę
-Podłączenie pomp dozujących pod Jod i ABC.
-kolejny moduł pomp dozujących do ballinga
-Wentylator w szafce
-Dodanie 2xT5 do pomocy Metisa
Poniżej przedstawiam fotki akwarium i sumpa. Do niektórych zdjęć mam od razu pytania, prosiłbym o pomoc.
Co do samego zbiornika - wystartowałem na spokojnie w listopadzie. Podmieniam ok. 10% (30 l) co tydzień. Co tydzień dozuję po podmianie 10 ml Cycle, 3 krople Strontium/Molibden KENT i 3 krople Jodu. Sporadycznie AminoAcid czy KoralFluid. Karmię mrożonkami i suchym.
Akwa wygląda narazie ubogo (walczyłem z plagami) - czego efektem jest martwa tubka. Ktoś może mi powiedzieć jak walczyć z tym brązowym dziadostwem na piachu? Użyłem Algaex - nic. Chemiclean - nic. Podmiany nic nie dają.
Oto moje parametry z wczoraj (dziś zrobię podmianę):
Temp
Zasolenie 1,024 Refraktometr, 1022 IKS)
Redox 420 mV
ph 8
kh 6 , 7,5 (Salifert)
NO2 0,02
NO3 2
PO4 0,02
NH4 0,01
Ca 410
Mg 1230
Aby wyprzedzić wasze pytania co do możliwej trefnej soli czy złej wody, oto parametry świeżej solanki (sól TM BA) i wody po RO i DI:
Solanka (przy zasoleniu 1,019):
ph 8,6
kh 5 TM(!)/ 7,7 (Salifert)
NO2 0
NO3 <1
PO4 0
NH3 0,01
Ca 335 (!)
Mg 1290
RO/DI:
TDS 003
PO4 mierzone Hanką - 0,05
Obsada: Hepatus, Mandaryn, Doktorek, Salarias, dwa Błazny, piaskowa, strombusy, clibanariusy, nassariusy, krab porcelanowy, trzy debeliusy.
Całość:

Lewa strona:

Prawa strona:

Euphylie i syf (JAK SIĘ TEGO POZBYĆ?!):

Pavona cactus - green i bronze

Menella i goniopora - prosiłbym o poradę, co z nią zrobić. Nie otwiera się od przeprowadzki - nie umiem jej znaleźć dobrego miejsca :( :

Metis:

Spływ, powrót, wentylatory, linka wzmacniająca i metis:

Sump (zasilacze ze starego oświetlenia, muszę zdjąć i dać na targowisko

Logowanie »