nano-reef.pl: [330l] Ziemniaczana Rafa - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

[330l] Ziemniaczana Rafa

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Ziemniok 

• Grupa: Klubowicz

Napisano 03 April 2011 - 20:52

Hejka!

Czas przedstawić swoje akwarium. Po ponad półrocznym stażu na ReefMaxie, przerzuciłem się na nieco większe szkło - 330 litrów.

Więc tak:

Akwarium - Ferplast 120x50x60wys, z pokrywą, szafką, wzmocnieniami w postaci linek i ramkami, dolną i górną.
Odpieniacz - Schuran JetSkim 120
Obieg - Red Dragon 4500
Cyrkulacja - Vortech Mp-40 x2
Sump wg projektu Romana Rożka, Rowa i węgiel.
Oświetlenie - Metis CRP 2x100W
Sterowanie- komputer IKS z modułami zasolenia, PH, redox, poziomu wody. Do tego listwy zasilające x 4, dwie z nich sterowane przez komputer.
Grzałka 100W.
Wentylatory x4 w pokrywie

Przede mną:

-Refugium spaghetti w ostatniej komorze plus oświetlenie 11W PC białe
-Filtr przepływowy DIY (w trakcie budowy) na węgiel i rowę
-Podłączenie pomp dozujących pod Jod i ABC.
-kolejny moduł pomp dozujących do ballinga
-Wentylator w szafce
-Dodanie 2xT5 do pomocy Metisa

Poniżej przedstawiam fotki akwarium i sumpa. Do niektórych zdjęć mam od razu pytania, prosiłbym o pomoc. :D

Co do samego zbiornika - wystartowałem na spokojnie w listopadzie. Podmieniam ok. 10% (30 l) co tydzień. Co tydzień dozuję po podmianie 10 ml Cycle, 3 krople Strontium/Molibden KENT i 3 krople Jodu. Sporadycznie AminoAcid czy KoralFluid. Karmię mrożonkami i suchym.

Akwa wygląda narazie ubogo (walczyłem z plagami) - czego efektem jest martwa tubka. Ktoś może mi powiedzieć jak walczyć z tym brązowym dziadostwem na piachu? Użyłem Algaex - nic. Chemiclean - nic. Podmiany nic nie dają.

Oto moje parametry z wczoraj (dziś zrobię podmianę):

Temp
Zasolenie 1,024 Refraktometr, 1022 IKS)
Redox 420 mV
ph 8
kh 6 ™, 7,5 (Salifert)
NO2 0,02
NO3 2
PO4 0,02
NH4 0,01
Ca 410
Mg 1230

Aby wyprzedzić wasze pytania co do możliwej trefnej soli czy złej wody, oto parametry świeżej solanki (sól TM BA) i wody po RO i DI:

Solanka (przy zasoleniu 1,019):
ph 8,6
kh 5 TM(!)/ 7,7 (Salifert)
NO2 0
NO3 <1
PO4 0
NH3 0,01
Ca 335 (!)
Mg 1290

RO/DI:
TDS 003
PO4 mierzone Hanką - 0,05

Obsada: Hepatus, Mandaryn, Doktorek, Salarias, dwa Błazny, piaskowa, strombusy, clibanariusy, nassariusy, krab porcelanowy, trzy debeliusy.

Całość:

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Lewa strona:

Dołączona grafika

Prawa strona:

Dołączona grafika

Euphylie i syf (JAK SIĘ TEGO POZBYĆ?!):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pavona cactus - green i bronze

Dołączona grafika

Menella i goniopora - prosiłbym o poradę, co z nią zrobić. Nie otwiera się od przeprowadzki - nie umiem jej znaleźć dobrego miejsca :( :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Metis:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Spływ, powrót, wentylatory, linka wzmacniająca i metis:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Sump (zasilacze ze starego oświetlenia, muszę zdjąć i dać na targowisko :D ):

Dołączona grafika

Dołączona grafika
Pozdrawiam, Krzysiek!

120x50x60 -> 330l, Red Dragon 4500, Schuran JetSkim 120, Metis CRP 2x100W, IKS, Vortech MP-40x2.... http://www.nano-reef...m=posts&q=37059
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   SkoczekPL 

• "Człowieki są jakieś dziwne"
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Administrator
  • GG : 1136572
  • Akwarium:400 L

Napisano 03 April 2011 - 21:04

Ha! Bardzo ładny baniaczek. I już wiem czemu nie możesz podnieść Metisa w górę :D Już jestem fanem twojego setupu bo widać że z głową a nie dupą robione wszytko - dodatkowo żeś młody człowiek co nas starych pryków napawa optymizmem :D

Pewnie papa troszkę pomógł, choćby magicznym plastikiem ?? :D Bravo bravo.

A mam pytanie: Co to takie kabelki i "coś jak stateczniki na froncie nad sumpem? " To coś od IKSa ?
Pozdrawiam Rafał
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzegorz Dyzma 

• Kiedys Szlachta Morska teraz tylko klubowicz :D
  • Akwarium:w najprostszej postaci

Napisano 03 April 2011 - 21:34

Fajna przesiadka, i widac wielki potencjal. Duzo profesjonalnego sprzetu ktory w przyszlosci wiele ulatwi. Ale miom zdaniem sump przekombinowany. Zrzut wody ryzykowny, moze sie przytkac. Red Dragon wykorzystany w 50%. lepiej kolanakmi przedluzyc zrzut a powrot dac bezposrednio pod kominem
Nie wiem czy to kwestia zdjec czy Metis strasznie zolto swieci. Ale swiec mocno.

Zewnetrznie akwarium bardzo ostetycznie i bede kibicowal. Gorgonie lepiej dac komus kto ma odpowiednio przystosowany system bo koral w takim akwarium bedzie cierpiec, albo parametry beda kosmiczne.

Trzymam kciuki
Bez zbednych pierdół. Swiatlo, ruch wody i DSB.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   remel 

• Wyświetl galerię

Napisano 03 April 2011 - 22:29

Gratulacje nowego baniaka :D

Zapowiada się super ale nie boisz się że w tej zamkniętej obudowie szlak trafi metisa?
http://www.nano-reef...0&n=last#bottom
440l + sump 120 l + 300 led diy + 2x54ATI , obieg NewJet 6000 , cyrkulacja tunze6105 i profik

I reefmax oraz 650l w firmie :) Jak świrować to na całego!
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Ziemniok 

Napisano 03 April 2011 - 23:05

SkoczekPL - to bebechy ze starej lampy LED (pół chińszczyzna, pół DIY na Cree) - do usunięcia z belki :D

Grzegorz Dyzma
- sump uprościłem do maksimum :D Mam trudne dojście w szafce, a rozwiązanie o którym piszesz miałem przed zmianą sumpa. Problem w tym, że pompę miałem w wodzie - teraz mam poza sumpem, mam lepsze dojście do spływu (częste zmiany skarpety - co dwa dni). Ogólnie, nie odczułem spadku wydajności tej pompy :D.

Metis świeci bardziej biało niż niebiesko na domyślnych 18000K, przy nastawie 20000K jest bardziej niebiesko. Mam ustawione domyślnie jeśli chodzi o barwę, a moc - 100%. Aby dopieścić aktykikę, dorzucę po świetlówce na każdym z boków. Jakieś np. Ati Aquablue special. Gorgonia narazie nie protestuje, choć kawałeczek musiałem uciąć.

remel
- Dzięki :D Przedni panel w pokrywie który służy do karmienia, jest zawsze uchylony troszkę - z tyłu pokrywy są mocne wiatraki dmuchające - wywalają wilgoć, chłodzą wodę i lampę. Lampa grzeje sie do ok 55-60 stopni, planuję jednak zmienić na jeszcze mocniejsze wiatraki z tyłu, będzie ok 50 stopni spokojnie wtedy. Otwierając pokrywę, nie ma poczucia "zaduchu" i wilgoci.
Pozdrawiam, Krzysiek!

120x50x60 -> 330l, Red Dragon 4500, Schuran JetSkim 120, Metis CRP 2x100W, IKS, Vortech MP-40x2.... http://www.nano-reef...m=posts&q=37059
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Sienki 

• Akwarium:400l

Napisano 04 April 2011 - 08:25

No ładnie Krzysiek !
w końcu coś większego i w końcu pokazałeś, nic tylko czekać na zasiedlenie i rozwój sytuacji! 3mam kciuki.
vol3 400 l
było 324 l
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Ziemniok 

Napisano 02 May 2011 - 21:41

Mały update. Jestem przed maturą - więc nawet nie mam sił ani ochoty na obrabianie fotek. Jedynie co to mogę powiedzieć, że akwa w rzeczywistości jest ładniejsze (przez moje 5 miesieczne wakacje naucze się robic lepsze :clowning ).

Co do moich dotychczasowych problemów - okrzemki, czyli dino - pochodziło z wody z kanalizacji. Niestety RO z pojedynczą komorą DI nie wyłapywało wszystkiego. Dodałem jeszcze jeden korpus, i wymieniać będę wkłady co 2 miesiące. Aktualnie plaga jest w odwrocie.

Goniopora - niestety nadal się nie otwiera, nie potrafię znaleźć jej miejsca.

Co nowego? Dużo :waving

Ze sprzętu:

Dwa filtry przepływowe DIY ale robione profesjonalnym sprzętem - w jednym silicate clear (na te krzemiany cholerne) wraz z węglem się kręcą z pompą 3000 l/h w ostatniej komorze. Drugi identyczny filtr z pompą 2000 l/h albo 2500 l/h a w nim rowa. Koniec z workami na media :) Teraz wkłady wykorzystane w 100%!

Do setupu dodałem również skarpetę na spływ - może wielu nie jest zwolennikami - ale ja jestem. Wymiana trwa 30 sekund (nowa skarpeta + opaska zaciskowa). Płukanie skarpety oczywiście nie ma sensu, ale wymiana, jak najbardziej. Nie opłaca się kupować skarpet - lepiej kupić rolkę bardzo drobnej siatki używanej w filtrach basenowych - i samodzielnie "prostokątne" worki kleić na ciepło lutownicą - naprawdę szybko to się robi - mam zapas na jakiś miesiąc :D. Wymieniać skarpetę trzeba co jakieś 2-3 dni.

Zalety rozwiązania? 1. Woda kryształ. 2. Sump czystszy o 90%, co przekłada się na parametry. 3. Dla akwarystów którzy lubią porządek i nie mają skały w sumpie - brak wężowideł i innych żyjątek w sumpie, które zarastają sondy, trudno dostępne zakamarki itp...

Z życia: Doszedł firefish, Valenciennea puellaris, Pseudanthias squamipinnis x 3, Pseudanthias evansi x 2 (trzecia sztuka nie przeżyła pierwszej nocy). Oprócz tego glonojadek Mitrax.

Korale - piękna Cathalaphylia! Fluo z różowymi końcówkami - zdjęcie nie oddaje jej piękna. Zoa by Nemezis (dzięki! :D ), xenia, 12 szczepek od Seb'a :D Nie wiem czemu, ale wszystkie u mnie wyglądają podobnie jeśli chodzi o kolor. Narazie podstawki się wyróżniają, i wygląda to niezbyt ciekawe, ale po dodaniu świetlówek wybarwiających, i po czasie gdy krzaczory podrosną - będzie fajnie :)

Plany? Doświetlenie akwarium Ati Blue Plus 39 i Ati Actynic.

Tak na szybko - za jakiś czas będzie obszerniejsza relacja :)

Pytania? Sugestie? Walcie śmiało!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika
Pozdrawiam, Krzysiek!

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   seb 

• Grupa: Moderator
  • Akwarium:spore

Napisano 02 May 2011 - 22:24

Kurcze, Krzysiek, jak dla mnie przykład zakładania baniaka, serio, nie dlatego że masz ode mnie szczepki :clowning ale dlatego że działasz rozważnie, powoli, bez szaleństw, zobaczysz, efekty przyjdą szybciek niż się spodziewasz, kolorki również :waving

Pozdrawiam
seb

edit. przy zanurzeniu kolanka odpływowego z Schurana pod powierzchnie wody odpieniacz odpienia na bardzo sucho, możesz zawór zamknąć na maxa tak jak masz, a i tak będzie pienil na sucho, bo woda jest z niego wysysana na zasadzie naczyń połączonych, jeśli chcesz bardziej na mokro, to wylot musi być nad powierzchnią, choćby odrobinę, tak żeby łapało powietrze:waving
Pozdrawiam
seb

http://nano-reef.pl/...p=172686#172686
http://nano-reef.pl/...sts&q=27951&d=0
=====================================
Dołączona grafika
Żywe zwierzęta on-line ReefShop.pl
http://www.ReefShop.pl
email: sklep@reefshop.pl

Sprzedam prochy do Ballinga - info na pw
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   zielony mintaj 

• Grupa: Moderator
  • GG : 4000515
  • Akwarium:112 i 30

Napisano 03 May 2011 - 07:59

Szkoda że antiasek nie dał rady :clowning Ale pytanie: gdzie mieszkasz (może być na PW) że masz aż taką wodę syfiastą?
Do not fight the macro algae, grow the macro algae.
Tom Barr

wodorosty
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   DiTus 

• Wyświetl galerię

Napisano 03 May 2011 - 09:39

Napisz gdzie taka siatke mozna kupic...
Pozdrawiam,
Piotrek

120x70x50 3-side view, 150W HQI
+ 120W led + 2x39W T5, 2x6100 + 2x6550, RedSkim 200, Profilux, Balling + ZS3 + reszta

0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   akvarius 

Napisano 03 May 2011 - 11:26

Akwarium super oby tak dalej ,mam jednak jedno uciekaj z iks-m to jednak elektronika i nie chodzi o sam komp bo niby w miarę szczelny lecz o moduły szlak ci to trafi nie będziesz wiedział kiedy ,lub zrób sobie przegrodę na suchy sprzęt obok sumpa szkoda aby tak się stało,i 2 sprawa metisa masz bardzo nisko skoroduje obudowa bardzo szybko+ komp w środku lepiej wyciąć w koronie ładny otwór i podnieś go do góry na obudową to piękna lampa , wilgoć +sól :clowning po pacz co już dzieje się na twoich podnośnikach do klapy zaczyna rdza pracować trzymam kciuki za postępy
Akwarium 150*65*45 ,iks,mixer km500, reaktor501,odpieniacz ,200 BK bleck devil ,filtr fr-509węgiel,rowa ,oświetlenie t5 10*54w +nocne ,cyrkulacja 4*6095 +multi7095, obieg ab 3000
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Ziemniok 

Napisano 11 June 2011 - 14:20

Szybki update:

1. Do Metisa doszły dwie świetlówki - ATI Blue plus i Ati Actynic, coby bardziej cukierkowo było ;)
2. Z korali doszły: Lobophyllia, Briarieum, kolejna piękna i inna euphylia, dwie talerzówki...
3. Ubyło kilka szczepek SPS - niestety coś nie tak z wodą.. poleciały :( a istniejące lecą.

Update tak mega szybko, bo tyle czasu ostatnio... Ale mega szybkie foty są, i mega kiepska jakość ;)

Załączone pliki

Pozdrawiam, Krzysiek!

0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Ziemniok 

Napisano 11 June 2011 - 14:20

:)

Załączone pliki

Pozdrawiam, Krzysiek!

0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Ben_sage 

Napisano 07 November 2011 - 21:54

Jak tam ziemniaczku?
Schuran 120 jetskim +
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Ziemniok 

Napisano 17 February 2012 - 19:51

Update!

Po krótce, bo nikomu się nie chce dużo czytać.

Była ospa i padło 10 ryb, prawdopodobnie przez kupioną rybę bez kwarantanny. Przy okazji padły 3 euphylie i coś jeszcze.

Od tego czasu zmieniłem przepływowe DIY na Octopusy. Zrezygnowałem ze skarpet na spływie (mniej papu dla korali, codzienne konieczne wymiany.

Na dzień dzisiejszy akwa wygląda tak jak na załączonych zdjęciach.

Sukcesy? Pożegnałem się z glonami zielonymi, cyjano. Walczę z okrzemkami. Skała jest czysta a SPSy (proste bo proste) rosną. Montipory, policopora, pavony i seriatopora - wszystkie rosną w oczach!!! :)

Oświetlenie niezmiennie Metis w podstawowej wersji + Ati Actinic i Ati BluePlus/AM Blue Reef 39W.

Co dozuję? Cycle 10 ml co tydzień przy 10% podmianie oraz nierówny balling.

Parametry:

ph 8
kh poniżej 6
Ca 410
Mg 1500
No2 0
No3 5
Po4 0,03-0,06
NH4 0

Załączone pliki

Pozdrawiam, Krzysiek!

0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Ziemniok 

Napisano 17 February 2012 - 19:52

:) cd.

Załączone pliki

Pozdrawiam, Krzysiek!

0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Ziemniok 

Napisano 17 February 2012 - 19:58

Moje pytania, proszę o pomoc:

1. Co powoduje u mnie okrzemki? Mam Rowe w przepływowym, w drugim węgiel z silicate clear. Po wymianie wkładów w ro i di okrzemki pozostają. TDS pokazuje 0. Aha - mam podwójne DI (dwa korpusy) dla pewności i.. d*pa. Czy powodem mogły być świetlówki które miałem niecały rok (wymieniłem w Walentynki).

2. Ile dodawać ABC+M Grotecha?

3. Posiadam również płyny kh+Ca Grotecha (wszystkie trzy). Jak je dozować? Czy przy ballingu jest to w ogóle sensowne?

4. Czy tak niskie kh jest korzystne dla akwa? Podbijać, czy zostawiać? Jeżeli tak, to zwiększyć dawkę roztworu NaHCO3? Sól TM ProReef.

5. Jak dozować Sponge Power i AminoAcid?

6. Czy z powyższymi preparatami nie koliduje Coral Vitalizer i B-Balance?

7. Czy któryś z powyższych preparatów KZ jest zbędny jeżeli dozujemy ABC+M, ich działanie się pokrywa, czy może jest niezależne?

Załączone pliki

Pozdrawiam, Krzysiek!

0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   kubek_77 

Napisano 17 February 2012 - 22:43

oj kolego Seb Cię pochwalił, ale zastanawiam się za co ;) sorry ale to co Seb napisał, z tym co Ty napisałeś w ostatnim poście to złożenie nieba z piekłem!

Jak mawiają starzy "wyjadacze" nie powinno się mieszać dwóch różnych systemów czyli jeżeli KZ to nie Grotech!

Wlewając to wszystko co napisałeś równocześnie nieuchronnie doprowadzisz do katastrofy. Czy masz aż tyle koralowców, inaczej czy masz takie zapotrzebowanie na te preparaty?

Wszystko co wymieniłeś ze stajni KZ można podawać równocześnie (ale w obrębie systemu KZ) nawet bez prowadzenia zbiornika na kamykach. Sponge to pokarm dla filtratorów oraz SPS'ów. Amino Acid do aminokwasy, Coral vitalizer to pokarm kolejny dla SPS'ów. B-Balance to generalnie szlifierka na kolory...
można do tego dołożyć coral snow i generalnie dołożyłbym Zeostarta i zeobac (tylko nie mieszaj tego z tanimi bakteriami w ampułkach, bo w niektórych akwariach powodowało to problemy)

co do dozowania to generalnie zaczynałbym od 1/3 dawek przewidzianych dla twojego litrażu i powoli zwiększał.

co do wybarwiaczy wrzuciłeś jeden B-balance... można dorzucić do tego PiF (niebieski) i żelazo (zieleń).

generalnie kombinowanie z wybarwiaczami to śliski temat jak poczytasz trochę forum zeovit.com to tam dochodzi do takich "paranoi" że ludzie najpierw chcą uzyskać zielony, później niebieski ale zielony w międzyczasie ucieka itd... taka zabawa w kotka i myszkę

co do tych preparatów z kh i Ca to nie lej ich przy balingu, bo to taki "baling" grotecha ;) więc lejesz dwa razy to samo

jeżeli chcesz doładować pierwiastkami, solami minerałów czyli mieć grotecha abc ze stajni KZ to jest preparat Zeospur Macro ale z tym to wyjątkowo ostrożnie należy się obchodzić i dawkę wskazaną dzielić nawet przez 10 ;)

podsuma:

grotech abc - minerały - poszczególne preparaty KZ np B-Balance wybrany przez Ciebie
grotech m - aminokwasy - AAHC (amino acid)
80x45x40cm - 126l; 2x Aquael 2600 oraz JVP101; Atman 304 w panelu; 9000l/h cyrkulacji; Tunze 9002; oświetlenie: LED DIY +2x 24W T5; 17,5kg LR; 4,5 kg LS

W baniaku drapaki, czyli SPS'y
moje akwa: http://nano-reef.pl/...-na-126-litrow/
2

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Ziemniok 

Napisano 18 February 2012 - 00:01

Oj tam oj tam :D

Narazie nic poza ballingiem nie dozuję.

Zacznę wręcz podawać ABC+M i będę obserwował efekty. Ze stajni KZ podawać będę jako pokarm SP i CV i Koral Fluid który mi pozostał z JBLa.

Co zatem z okrzemkami i poziomem KH?

Dzięki Kubek za długą odpowiedź!
Pozdrawiam, Krzysiek!

0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Ziemniok 

Napisano 18 February 2012 - 12:55

widzę, że z aktywnością ludzi na forum jest coraz gorzej.... :welcome:
Pozdrawiam, Krzysiek!

0

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2