nano-reef.pl: Czy to na pewno jest dino??? - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

• 6 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czy to na pewno jest dino??? Walczę ale nic nie pomaga

#41 Użytkownik jest zalogowany   dieter25 

• Grupa: Klubowicz
  • GG : 6836055
  • Akwarium:nadal małe:)

Napisano 20 November 2011 - 00:42

żeby wprowadzic konkurencję żywieniową dla dino
300l+98l sump,18kg LR,9kg LS,LED CREE +2x39W,tunze +jvp,hydor 400dp
0

#42 Użytkownik jest zalogowany   Wojtesu 

• Wyświetl galerię
  • Akwarium:650L

Napisano 20 November 2011 - 00:46

VSV to pożywka dla bakterii i raczej nie pomoże a może zaszkodzić bo będzie dokarmiało i Dino. Ja na Twoim miejscu bym robił małe podmianki tak by tylko odessać co się da tego dino, a następnie dodawał bakteie takie jak Prodobio czy Cycle w większych ilościach tak by stworzyć Dino konkurencję do tego jedzonka którym żywi się dino... Oczywiście należy zachować ostrożność żeby nie przedawkować...

Tak ja bym zrobił...
650L słonej wody...
0

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   tomasz 

Napisano 20 November 2011 - 00:49

Chyba najgorsze rozwiązanie z wszystkich możliwych. VSV jest w miarę bezpieczne gdy możemy monitorować jego działanie. A robimy to właśnie testami no3 i po4. A co gdy testy wskazują zero? Można moim zdaniem narobić gorszego szamba niż dino.
380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów
0

#44 Użytkownik jest zalogowany   dieter25 

• GG : 6836055
  • Akwarium:nadal małe:)

Napisano 20 November 2011 - 01:01

obstawiam jeszcze zachwianie równowagi przez stosowanie chemii tak mi się wydaje.Próbowałem zaszczepić bakterie przez podmianę wody w ilości 30% z ustabilizowanego zbiornika.
Myślę także że zbytnio wyjałowiłem wodę bo odpieniacz jest lekko przewymiarowany a obsadę mam słabiutką karmiłem niecałą kostkę na dzień i jeszcze dokładnie plukałem.
Tylko na ile zwiększyć podawane bakterie
Biodigest stosuję 1 ampułkę na 2 tygodnie,czyli podać 1 ampułkę na tydzień???
Co się stanie jak przedawkuję bakterie???
Na pewno zwiększe karmienie żeby podbic no3 i po4

P.S dziękuję Wam za wszystkie pomocne sugestie na PW.Pewnie przetestowanie każdej metody zajmie mi kilka miesięcy ale coś musi pomóż (oby nie restart) :coffee:
300l+98l sump,18kg LR,9kg LS,LED CREE +2x39W,tunze +jvp,hydor 400dp
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   kapitan 

Napisano 20 November 2011 - 01:21

Panowie twierdzicie że Dieterowi VSV zaszkodzi bardziej niż dino ?

Dieter ja już ładne parę dni temu wygrałem walkę z dino i opiszę jak to było.

Po pierwsze, jeden facet na amerykańskim forum napisał, że z dino nie da się wygrać walcząc jednym sposobem i trzeba zaatakować z kilku frontów.

A więc jak zrobiłem:

Atak 1 - światło - dino potrzebuje światła - totalne zaciemnienie na 72h. Nawet nie karmiłem. 24h przez 3 dni akwarium oklejone kartonami i nakryte kocem.

Oczywiście to nie wystarczyło, może 5-6 dni wybiłoby dinosy do końca, ale starczyło by wytępić to w 95%.

Atak 2 - nutrienty - odessałem cały piasek jeszcze przed zaciemnieniem, wyczyściłem skałę. Piasek to siedlisko tego co najmniej potrzebne ;) Zacząłem dozować KZ Coral Snow (dzięki Leon) który przetwarza nutrienty rozpuszczone w wodzie w formę mniej dostępną dla glonów i innych syfów, a bardziej dla korali.

Atak 3 - konkurencja pokarmowa - zacząłem lać Easy-Life Excital - kultury bakterii które w założeniu mają wypierać cyjano, które zawsze występuje razem z dino (są o tym artykuły w góógle). Zwiększyłem dawkę 1ml VSV do 3ml VSV.

Mija teraz jakoś drugi tydzień i zwiększyłem oświetlanie z 10h do 12h i ani śladu dino.

Zrób jak Amerykanie, tam solniczka stoi w każdym domu i mają swoje sposoby. U mnie pomogło, atakuj na wielu frontach.

Efekt uboczny oczywiście był. Na szybach i sprzęcie wywaliło białe gluty z bakterii, na skale pokazały się miejscami jakby takie przeźroczyste galaretki (bakterie z Excitalu?).

Po tygodniu VSV wróciło do 1ml, dokończyłem lać Excital, leję Seachem Stability co drugi dzień jedną nakrętkę. Gluty zniknęły, dino nie ma.

To co polecił mi właściciel mojego LFS i chłopaki z reefcentral podziałało.

No i karmię pół wiadra zamiast całego wiadra (dzięki KIDULT).

Dołączona grafika

PS.

Zamiast bujać się z tym kilka miesięcy załatw sprawę w dwa tygodnie ;)
It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.
Clarence Darrow
1

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   MarcosB 

• GG : 5862611

Napisano 20 November 2011 - 02:36

ATAK 1 : zwalcza skutek nie przyczynę

ATAK 2 : Coral Snow służy raczej do przyswajania nadmiaru aminokwasów z wody przez korale i ogranicza wzrost cyjano.

ATAK 3 : Zgadzam się z Tomaszem, parametry są ZEROWE, więc tutaj nie przeginałbym z bakteriami.

Kapitan - jesteś na 100% pewien, że miałeś Dino a nie cyjano ? Bo ja bez mikroskopu nie byłbym tego taki pewien! Ale jeżeli Dieter stosował chemiclean i nie pomogło to faktycznie na pewno to nie cyjano.

Karmienie - właśnie tutaj dopartrywałbym się różnicy, Dieter prawie nie karmi, wodę ma wytrzepaną do zera. Skoro bardzo dużo karmiłeś, to spora różnica w prowadzeniu baniaka.

Kolega wykupił już cały sklep w nadziei, że to coś da, zacząłbym od metody najtańszej i takiej, która eliminuje to co na 100% robi źle - czyli wyjałowiona woda...Skoro ostro płuka jedną kostkę mrożonek a odpieniacz mocny - ewidentnie tutaj mamy duży problem.
Jak już zaczniesz karmić i podniesiesz NO3/PO4 wrzuciłbym jakieś glony wyższe do sumpa - rozwiązanie tanie i tworzy konkurencję pokarmową dla dino.

Oczywiście to moja opinia , z którą zgadzać się nie trzeba ;-).
0

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   not_kr 

• Wyświetl galerię
  • Akwarium:100 L + sump 45 L

Napisano 20 November 2011 - 03:21

u mnie było dino połączone z cyjano. Zaciemnienie całkowite zrobiłem na 72 godziny. Pomogło. Wszystko żyje i plagi nie widać, tyle że stopniowo zwiększam światło zwłaszcza dzienne
0

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   kapitan 

Napisano 20 November 2011 - 13:23

MarcosB podzieliłeś moje sposoby pojedyńczo i zanegowałeś. A to właśnie chodzi o to żeby wszystkim naraz przywalić.

No chyba że dalej mam dino tylko patrzę na lodówkę a nie akwarium? :huh: Bo według Ciebie żaden sposób nie zadziała, jednocześnie nie przedstawiłeś żadnego działającego.
Miałem NO3 zero mimo to podniosłem x3 dawkę VSV - akwarium nie wybuchło przez tydzień.
It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.
Clarence Darrow
0

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   tomasz 

Napisano 20 November 2011 - 13:53

Kapitan, bo dino totak naprawdę najtrudniejszaz plaga do zwalczenia w morskim. A to dlatego że to co działa w jednym akwarium prawie na pewno nie będzie działało w innym. Także mając tą świadomość można w ciemno założyć że Twòj sposób można w innym zbiorniku o kant d... rozbić. Powiem Ci więcej - gdy następnym razem będziesz miał dino (czego Ci oczywiście nie życzę) Twoja metoda może się i u Ciebie drugi raz nie sprawdzić.
0

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   kapitan 

Napisano 20 November 2011 - 14:02

Wiem wiem, dino niszczą całe setki kilometrów ekosystemów morskich i nawet naukowcy nie wiedzą co powoduje ich masowy zakwit i jak temu przeciwdziałać.
Clarence Darrow
0

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   kmirko 

• Wyświetl galerię
  • Akwarium:200 l

Napisano 20 November 2011 - 14:46

tomasz więc uważasz że lepiej nie robić nic i patrzeć jak akwarium marnieje, niż próbować walki sposobami które poniekąd sprawdziły się u innych ? Temat ma naprowadzać na metody, dlaczego nie sprawdzać tego tam gdzie zachodzi taka potrzeba.
*Moja Rafka 200 l* .............*Film*
100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg

...
0

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   tomasz 

Napisano 20 November 2011 - 14:51

A ja coś takiego napisałem? Może przeczytaj jeszcze raz.
0

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   kmirko 

• Wyświetl galerię

Napisano 20 November 2011 - 14:58

post #49 uświadamia ale raczej nie zachęca do walki :)
100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg

...
0

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   tomasz 

Napisano 20 November 2011 - 15:47

Kmirko, wszystko można wyciągnąć z kontekstu i potem przeinaczać znaczenie wypowiedzi. Była to odpowiedź na pytanie które kapitan zadał MarcosB. Jego wypowiedź była bardzo sensowna. Stosowanie przysłowiowych 10 sposobów w tym 8 zupełnie irracjonalnych jest bez sensu. A jeśli już któryś pomógł twierdzenie że lekarstwem jest połączenie tych wszystkich 10 bezsensownych jest pewnym nadużyciem nie sądzisz? Jak chcesz to przeczytaj całość a nie jeden post wyrwAny z kontekstu i wtedy się odnieś do treści - albo i nie, bo kłócić się raczej o co nie ma :welcome:
0

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   MarcosB 

• GG : 5862611

Napisano 20 November 2011 - 16:28

Powtórzę się, bo wiem ile już wydał. Niech poczeka zanim wyda kolejne 200 albo 300 zł na suplementy, niech poprawi miejce w którym na pewno ma problem i korzysta z najtańszych metod.

Od początku próbował już wielu "sprawdzonych" i nie tanich metod, a żadna nie zadziałała.

Cytuje Sprung`a :

- Poczekaj aż zbiornik sam pozbędzie się problemu - pozostawiając dino w spokoju.
- Nie podmieniać wody
- podnieść KH
- używać wody wapiennej przy dolewce
- węgiel
- stworzyć konkurencje pokarmową w postaci filtra glonowego
- niektóre bakterie również mogą być wykorzystane jako metoda kontroli wzrostu dino (tylko które)
0

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   kmirko 

• Wyświetl galerię

Napisano 20 November 2011 - 16:39

To oczywiste że kopiowanie zestawu metod walki stosowanych przez innych nie ma sensu bo każdy musi sam ustalić sposób dla swojego zbiornika, niemniej prowadząc walkę łatwiej zastosować kilka "logicznych" wariantów na raz, trudno znaleźć osobę która przy pladze rozkłada swoją walkę na czynniki pierwsze, bawiąc się w stosowanie każdej metody oddzielnie. Kapitan zastosował kilka wybranych przez siebie metod lepszych czy gorszych i jeden lub kilka czynników zaowocowało wygraną walką z dino bez szkód w akwarium a taki był właśnie cel.

...
0

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   Stani 

• Grupa: Szlachta Morska

Napisano 20 November 2011 - 18:09

Przy zerowych wodka nie ma sensu. To pech  :lol:

Masz ladne parametry, wypada jeszcze poczekac jak dobry poziom Ca wplynie na dino.

Wspolczuje :welcome:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5, BK 200, cyrk 17500 l/h.
0

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   kapitan 

Napisano 20 November 2011 - 19:38

Cytat

- Poczekaj aż zbiornik sam pozbędzie się problemu - pozostawiając dino w spokoju.
- Nie podmieniać wody
- podnieść KH
- używać wody wapiennej przy dolewce
- węgiel
- stworzyć konkurencje pokarmową w postaci filtra glonowego
- niektóre bakterie również mogą być wykorzystane jako metoda kontroli wzrostu dino (tylko które)

To jest mniej więcej to co zrobiłem, mam refugium i w nim już całkiem sporo spaghetti, podniosłem KH z 6 do 10 (nie wiem co ja robiłem że tak poleciało). Akurat dino wywaliło w trakcie dozowania KW, Ca i Mg mam sporo wyżej niż Dieter mimo to powstał problem z tą plagą. Bakterie lałem i Stability i Excital do tego gorzałę jako dodatkowe papu.
Konkurencja pokarmowa jak widać była (potrójna), zaciemnienie spowodowało reset plagi i potem to co napisałem wyżej utrudniony jej rozwój. Po zakończeniu zaciemnienia pozostałe dino zbielało i rozpadło się w wodzie w ciągu 4 dni.
Jak widać różnymi sposobami można osiągać podobne efekty. Ja jestem zadowolony że problem trwał miesiąc (w tym walka dwa tygodnie.) Też chciałem czekać, ale jak zobaczyłem że to rośnie coraz szybciej i obkleja coraz szczelniej korale doszedłem do wniosku że nie będę czekał.

No nic, u mnie pomogło, pozostaje tylko życzyć Dieterowi szybkiego sukcesu bo wiem po sobie jakie to przykre patrzeć na akwarium opanowane przez to świństwo.

Cytat

Przy zerowych wodka nie ma sensu. To pech

Ja wyszedłem z założenia, że i tak wtedy dokarmiasz bakterie więc lałem.

Pozdro
Clarence Darrow
0

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   kapitan 

Napisano 29 November 2011 - 16:49

I polepszyło się coś?
Napisz co robisz z plagą.
Clarence Darrow
0

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   godeusz 

• Wyświetl galerię

Napisano 29 November 2011 - 18:59

Wrzucałem też swój kamyczek do tego ogródka więc rownież jestem ciekawy co dalej z tą sprawą.
W obiegu 230 l. Algaescrubber. Każdy mieszkaniec mojego akwarium ma określone obowiązki. Musi być jak w naturze
0

Udostępnij ten temat:

• 6 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »