Co wybrać aby się jej skutecznie pozbyć...
TOP LISTA WROGÓW NATURALNYCH
AKWARYŚCI
wyposażeni w kwasek cytrynowy, wodę utlenioną, preparaty typu Joe's Juice. skuteczność - hmm...raczej słaba, krótkotrwała. Często na zasadzie "Tu zabijemy tam rozsiejemy". Oczywiście nie chcę nikomu osłabić zapału do własnoręcznego wymierzania sprawiedliwości. Uczucie pozbawienia jej życia - bezcenne
KREWETKI
Krewetki jedzą apitasię jeśli są głodne. Jeśli dobrze je karmimy to apitasi jeść nie będą. Łatwiej jest im też upolować małe apitasie dlatego te wielkie jest trudniej zwalczyć za pomocą samych krewetek. Na efekt trzeba poczekać. (nanokaczor)
UWAGA - krewetki czasem mogą podgryzać korale np. polipy LPS
1_Lysmata wurdemanni
"u mnie sprawę załatwiło 10 krewetek wundermanni, a miałem jej naprawdę dużo. osobiscie polecam krewetki ale w dużych ilościach, jedna czy 2 nie nie poradzą sobie z dużą ilością aiptazi" (adamus_23_as)
"swoje róże...musiałem unicestwić Aptasia-X bo krewetki wurdemanni były nie zainteresowane" (orzechopcja)
"3 razy podchodziłem do wurdemanni, i za każdym razem porażka na całego, a nawet powodowały szkody." (Silver200)
2_Lysmata kuekenthali
"jedzą różyczki, ale tylko małe osobniki. Z dużymi trzeba im pomagać
"sprawdza się wyśmienicie. Byłem załamany ilością aiptasii w moim akwarium. Teraz zostały tylko największe sztuki." (Topielec)
"u mnie w liczbie 3szt dają radę..fakt, że nie ruszają większych aiptasii..." (enigma17)
3_ Lysmata seticaudata
Seticaudata ma wyraźne, podłużne paski. Rośnie mniejsza od L.wurdemanni.(nanokaczor)
"Krewetki te są stadne i należy pamiętać by kupować po kilka sztuk. Dopiero w grupie pokazują pazur... !" (kubek_77).
Osobiście słyszałem pogłoski jakoby rzadziej podgryzały LPSy niż L.wurdemanni...
4_Lysmata boggessi
często mylona z L.wurdemanni
RYBY
1_Acreichthys tomentosus (brzydal)
skuteczność - dobra, większość osobników je szklane róże niestety większość osobników nie pogardzi też naszym ulubionym zoa czy LPSikiem, szczególnie gdy już upora się z aiptasią.
"wyczesał szybciutko, ale dokonał też spustoszenia w koralach" (Lacmar)
"Upłynęły 2 tyg może więcej i ani się zorientowałem różyczek zaczęło ubywać.Po następnych 2–3 tyg wyjadł wszystko" (godeusz)
2_Pensetnik Chelmon rostratus - Copperband butterflyfish
Skuteczność - wg. właścicieli tej ryby - daje radę, jednak jak w większości przypadków z tej listy - trzeba trafić na odpowiedni egzemplarz... Ryba do większych zbiorników, ze specyficznymi wymaganiami pokarmowymi .
(koniecznie należy sprawdzić w sklepie czy przyjmuje mrożonki !)
3_ Chaetodon auriga
Skuteczność - potwierdzona przez forumowiczów (qba25) Niestety w jej obszernym menu poza mrożonkami figurują polipy korali...
Na portalu reefcentral.com ryba ta przez wielu forumowiczów nazywana jest "one of the most destructive butterflyfish for the reef tank" - czy słusznie? Warto zastanowić się przed zakupem tej ryby.
"kupiłem Aurige i po dwóch tygodniach aiptasii brak. Zaczyna podgryzać jednego koralowca" (silver200)
4_Parachaetodon Ocellatus
skutecznie zjada aiptasie a także skutecznie może zjadać inne korale
Masz te rybę w zbiorniku - dodaj coś od siebie, podziel się spostrzeżeniami.
5_Chaetodon Vagabundus
Aiptasia może być tylko jedną z wielu pozycji na liście pokarmowej tej ryby
Jest to ryba do większych zbiorników ! Do tego z rodzaju - NOT REEF SAFE !!!
6_Argus Zielony - Scatophagus argus
Oryginalna propozycja kol. Snakecharner. Nie jest to typowy mieszkaniec rafy (w sensie słonej wody). W naszych zbiornikach ewentualnie jako ciekawostka... Ryba żarłoczna - może zjeść aiptasie, może zjeść xenie, może zjeść wszystko... a nie musi !
Rybę tę można kupić w sklepach z akwarystyką słodkowodną .
ŚLIMAKI
1_Berghia Nudibranchs
skuteczność - w internecie krążą o nich dobre opinie - są skuteczne, niestety u nas trudno dostępne. Naturalnym wrogiem tych ślimaków są często trzymane przez nas Wargatki. Ślimaki te są fanami pływania niestety pompy cyrkulacyjne, obiegowe, odpieniacze, sumpy, UV itp itd skutecznie dbają o zmniejszenie długości ich życia w zbiorniku...
XX_ ...Krewetki...Ryby...Ślimaki...Inne stwory...
czekam na wasze sprawdzone lub wygrzebane w necie namiary na wrogów AIPTASI, by uzupełnić tę ich czarną listę.

Logowanie »