nano-reef.pl: skala własnej roboty - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

• 10 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

skala własnej roboty

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   **akwarysta** 

• Grupa: Klubowicz

Napisano 30 May 2006 - 00:00

Wczoraj zrobiłem pare kilo takich skałek i mocze je w starej wannie na działce ( :
Stosowałem biały cement ale facet w hurtowni kiedy sie go spytałem czym on sie różni od zwyklego cementu odpowiedział mi ,że w sumie to niczym. Biały cement zawiera troche mniej związków żelaza.
Czy można by obrzucić żwirkiem koralowym zaschnientą okorowaną gałęź? Gdzieś kiedyś czytałem o czymś takim i pamietam ,że wyglądało to fajnie ale było stosowane w słodkim akwa.
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Stani 

• Grupa: Szlachta Morska

Napisano 30 May 2006 - 10:40

@Akwarysta - przestan, prosze.
120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5, BK 200, cyrk 17500 l/h.
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   AquaManiac 

• Wyświetl galerię
  • Akwarium:w sumie 35000 litrów

Napisano 30 May 2006 - 11:10

"Czy można by obrzucić żwirkiem koralowym zaschnientą okorowaną gałęź?" - to jest zart mam nadzieje? :)
http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Tynio 

Napisano 30 May 2006 - 11:17

Cytat

AquaManiac :
"Czy można by obrzucić żwirkiem koralowym zaschnientą okorowaną gałęź?" - to jest zart mam nadzieje? :)

A czmu ??
Ja kiedyś żone obrzyciłem śnieżkami :)
Do dziś mnie kocha i jest ze mną :D

Co jakiś czas we Wrocławiu są targi Zoo botanic (czy jakoś tak)
tam było piękne akwarium z reionu SA były gałazki oraz szyszki i liście , pływała tam cała ławica Neonek - bło bpięknie zrobione jak ktoś by chciał to mogę dać zdjecie na forum.
Ale do morskiego dawać kawałki drzewa ?? by mieć "czarną" wodę lub bardziej miękką i kwaśnią to sie mija z celem
Było mineło - akwarium to już wspomnienie
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   galind 

Napisano 30 May 2006 - 11:37

Wszystko jest kwestią upodobań i możliwości finansowych. Nie ma nic złego w budowaniu sztucznej rafy z cementu i grysu koralowego. Osobiście zbudowałem dwie takie konstrukcje i są w moim akwarium już dwa lata.
A przy okazji. Większość korali twardych (akry) mocowana jest w cementowych (szary cement podłej jakości) podstawach udających żywą skałę.
Ostatnio musiałem odciąć Akrę od podstawy i z ciekawości przeciąłem ją na pół ( oczywiście podstawę). Była zbudowana z cementu z kawałkami lastryka, poksyliny i kawałka sznurka do pakowania paczek.
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   **akwarysta** 

Napisano 30 May 2006 - 13:08

Gdzieś czytałem i były nawet fotki jak gościu wsadził gałęź (przypminała dłoń) w mokry gęsty cement a potem obsypał z wierzchu drobnym grysem.
Fajnie wyglądało ale on to umieścił w akwa z malawi.
Do morskiego sie pewno nie nadaje.
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Stani 

• Grupa: Szlachta Morska

Napisano 30 May 2006 - 13:51

Kiedys, jak jeszcze nie slyszano o zywej skale nie bylo mowy o trzymaniu zywych korali w akwarium. Wkladano do srodka szkielety martwych korali. Jak sie zrobily ciemne to wylewano wode a korale czyszczono mechanicznie i chemicznie zeby byly biale i wkladano je spowrotem do zbiornika.
Czy myslisz o powrocie do takiego urzadzania akwarium morskiego czy akwa jest az tak duze, ze wyglada na puste?
Wydaje mi sie, ze wystarczy kupic kilka szczepek korali i skoncentrowac sie na stworzeniu im odpowiednich warunkow a po np: dwoch latach sam bedziesz mogl oddawac korale albo bedzie trzeba kupic wieksze akwa.
Z ta galezia trafiasz tu troche tak jak facet z wypchanym pluszowym pieskiem na tresure psow obronnych.
Rozmawiamy tu o raczej o zywych organizmach dla ktorych probujemy stworzyc optymalne warunki do rozwoju i szczerze mowiac jeszcze sie nie zastanawialem czy galezie w akwarium fajnie wygladaja czy nie. Wstydzilbym sie je komus pokazywac.
120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5, BK 200, cyrk 17500 l/h.
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   nowy_zarażony 

Napisano 30 May 2006 - 17:28

galind mozemy prosic fotki?
jeszcze tu wroce:)
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   rufio 

• Akwarium:Jest tego troche....

Napisano 31 May 2006 - 12:54

Ręce opadają chyba wyciągne z lat dzieciństwa moje "dekoracje"akwariowe.Kołowrotek napędzany bombelkami,glinianego nurka i wrak łodzi podwodnej....
:dozingoff no ale jak ktoś lubi...Znajomy dawno temu jako tapete za akwarium miał panoramę Tatr :):)
Pozdrawiam Sebastian Burkat
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   nowy_zarażony 

Napisano 31 May 2006 - 16:15

rufio czy zobaczyles chociaz jeden z linkow przedstawionych powyzej? Czy widziales chociaz jedno akwa z taka skala? Cement o ktorym mowa, jest inny od tego ktorym wylewa sie np fundamenty. Najprosciej mowiac, jest to sproszkowana skala z ktorej robi sie mase mieszaa ze zwirem koralowym albo oblepie jakies szkielety. Jezeli jestes w stanie rozroznic zywa skale od tej cenentowej moczonej kilka lat, to jestes wielki, podziwiam cie. Nalezy zaznaczyc, ze nie jest ona stosowana jako wydajny filtr, lecz po prostu dekoracja. W takich baniakach wystepuje najczesciej inny rodzaj filtracji eg plenum, lub stanowi tylko podbudowe, fundament, pod zywa skale. Jest to IMHO ciekawa alternatywa dla tufu, wapienia czy nawet skaly suszonej. De facto duza czesc LR to tufy wulkaciczne, wapienie drazone ozywiane w oceanie, ktore przed staniem sie LR sa bardzo podobne chemicznie i optycznie wlasnie do naszego cemenciaka. Poczytaj, sam spruboj, potem krytykoj.
Pozdrawiam
0

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   **akwarysta** 

Napisano 31 May 2006 - 18:20

PANOWIE NIE RÓBCIE ZE MNIE IDIOTY!!!!
Zrobiłem kilka skałek jako konstrukcje pod żywą skałe w celu jej podwyższenia.
Mam tego typu problem ,że operuje duzymi akwariami +500L i zakupy w specjalistycznych sklepach kończą sie utratą 1000zł a po włożeniu do akwa to poprostu znika. Obecnie kończe budowe domu i naprawde niemam $$$$ więc wpadłem na pomysł ,że zamiast wydawać kolejny 1000zł na skałe to zrobie konstrukcje podwyższjącą za 100zł. Zrobiłem i nie żałuje.Co to tej gałęzi to był poroniony pomysł i sie z niego wycofałem ( :
Do montowania zabawek od złotej rybkimi i plastikowych korali mi daleko. Oglądaliście ten program o 14.30 na 2 o łowieniu rybek i koralach?
0

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   **akwarysta** 

Napisano 31 May 2006 - 18:28

I zupełnie zgadzam sie z nowym_zarażonym ,ostatnio kupiłem pare kilo żywej skały w jednym z podpoznańskich sklepów i na niektórych fragmentach widać ,że jeszcze niedawno była to sucha skała. Peno za krótko ją moczyli w oceanie.
0

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   nowy_zarażony 

Napisano 31 May 2006 - 18:31

**akwarysta** z tego co sie orienuje taka skale diy trzeba moczyc w ro zanim wlozy sie ja do akwa...
0

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   rufio 

• Akwarium:Jest tego troche....

Napisano 01 June 2006 - 12:08

nowy_zarażony jeśli chodzi o krytykę to miałem na myśli jedynie gałązke.Pomysł raczej mało poważny chyba nie zaprzeczysz.Z mego posta raczej nie wynikało że krytykuje ogólnie lepienie skałek z cementu.Owszem przejżałem linki o skałkach wyglądają ok:)
Po jakimś czasie jaki kolwiek kawałek skały porośnięty glonami wapiennymi będzie wyglądał jak LR.To oczywiste.pozdr:)
Pozdrawiam Sebastian Burkat
0

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   **akwarysta** 

Napisano 01 June 2006 - 18:41

No mocze ją w wannie w ogrodzie. Ale na oko wygl. zdrowo
Czyli do użytku będzie dobra we wrześniu ( :
0

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   rah 

• Akwarium:500 ltr

Napisano 01 June 2006 - 19:04

Nie chcę zniechęcać, ale tak tylko wspomnę, że sucha skała rafowa jest po prostu niezwykle porowata, jak żywa skała, którą kupujemy w sklepach. Jej działanie filtracyjne jest nieocenione, a skała zrobiona z cementu nie będzie porowata. Będzie to bryła o mniej lub bardziej wymyślnych kształtach, ale jej działanie filtracyjne będzie wielokrotnie mniejsze.
Jeśli nie stać kogoś na wystarczającą ilość żywej skały to jeszcze nie jest tragedia.

Sucha skała rafowa to naprawdę niski koszt dlatego warto ją kupić zamiast uzupełniać innymi wypełniaczami objętość akwa, bo przecież nie o to chodzi.

W zasadzie w większym lub mniejszym stopniu stosujemy w swoich baniakach metodę filtracji berlińskiej, która polega na umieszczeniu określonej ilość żywej skały, żeby zapewnić stabilność systemu.

Jak wsadzimy 5% żywej skały i ulepimy podstawy z cementu to nie uzyskamy zamierzonego efektu filtracyjnego. Tu nie chodzi o to, czy można stosować cement, bo można, co widać w Stanach. Chodzi o to, czy uda nam się uzyskać wystarczający efekt filtracji.

Dlatego, jeśli nie stać kogoś na pełną ilość żywej skały, rozsądnie będzie dokupić, (jako wypełniacz) suchą skałę rafową, która w znacznym stopniu spełni wymagania stawiane żywej skale.

Dla przykładu: potrzebuję jeszcze 50 kg skały. Kupuję 40 kg suchej za ok. 700 zł i po namoczeniu mam już ok. 50 kg skały. To wychodzi ok. 14 zł za kg mokrej skały.
500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r.
AM OR 3500,cyrkulacja 2 x Tunze 6100 z multikontrolerem + chwilowo 1 x Koralia4, AM Turboflotor Blue 3000, lampa 2x150WHQI+4x80WT5,LR ok. 90 kg, LS 45 kg. Balling i podmiany co tydzień ok. 8%.
0

#37 Użytkownik nie jest zalogowany   kiwalski 

Napisano 02 June 2006 - 00:51

Akwarysta nie trzeba tak dlugo moczyc az do wrzesnia najlepiaj jak bedziesz np wylewal wode ze skal co 2 dzien i zalewal nowa zreszta masz pewnie test na pH to sprawdz bo to tylko o to chodzi w tym moczeniu
170x60x60 220x90x70
0

#38 Użytkownik nie jest zalogowany   **akwarysta** 

Napisano 03 June 2006 - 15:13

@rah zgadzam sie z toba w 100% ,ale ja mam mało ryb duże akwa i wystarczajaca ilosc żywej skały jak na ta ilosc ryb.
Ostatnio wszystko przełożyłem do 500l i zdecydowanie lepiej sie to prezetuje niz w tej 850. Z tyłu za 500 ustawiłem 200L jako panen filtracyjny. Razem ok 700L a mam 4 ryby.
@kiwalski SUPEROS INFORMACJOS!!!! Bede robił czeste podmiany!!!
Co do skałek to powoli musze sie przestawić na kupowanie korali ,bo u mnie cieniutko z tym. 3 gąbki 2 grzyby i to wszystko a z cementru tego raczej nie zrobie ( :
0

#39 Użytkownik nie jest zalogowany   Viridis 

Napisano 08 December 2006 - 03:05

a ja z powodzeniem kleje żywą skałę cementem, po tygodniu wsadzam pierwsze miękkie, a po dwóch ryby i wszystko jest ok.
0

#40 Użytkownik nie jest zalogowany   kiwalski 

Napisano 08 December 2006 - 05:18

jakim cementem???
170x60x60 220x90x70
0

Udostępnij ten temat:

• 10 stron +
  • 1
  • 2
  • 3