skala własnej roboty
Napisano 30 May 2006 - 00:00
Stosowałem biały cement ale facet w hurtowni kiedy sie go spytałem czym on sie różni od zwyklego cementu odpowiedział mi ,że w sumie to niczym. Biały cement zawiera troche mniej związków żelaza.
Czy można by obrzucić żwirkiem koralowym zaschnientą okorowaną gałęź? Gdzieś kiedyś czytałem o czymś takim i pamietam ,że wyglądało to fajnie ale było stosowane w słodkim akwa.
Napisano 30 May 2006 - 10:40
Napisano 30 May 2006 - 11:10
Napisano 30 May 2006 - 11:17
Cytat
"Czy można by obrzucić żwirkiem koralowym zaschnientą okorowaną gałęź?" - to jest zart mam nadzieje?
A czmu ??
Ja kiedyś żone obrzyciłem śnieżkami
Do dziś mnie kocha i jest ze mną
Co jakiś czas we Wrocławiu są targi Zoo botanic (czy jakoś tak)
tam było piękne akwarium z reionu SA były gałazki oraz szyszki i liście , pływała tam cała ławica Neonek - bło bpięknie zrobione jak ktoś by chciał to mogę dać zdjecie na forum.
Ale do morskiego dawać kawałki drzewa ?? by mieć "czarną" wodę lub bardziej miękką i kwaśnią to sie mija z celem
Napisano 30 May 2006 - 11:37
A przy okazji. Większość korali twardych (akry) mocowana jest w cementowych (szary cement podłej jakości) podstawach udających żywą skałę.
Ostatnio musiałem odciąć Akrę od podstawy i z ciekawości przeciąłem ją na pół ( oczywiście podstawę). Była zbudowana z cementu z kawałkami lastryka, poksyliny i kawałka sznurka do pakowania paczek.
Napisano 30 May 2006 - 13:08
Fajnie wyglądało ale on to umieścił w akwa z malawi.
Do morskiego sie pewno nie nadaje.
Napisano 30 May 2006 - 13:51
Czy myslisz o powrocie do takiego urzadzania akwarium morskiego czy akwa jest az tak duze, ze wyglada na puste?
Wydaje mi sie, ze wystarczy kupic kilka szczepek korali i skoncentrowac sie na stworzeniu im odpowiednich warunkow a po np: dwoch latach sam bedziesz mogl oddawac korale albo bedzie trzeba kupic wieksze akwa.
Z ta galezia trafiasz tu troche tak jak facet z wypchanym pluszowym pieskiem na tresure psow obronnych.
Rozmawiamy tu o raczej o zywych organizmach dla ktorych probujemy stworzyc optymalne warunki do rozwoju i szczerze mowiac jeszcze sie nie zastanawialem czy galezie w akwarium fajnie wygladaja czy nie. Wstydzilbym sie je komus pokazywac.
Napisano 31 May 2006 - 12:54
:dozingoff no ale jak ktoś lubi...Znajomy dawno temu jako tapete za akwarium miał panoramę Tatr
Napisano 31 May 2006 - 16:15
Pozdrawiam
Napisano 31 May 2006 - 18:20
Zrobiłem kilka skałek jako konstrukcje pod żywą skałe w celu jej podwyższenia.
Mam tego typu problem ,że operuje duzymi akwariami +500L i zakupy w specjalistycznych sklepach kończą sie utratą 1000zł a po włożeniu do akwa to poprostu znika. Obecnie kończe budowe domu i naprawde niemam $$$$ więc wpadłem na pomysł ,że zamiast wydawać kolejny 1000zł na skałe to zrobie konstrukcje podwyższjącą za 100zł. Zrobiłem i nie żałuje.Co to tej gałęzi to był poroniony pomysł i sie z niego wycofałem ( :
Do montowania zabawek od złotej rybkimi i plastikowych korali mi daleko. Oglądaliście ten program o 14.30 na 2 o łowieniu rybek i koralach?
Napisano 31 May 2006 - 18:28
Napisano 31 May 2006 - 18:31
Napisano 01 June 2006 - 12:08
Po jakimś czasie jaki kolwiek kawałek skały porośnięty glonami wapiennymi będzie wyglądał jak LR.To oczywiste.pozdr:)
Napisano 01 June 2006 - 18:41
Czyli do użytku będzie dobra we wrześniu ( :
Napisano 01 June 2006 - 19:04
Jeśli nie stać kogoś na wystarczającą ilość żywej skały to jeszcze nie jest tragedia.
Sucha skała rafowa to naprawdę niski koszt dlatego warto ją kupić zamiast uzupełniać innymi wypełniaczami objętość akwa, bo przecież nie o to chodzi.
W zasadzie w większym lub mniejszym stopniu stosujemy w swoich baniakach metodę filtracji berlińskiej, która polega na umieszczeniu określonej ilość żywej skały, żeby zapewnić stabilność systemu.
Jak wsadzimy 5% żywej skały i ulepimy podstawy z cementu to nie uzyskamy zamierzonego efektu filtracyjnego. Tu nie chodzi o to, czy można stosować cement, bo można, co widać w Stanach. Chodzi o to, czy uda nam się uzyskać wystarczający efekt filtracji.
Dlatego, jeśli nie stać kogoś na pełną ilość żywej skały, rozsądnie będzie dokupić, (jako wypełniacz) suchą skałę rafową, która w znacznym stopniu spełni wymagania stawiane żywej skale.
Dla przykładu: potrzebuję jeszcze 50 kg skały. Kupuję 40 kg suchej za ok. 700 zł i po namoczeniu mam już ok. 50 kg skały. To wychodzi ok. 14 zł za kg mokrej skały.
AM OR 3500,cyrkulacja 2 x Tunze 6100 z multikontrolerem + chwilowo 1 x Koralia4, AM Turboflotor Blue 3000, lampa 2x150WHQI+4x80WT5,LR ok. 90 kg, LS 45 kg. Balling i podmiany co tydzień ok. 8%.
Napisano 02 June 2006 - 00:51
Napisano 03 June 2006 - 15:13
Ostatnio wszystko przełożyłem do 500l i zdecydowanie lepiej sie to prezetuje niz w tej 850. Z tyłu za 500 ustawiłem 200L jako panen filtracyjny. Razem ok 700L a mam 4 ryby.
@kiwalski SUPEROS INFORMACJOS!!!! Bede robił czeste podmiany!!!
Co do skałek to powoli musze sie przestawić na kupowanie korali ,bo u mnie cieniutko z tym. 3 gąbki 2 grzyby i to wszystko a z cementru tego raczej nie zrobie ( :
Napisano 08 December 2006 - 03:05

Logowanie »