Może nie trwało to tyle co 20 tys mil podwodnej żeglugi ale od likwidacji słodkowodnego 600l (
) baniaka z pielęgnicami z płd. Ameryki upłynęło jakieś 8 miesięcy poświęcone na zbierania sprzętu, opinii, zawracanie Wam głowy (głownie w wątku http://nano-reef.pl/...nia-w-lublinie/) i inne takie.
Od jakiegoś czasu baniak stał już w domu dzięki pomocy Tofika, który go skleił, DarkaB30, który go przywiózł i Olka który razem z DarkiemB30 pomógł go wnieść
po tym jak wylądował w pokoju wyglądał tak:

Wstępnie miał stanąć na stelażu z poniższego zdjęcia ale jego wysokość została słusznie zakwestionowana:)

Po przeróbkach wygląda następująco:

Dziś odwiedził mnie Olek i mniej więcej powiedział o co chodzi z klejeniem hydrauliki, zadanie było proste: zamienić to:

w działający system:) PO kilku kawach, zmarnowanym jednym łuku 90 st. Kilku źle przyciętych odcinakch tur wygląda na to że mam to za sobą:

Jutro próba wody ( w zakresie komin, rury, sump)
Dla ciekawskich:
Wymiary baniaka: 90x90x55 by Tofik, sump: 70x50x40 - Arglass Lublin
Hydraulika zrzut i rewizja 25mm, powrót 20mm
Na zrzucie zawór bramowy
Pompa obiegowa: Eheim Compact 3000+
Odpieniacz made by DarekB30 kopia BK mini 200 na Tunze Hydrofoamer
Dwa filtry przepływowe made by Gienek zasilane 2xNJ 1200
Komputer sterujący całością Arm by Mufti z elektrodami Hydrometu
Cyrkulacja 3x Tunze 6055 z kontrolerem 6095 + Tunze Nano Wavebox
Pierwsza sól: Instant Ocean
Oświetlenie (i tu największy szok nawet dla mnie: BP 140W XM Master + 6x39W T5 w lampie DIY (BTW: gdzie najtaniej kupię bebechy do takiej lampy - stateczniki, oprawki, odbłyśniki) na profilach alu.
Na dziś chyba tyle wystarczy, teraz już powinno iść z górki:) Baniak głownie pod LPS, miękkie, SPS może jak złapię bakcyla i będę wiedział ze to ogarniam. Nie ukrywam, że odkąd to wszystko zaczęło nabierać realnych kształtów obleciał mnie cykor:)
Uff, oby dalej:)

Logowanie »