-
5 stron
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
RM - tygrys z kitą w solance ;)
Napisano 06 April 2011 - 12:14
Od lat zafascynowany jestem akwarystyką morską a od kilku miesięcy skrupulatnie (jak mi się wydawało) planowałem odpalenie własnej solniczki.
Oprócz sprzętu uzbroiłem się w cierpliwość i przyrzekłem sobie zachowanie spokoju, oraz cierpliwości w prowadzeniu zbiorniczka tak by nie uśmiercać niepotrzebnie zwierzaków.
Na starcie zaopatrzyłem się w:
- zestaw reefmaxa
- dwie pompki cyrkulacyjne Karolina nano 1600
- trochę ponad 9 kg żywej skały
- 13,5 kg żywego piasku (obecnie do akwarium wsypałem jakieś 11)
- sól Aquarium Systems Instant Ocean
- bakterie
- filtr RO o porażająco małym przepływie
- spławikowy miernik zasolenia
- chemi pure elite - wrzucę do komory z filtrami za kilka dni.
Na początek kilka fotek z obecnych potyczek:banghead
Napisano 11 April 2011 - 21:00
Nie zamierzam męczyć zwierząt wpuszczając je do tak młodego systemu, ale jak widzę takie świństwa jak poniżej to ręka mi świerzbi:whip

Myślicie, że zanim nie wpuszczę krewetek, które zajmą się intruzami mam sam wyrywać to paskudztwo?
Napisano 11 April 2011 - 21:40
Napisano 11 April 2011 - 21:42
Napisano 11 April 2011 - 21:48
Cytat
Też tak miałem i nic z tym nie robiłem i nie robię.Jak na razie mam 1 dużą i może 5-6 małych ale poza tym tak sobie żyją a są ze mną od sierpnia
no to harataj to ile wlezie bo Ci sie odechce później solniczki jak sie okaze nagle ze masz lasek pod grapą
Napisano 11 April 2011 - 21:54
Cytat
Cytat
Też tak miałem i nic z tym nie robiłem i nie robię.Jak na razie mam 1 dużą i może 5-6 małych ale poza tym tak sobie żyją a są ze mną od sierpnia
no to harataj to ile wlezie bo Ci sie odechce później solniczki jak sie okaze nagle ze masz lasek pod grapą
o.k może masz rację i kupię wunderki ale myślisz że one to zjedzą?
Napisano 11 April 2011 - 21:59
Rzeczywistość okazała się niezwykle brutalna . Z kazdą szczepką , koralem przynosi się do zbiornika, nieproszonych gości . Oj bolesna lekcja dla perfekcjonisty
Napisano 11 April 2011 - 22:09
Napisano 11 April 2011 - 22:22
Już na starcie zapowiada się, że będę musiał zmienić plany dotyczące obsady:(
Dobrze, że tu jesteście i sprowadzacie na ziemię takie niepokorne dusze jak ja.
Napisano 12 April 2011 - 21:32
Powodzenia ze zbiornikiem !!! Trzymam kciuki i jak możesz wrzuć fotki całości od przodu, chciałbym zobaczyć z ciekawości ułożenie skały.
Pytanko jeszcze, oryginalne świetlówki czy zmieniałeś ?
Napisano 12 April 2011 - 22:15
W rzeczywistości jest lepiej wybarwiona i gdzieniegdzie porościęta życiem
Wiem, że nie jest jej wiele, ale właśnie taki styl mi odpowiada.
Nie podobają mi się "gruzowiska" stylizowane na naturalnej rafie, więc musicie mi wybaczyć ten pozorny niedobór skały
Świetlówki jeszcze mam oryginalne a plan działań jest następujący:
- przed czerwcowym urlopem dorzucam automatyczną dolewkę
- po urlopie zmieniam oświetlenie
- w połowie czerwca wpuszczam ekipę czyszczącą - w tym wcześniej nie przewidywaną wurdemanni
Napisano 12 April 2011 - 22:31
Jaka dolewka będzie i dlaczego ? sam się nad takową zastanawiam.
Napisano 12 April 2011 - 22:53
W planach jest dolewka TUNZE 3155 - zobaczę jednak co wyjdzie w praniu
Napisano 21 April 2011 - 19:03
Ucieszył mnie widok tłuściutkich kiełży hasających po skałach, ale przy okazji tej nocnej inspekcji wytropiłem kolejne o zgrozo dorodne aiptasie :cursin
Nie chciałem zbyt szybko wpuszczać do akwa zwierzaków, ale skoro aiptasiom warunki tak bardzo sprzyjają to i innym stworom nie powinno się nic stać.
Do zbiornika trafiły zatem dwa wurdemanni i pięć turbo ślimaków.
Wurdemanni oczywiście natychmiast schowały się w najgłębszych skalnych zakamarkach, ale mam nadzieję, że nocą wyjdą z ukrycia i rozprawią się z niepotrzebnymi "chwastami"
Napisano 21 April 2011 - 20:06
Napisano 22 April 2011 - 21:55
Wystarczy kilka maleńkich ukwiałów i człowiek już zmienia swoje postanowienia a jego cierpliwość ląduje tam gdzie woda z podmianki
Krewety są bardzo ruchliwe i póki co udają nietoperze wisząc pod skałkami (nie licząc chwili karmienia kiedy to jak oszalałe biegały po całym zbiorniku). Czy zasmakują w aiptasiach okaże się za kilka dni. Jak krewety pomimo swojej żarłoczności zawiodą to będę kombinował z innymi naturalnymi metodami.
PS. Dzięki za ostrzeżenie.
Napisano 23 April 2011 - 00:08
Napisano 23 April 2011 - 08:07
Napisano 23 April 2011 - 09:37
Cytat
Zauważyłem, że robią to regularnie, po podmianie wody zrzuciły już 3 razy w ciągu miesiąca
Wydaję mi się że u Ciebie wylinka jest spowodowana zmianami parametrów wody a nie tym że rosną
pozdrawiam
600L w obiegu ,Sunpower 8x54 Sciemniany+ profilux light,nj 8000,ATI Power Cone 250i,cyrkulacja w trakcie zmiany na tunze 6095
http://www.nano-reef...p=336470#336470
Udostępnij ten temat:
-
5 stron
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »

Logowanie »