nano-reef.pl: skala własnej roboty - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

• 10 stron +
  • « Pierwsza
  • 8
  • 9
  • 10
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

skala własnej roboty

#181 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzegorz Dyzma 

• Kiedys Szlachta Morska teraz tylko klubowicz :D
  • Grupa: Klubowicz
  • Akwarium:w najprostszej postaci

Napisano 10 February 2012 - 00:19

Siarkowodor. Rozklad organiki przy udziale bakterii siarkowych bez atomu tlenu. Przy bakteriacach beztlenowych takie cos nie ma racji bytu. Dokladnie taka sama analogia wystepuje w nieudanym DSB. Jednak w tym co napisales wychodzi na to ze prznikanie przez "nasz beton" jednak zachodzi.
Bez zbednych pierdół. Swiatlo, ruch wody i DSB.
0

#182 Użytkownik nie jest zalogowany   zachu 

• Akwarium:180l , T5HO - 188W, TMC V2 skim 400, + Kubełek eheim z Substrate PRO

Napisano 10 February 2012 - 00:28

Wyświetl postUżytkownik Grzegorz Dyzma dnia 10 February 2012 - 00:19 napisał

Siarkowodor. Rozklad organiki przy udziale bakterii siarkowych bez atomu tlenu. Przy bakteriacach beztlenowych takie cos nie ma racji bytu. Dokladnie taka sama analogia wystepuje w nieudanym DSB. Jednak w tym co napisales wychodzi na to ze prznikanie przez "nasz beton" jednak zachodzi.

czyzby pojawily sie strefy bez tlenu?
Dołączona grafika

Nano 180 litrów.
2x Ocellaris + Filefish + Watchman Goby + Mandaryn + Yellow Tang + Turbo + 6x Hermit + Cleaner shrimp .

korale - Malutkie szczepiki easy SPS i LPS oraz miekaski + mini BTA

przepraszam za łamanie pkt. 8 Regulaminu - DYSORTOGRAFIA :(
0

#183 Użytkownik nie jest zalogowany   nanokaczor 

• inż. krewetka
  • GG : 6395294
  • Akwarium:~1500 l

Napisano 10 February 2012 - 01:37

Siarkowodór powstaje wtedy gdy nie ma tlenu oraz nie ma azotanów i azotynów >> przynajmniej ja tak to rozumiem. Siarkowodór może powstawać w denitryfikatorze przez, który przepływa zbyt mało wody.

Beton jest porowaty i jeśli w pory "wejdzie" woda to mogą się w nich rozwijać bakterie a smród jak ze zgniłego jaja może świadczyć o tym że przez ten kawałek betonu nie było przepływu wody.

@Zachu wydaje mi się że do zrobienia żywej skały nie wystarczy tylko beton i piasek. Trzeba kupić piec, opracować na podstawie literatury i własnych badań odpowiednią "procedurę" zrobić piankę np z CaO o odpowiednim kształcie i potem wrzucić ją do 10000 litrowego DSB z naturalną żywą skałą i poczekać rok żeby pianka została zasiedlona i dopiero potem można robić eksperymenty z akwarium na "sztucznej skale". Jak zdobędziesz grant naukowy to ja chętnie pomogę.
0

#184 Użytkownik nie jest zalogowany   VDR 

• Grupa: Szlachta Morska
  • Akwarium:110x50x50 + sump

Napisano 10 February 2012 - 03:01

Po primo to owszem taki beton sie ozywi ale do skutecznosci w filtracji do zywej skaly bedzie daleko. Material nie rowny materialowi. Dlaczego Eheim robi Ehfi Substrat Pro do kubelkow ? Bo struktura mikroporow powoduje ze zwieksza sie powierzchnia na ktorej moga osiedlac sie bakterie nitryfikacyjne. Keramzyt juz taki dobry nie jest, aleee znacznie tanszy i mozna go zasypac bylo wiecej za duzo mniejsze pieniazki.

nanokaczor - cos nie halo z tym rurowym jesli nie udalo Ci sie go odpalic. Nie wiem jak w morskim bo nie stosowalem ale w slodkim hula jak ta lala. Moze cukier w morskiej wodzie to zadna pozywka ? I trzeba czasu aby bakterie denitryfikacyjne sie pojawily ? Siarkowodor moze pojawic sie na poczatku. Zreszta to rowniez oznaka stref beztlenowych - do zaobserwowania jak ktos w slodkim mial duuuza warstwe piachu i malo zwierzakow kopiacych.

W ogole odnosnie tego tematu to polecam zaczac od tego co Bartek napisal:

http://nano-reef.pl/...nowszych-badan/
--
Kupie szczepki Acanthastrea Lordhowensis i innych z tego rodzaju
110x50x50,sump 62,5x38x40,marea 2200 4400,nj4500, koralia 5200x2,H&S 150-F2001
Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz
http://nano-reef.pl/...skie-malenstwo/
http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl
0

#185 Użytkownik nie jest zalogowany   zachu 

• Akwarium:180l , T5HO - 188W, TMC V2 skim 400, + Kubełek eheim z Substrate PRO

Napisano 10 February 2012 - 13:55

betonu w moich skalach jest max 20-25% reszta to martwe koralowce lub muszle.
tak ze nie jest to 100% beton, ciekawi mnie czy moje skaly tez beda czarne w srodku, ale sa jeszcze zbyt mlode zeby je lupac. siarkowodor rozpoznam na pewno bo jestem z Tarnobrzega.
ale jak jest siarkowodor to moze byc niezle bum, czy jak przy nieudanym dsb wiaze sie to z restartem?
Dołączona grafika

Nano 180 litrów.
2x Ocellaris + Filefish + Watchman Goby + Mandaryn + Yellow Tang + Turbo + 6x Hermit + Cleaner shrimp .

korale - Malutkie szczepiki easy SPS i LPS oraz miekaski + mini BTA

przepraszam za łamanie pkt. 8 Regulaminu - DYSORTOGRAFIA :(
0

Udostępnij ten temat:

• 10 stron +
  • « Pierwsza
  • 8
  • 9
  • 10