nano-reef.pl: skala własnej roboty - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

• 10 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

skala własnej roboty

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   Stani 

• Grupa: Szlachta Morska

Napisano 08 December 2006 - 09:49

@Viridis
"a ja z powodzeniem kleje żywą skałę cementem, po tygodniu wsadzam pierwsze miękkie, a po dwóch ryby i wszystko jest ok."

Nie gniewaj sie, ale wydaje mi sie, ze niezabardzo wiesz kiedy jest o.k.
Zreszta podejzewam, ze na rynku nie ma takich testow zeby zbadac to czy juz jest o.k. czy nie.
Przepraszam za moja wypowiedz ale mysle, ze powinnismy ten troche wyzszy poziom tego forum zachowac.

Pozdrawiam
120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5, BK 200, cyrk 17500 l/h.
0

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   Roman Rożek 

• Grupa: Klubowicz

Napisano 08 December 2006 - 10:29

Witam
Tylko w kwestii formalności
osoby które wypowiadały się na "powodzeniu" tej metody, albo już zmieniły zdanie albo już nie mają akwarium , i aż prosi się o kolejne niepisane definicje akwarystyki morskiej:

"TANIE MIĘSO PSY JEDZĄ" - żywa skała i tylko ŻYWA

"CHYTRY PODWÓJNIE TRACI" - oszczędzasz na "kamieniach" a po dwóch latach filtracja nie jest w stanie przejąć obciążenia obsady

"POKORNE CIELE DWIE MATKI SSIE" - czasami posłuchać doświadczonych a nie "być" upartym

Pozdrawiam Roman
gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/
0

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   mario-sz 

Napisano 08 December 2006 - 10:50

Cytat

Roman Rożek :
Witam
Tylko w kwestii formalności
osoby które wypowiadały się na "powodzeniu" tej metody, albo już zmieniły zdanie albo już nie mają akwarium , i aż prosi się o kolejne niepisane definicje akwarystyki morskiej:

"TANIE MIĘSO PSY JEDZĄ" - żywa skała i tylko ŻYWA

"CHYTRY PODWÓJNIE TRACI" - oszczędzasz na "kamieniach" a po dwóch latach filtracja nie jest w stanie przejąć obciążenia obsady

"POKORNE CIELE DWIE MATKI SSIE" - czasami posłuchać doświadczonych a nie "być" upartym

Pozdrawiam Roman

BINGO. Popieram
Dołączona grafika To,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem :)
0

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   Hara 

Napisano 08 December 2006 - 13:50

porowata skała DIY? Proszę bardzo.
- cement,
- grys koralowy, muszle co tam kto chce
- wiadro gruboziarnistej soli

Tutaj dużo opisów, fotek i opinii:
Reef Central - The ultimate DIY rocks

a do większych baniaczków można użyć:
Dołączona grafika

:)
Pozdrawiam Jacek Dołączona grafika 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W Dołączona grafika
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   Włodek 

Napisano 14 April 2009 - 15:53

Wróciłbym do tego tematu po latach. Czy ktoś używa tych skał z cementu. Jakie efekty może fotki. Jaki cement najlepszy.
Może ktoś wie gdzie można kupić martwą skałę?
WP
450L + 200 SUMP
0

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   Filavandrel 

Napisano 14 April 2009 - 16:43

ja padnę... czytam, czytam jakiś wątek wyskoczył (kolega podesłał) zainteresowanie wzrasta a potem wpada wzrok na datę wątku :)
archeologia forumowa zaczyna się szerzyć :)

co do betonu w akwariach to jedyny jaki mogę zaakceptować to podstawki na korale które są częściowo na bazie cementu robione i naprawdę dobrze wypłukane :)
375l +70l sump, 2x Tunze 6100 +2 Single controller, Eheim 1060, odpienek H&S 150-F2001,
ATI SunPower 6x80W, reaktor, mikser wapienny, stały pomiar PH lajon 115, jakieś 70kg LR, 45kg LS, refugium
Dołączona grafika
[ur
0

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   slawomirdyl 

• Grupa: Zbanowany

Napisano 14 April 2009 - 17:12

A jak myślisz dlaczego ma taką czapeczkę że twarzy nie widzać ?????
Pewnie żeby go nie ścigali hahahah
180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI
+ niebieskie 2 x 54 + LED
0

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   tomajk 

Napisano 14 April 2009 - 20:02

Wyskoczył ten tutek stareńki, po przeczytaniu go jestem właśnie ciekaw jak to się z tymi cementowymi konstrukcjami akwaria trzymają. Czy diabli wszystko wzięli? czy entuzjaści przeszli na LR? czy dalej trzyma się ta sztuczna skała w akwarium. Sam mam zamiar użyć naturalnego budulca. Jednak ciekaw jestem czy montowanie kawałków naturalnej skały cementem będzie miało negatywny wpływ na życie w akwarium.
Są projekty budowy sztucznych raf na bazie pojazdów, samolotów, opon itp. sam oglądałem program jak całego Benka 747 zatopiono by utworzyła się na nim rafa, ma to być dla turystów do zwiedzania. Jakieś bloki betonowe i inne bardziej lub mniej naturalne budowle. Ocean prawie wszystko zniesie, tam nie brakuje DSB ale jak to się ma do tych naszych fetmo rafek ?
Przede wszystkim czy można sklejać cementem portlandzkim elementy skał w akwarium, i czy wymaga to długiego moczenia czy można przy nie wielkich spoinach od razu umieszczać w zbiorniku. Baniak oczywiście nie zasiedlony, jedynym życiem będzie ta skała, o ile będzie żywa.
0

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   Nuroslaw 

Napisano 15 April 2009 - 08:33

mnie zastanawia skąd się to wzięło dłuuuuugie moczenie takiej skały? z prehistorii ?

W sumie historia lubi się powtarzać, zarzucamy pewne pomysły, aby po latach na nowo je wykorzystać.

Buduje się zbiorniki betonowe, niekoniecznie zabezpieczone żywicami. Do uszczelnień takich zbiorników tez wykorzystuje się cementy np. słynny już CR 65 czy CX-5 (dopuszczone do kontaktu z wodą pitną).

Czym jest cement ? to po prostu skała, głównie margle, wypalone w piecu. Czyli z CaCO3, tworzy się CaCO, CaO, z MgCO3 tworzy się MgO ....

W słodkowodnym polecano dlugie moczenie bo: podnosi pH. Popularne w tandze, malawi, bo podniesione pH nikomu nie przeszkadza :).

Zwrócę uwagę: cement kupowany w workach w sklepie: cement protlandzki popiołowy. Ale na rynku budowlanym istnieją cementy czyste np. 42R (bez dodatków popiołów).

Czas wiązanie cementu - do 28 dni. I tylko w tym czasie zapewne ma prawo oddzialywać na wodę. (reakcje wiązanie CaCO z CO2 zawartym w wodzie, wypłukiwanie niezwiązanego Ca, Mg ... ).

Czy stosować w morskim: nie wyśmiewałbym pomysłu, ale też nie robił z niego materiału głównego. Popatrzcie na tła robione z CR na forach malawijskich, materiał ten sam, ale wykonanie ..... dalekie od ideału który miały osiągnąć.

Ktoś boi się użyć odrobiny cementu do połączeniu kilku skałek, ale bez obaw używa kleju cyjanoakrylowego do klejenia korali ?
akwa 330 l małosolne
0

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   tomajk 

Napisano 15 April 2009 - 10:32

Czyli śmiało można kleić porządnym cementem skałki, tak też sądziłem.
0

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Nuroslaw 

Napisano 15 April 2009 - 14:19

dla wątpiących na poparcie ich argumentów, lub złamania ducha oporu :banghead

Cement portlandzki, najczęściej stosowany, szary, sypki materiał, otrzymywany ze zmielenia klinkieru z gipsem i dodatkami hydraulicznymi. Wynalezienie cementu portlandzkiego przypisywane jest Anglikowi Josephowi Aspdinowi, który w 1824 uzyskał patent na jego wyrób. Nazwa pochodzi od koloru otrzymanego cementu, który przypominał wynalazcy kolor skał w Portland.

Klinkier cementowy otrzymuje się przez wypalenie w temperaturze + 1450°C mieszaniny zmielonych surowców zawierających wapień i glinokrzemiany. Podstawowe składniki klinkieru to:

Alit krzemian trójwapniowy (50-65% masy klinkieru),- 3CaO·SiO2
Belit krzemian dwuwapniowy (ok. 20% masy klinkieru)- 2CaO·SiO2
Brownmilleryt czterowapniowy związek tlenku glinu i tlenku żelaza (ok. 10% masy klinkieru) -4CaO·Al2O3·Fe2O3
Glinian trójwapniowy (ok. 10% masy klinkieru) - 3CaO·Al2O3
inne związki glinu, wapnia, magnezu
Do wypalonego klinkieru dodaje się gips jako wypełniacz i w celu zmniejszenia reaktywności. W procesie wiązania powstają związki, które ulegając krystalizacji tworzą zwartą, twardą masę. Sam proces wiązania to reakcje chemiczne, z których dwie, najważniejsze to:

6 CaO·SiO2 + 9 H2O - 6 CaO·SiO2·9 H2O

3 CaO·Al2 O3 + 12 H2O = 3 CaO·Al2O3·12 H2O

Produkowane cementy różnią się między sobą klasami, tj. wytrzymałością mechaniczną określaną na normowych próbkach oraz tempem przyrostu wytrzymałości w czasie (N - normalnie twardniejące, R - szybkotwardniejące). Liczba określająca klasę cementu informuje o minimalnej wytrzymałości normowej zaprawy na ściskanie, wyrażonej w MPa po 28 dniach wiązania.

Do grupy cementów portlandzkich należy także cement portlandzki biały, otrzymywany bez domieszek związków żelaza,
akwa 330 l małosolne
0

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   zachu 

• Akwarium:180l , T5HO - 188W, TMC V2 skim 400, + Kubełek eheim z Substrate PRO

Napisano 02 August 2011 - 20:01

w końcu roił ktoś takie skały czy nikt????
Dołączona grafika

Nano 180 litrów.
2x Ocellaris + Filefish + Watchman Goby + Mandaryn + Yellow Tang + Turbo + 6x Hermit + Cleaner shrimp .

korale - Malutkie szczepiki easy SPS i LPS oraz miekaski + mini BTA

przepraszam za łamanie pkt. 8 Regulaminu - DYSORTOGRAFIA :(
0

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   Tester 

• Wyświetl galerię

Napisano 02 August 2011 - 20:08

panie archeologu :) Odpuść ten temat poniewaz w akwarystyce morskiej uzywamy TYLKO zywej skaly. Cement, beton, zelbeton, pumeks cegly czy pustaki - to materialy stosowane w budownictwie a nie w akwarystyce. Na dluzsza mete, wszystkie zamienniki zywej skaly powoduja klopoty.

Pozdrowka
200L wystartowalo 30/04/10 + 50L niefoto
MCE600 - juz zmieniny na APF600, 30kg skaly
Lampa Hagen 2x39w + LedPacific 2x12w + 3x Aquaray 600
Sump 100L

Moje akwarium 200L
Moje 50L NP
Nowy projekt [500L]

1

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   Mehi 

• GG : 4466563
  • Akwarium:a jest, a ja kocham żywa skałe - jest jak kinder niespodzianka :D

Napisano 02 August 2011 - 20:16

w akwarystyce slodkowodnej jest rowniez kontrowersyjny temat stosowania zwirku kociego do kuwet jako podloza w akwa. a jednak ludzie to stosuja wiec tez chetnie bym uslyszala czy ktos to ma i z jakim efektem :)
Pozdrawia Magda :)
Projekt błękit wystartowal :) - na powaznie juz
0

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   thomas kay 

Napisano 02 August 2011 - 20:56

Wyświetl postUżytkownik Tester dnia 02 August 2011 - 20:08 napisał

panie archeologu :) Odpuść ten temat poniewaz w akwarystyce morskiej uzywamy TYLKO zywej skaly. Cement, beton, zelbeton, pumeks cegly czy pustaki - to materialy stosowane w budownictwie a nie w akwarystyce. Na dluzsza mete, wszystkie zamienniki zywej skaly powoduja klopoty.

Pozdrowka

Nie zgodzę się z tobą w ogóle. Popatrzcie sobie na fora np amerykańskie, pełne robionej skały, i jakoś im baniaki nie umierają. A sianie propagandy ku chwale zysków sklepów handlujących coraz droższą żywą skałą...
Gdybyś napisał:
"kolego nie kombinuj jesteś początkujący możesz sobie nie poradzić z martwą biologicznie skałą"
to bym ci przyznał rację, ale nie w sytuacji kiedy anglojęzyczne fora pełne są tematów gigantów jak ludzie sobie kleją skałki, bawiąc się w aquascaping, i jakoś nic im nie umiera, tylko w Polsce mam wrażenie ze ludzie się lubią chwalić że wydali za dużo. Na tym forum są ze dwa,trzy baniaki które wychwalacie pod niebiosa gdzie ludzie w tajemnicy żeby nie zostać zjedzonym przez "aktywistów" żywej skały" zrobili kilkadziesiąt % skały z cementu portlandzkiego białego + żwir koralowy. No ale cóż, ważna jest tylko jedna słuszna wiedza a spróbuj człowieku wyrazić odrębne zdanie.... Pozdro!

Na tych dwóch zdjęciach przedstawiam skałę zrobioną własnoręcznie w zasadzie z nudów. Potrzebowałem półkę więc ją sobie zrobiłem. Do sklepu z żywą skałą mam dosyć daleko więc prościej było po domowemu. Na pierwszym zdjęciu skałą po ok 10-14 dniach w akwarium, w momencie wkładania byłą bielutka jak to po cemencie. Na drugim zdjęciu skała po ok 5-6 tygodniach w akwarium. Trochę bogatsza w życie choć to ciągle nie to. Od robienia zdjęć minęło kilka tygodni obecnie zaczynają ją już porastać algi wapienne. Żeby nie było nikogo do niczego nie namawiam, po prostu nie lubie jedynych słusznych prawd, taka już moja natura, a już napewno nie w sytuacji gdy ktoś na własnej skórze tematu nie przerobił ale zawsze zabiera głos. to tak jakbym ja się wypowiadał na temat budowy sumpa chociaż nigdy go nie budowałem. BEZ URAZY BO NIE TO JEST MOIM CELEM
Dobra kończę bo przynudzam.
P.S.
Nie mogę wstawić zdjęć wyskakuje mi aki komunikat:
Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect.

Użytkownik nika edytował ten post 02 August 2011 - 21:21
Powód edycji pkt. 6 i 8 Regulaminu

Tisze jediesz dalsze budiesz
0

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   nika 

Napisano 02 August 2011 - 21:22

Wyświetl postUżytkownik thomas kay dnia 02 August 2011 - 20:56 napisał

...
Nie mogę wstawić zdjęć wyskakuje mi aki komunikat:
Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect.

skorzystaj np. z imageshack.pl lub z fotosika . przez galerię na razie nie pójdzie.
130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060
oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200
wystartowało Nasze Przejściowe...

SPRZEDAM:
-akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę;
-lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux;
-lampa DIY 8x T5 39W
-OR 3500

LINK DO TARGOWISKA
0

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   thomas kay 

Napisano 02 August 2011 - 21:35

Wiem że piszę post pod postem ale przy edycji w celu doklejenia zdjęć coś mi się zwiesza:
http://imageshack.us...91600x1200.jpg/
http://imageshack.us...01600x1200.jpg/

Pozdro!
0

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   Tester 

• Wyświetl galerię

Napisano 02 August 2011 - 21:39

Thomas kay - absolutnie nie mam urazy. Co wiecej wiem ze sa piekne zbiorniki oparte na sztucznej skale a na YT yest pelno filmikow instruktażowych. Wolalem jednak nie pisac ze tak, sa piekne zbiorniki budowane na betonowej skale poniewaz, nie daj Boze trafi tu jakis nowoposolony z budzetem 300 zl i bedzie chcial odlewac sobie skale samemu. Akwaria takie nie sa prowadzone metoda berlinska a kazda inna niz berlinska wymaga "ciut" wiecej wiedzy. Dlatego wolalem odwolac sie do metody zywej skaly. I tu nie chodzi o koszt czy chwalenie sie rachunkiem. Chodzi o to ze dobra zywa skala naprawdę pomaga uniknac wielu problemow.

Pozdrawiam

Tester
200L wystartowalo 30/04/10 + 50L niefoto
MCE600 - juz zmieniny na APF600, 30kg skaly
Lampa Hagen 2x39w + LedPacific 2x12w + 3x Aquaray 600
Sump 100L

Moje akwarium 200L
Moje 50L NP
Nowy projekt [500L]

0

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   ejerzyk 

• Wyświetl galerię
  • GG : 5230874
  • Akwarium:200+53

Napisano 02 August 2011 - 21:45

@Thomas kay: Nie znam tematu, ale mylisz dwa pojęcia:
1) klejenie skały (żywej) jest okej - zobacz nowy projekt Snocho. To nie jest tworzenie skały, tylko przymocowanie do siebie kilku jej kawałków.
2) to że coś jest porośnięte glonami (zielonymi, wapiennymi, wszystko jedno jakimi) nie oznacza, że jest dobrą żywą skałą, z którą nie będą się działy dziwne rzeczy.
0

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   thomas kay 

Napisano 02 August 2011 - 21:54

Wyświetl postUżytkownik Tester dnia 02 August 2011 - 21:39 napisał

Thomas kay - absolutnie nie mam urazy. Co wiecej wiem ze sa piekne zbiorniki oparte na sztucznej skale a na YT yest pelno filmikow instruktażowych. Wolalem jednak nie pisac ze tak, sa piekne zbiorniki budowane na betonowej skale poniewaz, nie daj Boze trafi tu jakis nowoposolony z budzetem 300 zl i bedzie chcial odlewac sobie skale samemu. Akwaria takie nie sa prowadzone metoda berlinska a kazda inna niz berlinska wymaga "ciut" wiecej wiedzy. Dlatego wolalem odwolac sie do metody zywej skaly. I tu nie chodzi o koszt czy chwalenie sie rachunkiem. Chodzi o to ze dobra zywa skala naprawdę pomaga uniknac wielu problemow.

Pozdrawiam

Tester

No więc cieszę się że mniej więcej sie rozumiemy. Jednak warto rozmawiać.

Wyświetl postUżytkownik ejerzyk dnia 02 August 2011 - 21:45 napisał

@Thomas kay: Nie znam tematu, ale mylisz dwa pojęcia:
1) klejenie skały (żywej) jest okej - zobacz nowy projekt Snocho. To nie jest tworzenie skały, tylko przymocowanie do siebie kilku jej kawałków.
2) to że coś jest porośnięte glonami (zielonymi, wapiennymi, wszystko jedno jakimi) nie oznacza, że jest dobrą żywą skałą, z którą nie będą się działy dziwne rzeczy.

Mógłbyś mi podać przykład tych dziwnych rzeczy?
Co do aragocrete to z tego widziałem na necie to większość jest robione na dziwnie białej skale, rzadko kiedy żywej.
Dla mnie jest to jeden najciekawszych wątków w akwarystyce, zgłębiam go od jakiegoś czasu i absolutnie nie zamykam się na wiedzę mądrzejszych od siebie, wprost przeciwnie po to się tu odezwałem żeby sprowokować do wypowiedzi ludzi którzy coś na ten temat wiedzą, coś więcej poza ogólnikami na zasadzie nie bo nie i basta nie dyskutuj.
Po prostu fascynuje mnie ekspansjonizm środowiska naturalnego w tym wypadku jak życie "zagospodarowuje" podarowaną mu dziewiczą przestrzeń.
Pozdrawiam
Tomek
0

Udostępnij ten temat:

• 10 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »