nano-reef.pl: Mała rzecz a cieszy - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Mała rzecz a cieszy Jeśli ReefMax to wiedz, że coś się dzieje...:)

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   zienbart 

• Grupa: Klubowicz
  • Akwarium:ReefMax

Napisano 09 November 2011 - 14:48

Przede wszystkim witam wszystkich użytkowników forum.
Mam na imię Bartek i pochodzę ze Świdnicy a moje próby "walki" z solniczką są efektem czytania (mam nadzieję, że ze zrozumieniem :book:) Waszych postów. Krótko mówiąc miało być akwarium słodkowodne a dzięki Wam jest ReefMax. Decydując się na taki wybór brałem pod uwagę Wasze opinie o tym sprzęcie i ostatecznie plusy przeważyły (może i nie ma ich za wiele ale ....). Akwarium zakupiłem na forumowym targowisku - w komplecie były 2 koralie nano 1600, dodatkowa pompa NewJet 1200, wymienione świetlówki na 2*ATI AquaBlue Specjal oraz 1*ATI BluePlus. Za pomoc w wyborze pozostałego sprzętu dziękuję Sebowi.
10 października 2011 r. zalałem zbiornik częściowo wodą z podmianki (sponsorem był Darekkuku :clap:)a częściowo solanką zrobioną z IO.
Później nastąpiła walka ze skałą (ok. 10 kg) - obecne ułożenie jest efektem długiego moczenia rąk w akwarium. Wszystko jest stabilne, nic nie było klejone. Starałem się zachować przestrzeń przy szybach z boku i z przodu - skrobak i gąbka mieszczą się bez problemu. Wsypałem ok. 7 kg piasku - nie udało mi się go równomiernie rozłożyć, pod skałą są miejsca gdzie go praktycznie nie ma. Mam nadzieję, że babki się z tym uporają :thumbup:
Załączony plik  IMGP2473-1.jpg (163.23 KB)
Ilość pobrań: 159
Do pierwszej komory włożyłem Chemi-Pure i Purigen Sachem a na dno kawałki skały. W ostatniej komorze zostawiłem patyki z fizeliną. Co dwa dni lałem Nite-Out II.
Przez pierwsze trzy tygodnie praktycznie nic się nie działo, ze skały nic nie wychodziło (przynajmniej nic co byłbym w stanie zauważyć a przyklejałem się do szyby na długie chwile :thumbup:). Pojawiły się jedynie małe skupiska zielonych glonów i brązowy nalot na skale.
Załączony plik  IMGP2481-1.jpg (368.04 KB)
Ilość pobrań: 228
Po zrobieniu testów na NO2 (wynik 0) i NO3 (wynik 5 mg/l) postanowiłem wpuścić małą ekipę sprzątającą - 3 Tectusy (tak mi się wydaje) i 2 Nassariusy. Tectusy w jeden dzień wyczyściły wszystko i zaczęły wydalać - no dosłownie ilości przemysłowe :( Jeden Nassarius jak się zakopał tak przez tydzień praktycznie nie zmieniał miejsca - ale żyje. Drugi natomiast wykonuje swoją robotę - zakopuje się, przemieszcza się i znowu zakopuje. Piasek nie jest już taki czysty jak na początku:) Ale tectusy starają się naprawiać swoje szkody "chodząc" po piasku i z każdym dniem wygląda to lepiej. Do ślimaków dostałem w prezencie Xenie i chyba jest jej dobrze bo rozwija się i chyba rozrasta.
Cztery dni temu podczas wizyty w sklepie z morszczyzną moja księgowa zobaczyła krewecie czyszczące i nie było wyjścia - mam dwóch nowych mieszkańców :lol: Zobaczyła również błazenki ale wspólnymi siłami ze sprzedawcą wybiliśmy jej ten zakup z głowy.... póki co....

Skała nabiera kolorów, podoba mi się coraz bardziej. Jedyne co mnie niepokoi to bąbelki powietrza tworzące się w górnej warstwie piasku - wyczytałem, że mogą to produkować glony ale pytam Was - specjalistów.
Załączony plik  IMGP2543-1.jpg (407.89 KB)
Ilość pobrań: 201

Nie będę już przedłużał tego postu. Z góry dziękuję za podpowiedzi i ewentualną krytykę!
Pozdrawiam
ReefMax, 2*Koralia Nano 1600, NewJet 1200
2

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzegorz Dyzma 

• Kiedys Szlachta Morska teraz tylko klubowicz :D
  • Akwarium:w najprostszej postaci

Napisano 09 November 2011 - 14:50

Witamy na forum. Ladny start, oby takich wiecej.

Pokaz ksiegowej duzy baniak :ice:
Bez zbednych pierdół. Swiatlo, ruch wody i DSB.
0

#3 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Moderator
  • GG : 1350296
  • Akwarium:ambitne

Napisano 09 November 2011 - 14:58

co tu dużo gadać, piekny start. jak najwiecej sukcesów i radosci z morszczyzny zycze!
www.mariuszfrej.com Moje szkło 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 2,5 kg piasku, skały nie ważyłem (80% najmniej suchej bylo) SPRZEDAM
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Szymon68 

• Wyświetl galerię

Napisano 09 November 2011 - 15:12

Ja tam bym kuł żelazo póki gorące i wpuszczał błazenki póki "księgowa" się nie rozmyśli :)
Bąbelkami w piasku się nie przejmuj. W końcu to żywy piasek!
Pozdrawiam
Szymon

ReefMax - Start 11 wrzesień 2009;
Cyrkulacja: Tunze 6025 + Koralia nano 1600,
Wymieniona pompa obiegowa na NewJet 1200
Sól: Preis / ATI Coral Ocean Plus
Skała: 50% LR + 50% Riffkeramik
Dolewka dr.Witt sterująca zaworem przed RO+DI
Balling i VSV na dozowniku AquaTrend
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   zienbart 

Napisano 09 November 2011 - 16:01

Dzięki za miłe słowa chociaż im dłużej mam akwarium tym bardziej jestem przerażony - czy podołam wszystkim wyzwaniom związanym z posiadaniem solniczki.... Nie ukrywam, że liczę na Waszą wiedzę i doświadczenie :whistle:
Nemo mają być prezentem dla juniora na Mikołaja więc musiałem "księgową" powstrzymywać bo "ugotowała" się jak je zobaczyła :thumbsup:
Póki co muszę uzupełnić testy i zakupić dolewkę - zapewne będzie dr_witt. Powoli myślę nad obsadą... ale to temat na osobny post.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   kotangch 

• Wyświetl galerię
  • Grupa: Klubowicz.

Napisano 09 November 2011 - 18:07

Milo powitać kolejnego Świdniczanina, jak coś to wpadnij utnę xenie i clavularie na początek.
63l 60x30x35,8kg LR i 9kg LS. Start 22.02.2011. Sprzęt: koralia nano 1600l/h i 900l/h, tunze 9002, 2x24W AM reef white 15000, AM aktynika, eheim jager 100w.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   tygrys 

Napisano 09 November 2011 - 20:02

Piękny początek :)
Na dzień dzisiejszy polecam to od czego ja zaczynałem: Zoa i Favia - u mnie sprawdziły się perfekcyjnie i żyją sobie po dziś dzień.
Z rybami jednak się wstrzymaj aż dojrzewanie definitywnie się skończy.
Jak groteskowo może wyglądac dojrzewanie zobaczyć możesz u " ona ".
ReefMax: odpieniacz Hydor Slimskim Nano 135.35, automatyczna dolewka SHARK

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   zienbart 

Napisano 09 November 2011 - 20:37

Kotangch - witam i wkrótce pozwolę sobie skorzystać z propozycji :thumbsup:

Tygrys - walczę ze sobą i nie jadę póki co po ryby.... ale lekko nie jest :wallbash: a zoa będzie na bank. Póki co moje oko cieszy xenia

Załączony plik  IMGP2552_crop-1.jpg (243.61 KB)
Ilość pobrań: 84

W jej okolicach osiadł chyba ślimak-rurka z piasku, z której co pewien czas "wychodzą" 3 długie, cienkie nitki.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   enigma17 

• <?>
  • Akwarium:za małe

Napisano 09 November 2011 - 20:55

No witam...kolejnego morszczaka z naszego miasta:)...jak będziesz coś potrzebował z "mniętkich":D na start to pisz...

ps. to jest już nas czterech...jak tak dalej pójdzie to zrobimy zlot u kogoś w m3:P

ps2. A Darek to nas wszystkich chyba wspomagał wodą z podmiany...do dziś jestem wdzięczny:)
pozdrawiam
Maciek

Red Sea Max Aquarium 130, zalane 01.06.2009...
...rare zoas nad palys collector...
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   kotangch 

• Wyświetl galerię

Napisano 09 November 2011 - 20:57

No można by się faktycznie spyknąć, nawet gdzieś na mieście na jakieś bro wyskoczyć.
63l 60x30x35,8kg LR i 9kg LS. Start 22.02.2011. Sprzęt: koralia nano 1600l/h i 900l/h, tunze 9002, 2x24W AM reef white 15000, AM aktynika, eheim jager 100w.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   enigma17 

• <?>
  • Akwarium:za małe

Napisano 09 November 2011 - 20:59

@Grzechu widzę, że nie próżnujesz:P...i tylko Ci browar w głowie:D
pozdrawiam
Maciek

Red Sea Max Aquarium 130, zalane 01.06.2009...
...rare zoas nad palys collector...
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   kotangch 

• Wyświetl galerię

Napisano 09 November 2011 - 21:05

No długi weekend się zbliża, można by coś pomyśleć. Ale nie zaśmiecajmy koledze wątku bo się obrazi :rambo:
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   zienbart 

Napisano 09 November 2011 - 22:27

Nie obrazi, nie obrazi tylko za karę wyłudzi od Was szczepki :lol:
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   zienbart 

Napisano 14 November 2011 - 22:21

Czas na mały update :rambo:
Parę dni temu w baniaczku pojawiły się nowe nabytki: rurówka, zoa i sacro.
Załączony plik  IMGP2561-1.jpg (442.87 KB)
Ilość pobrań: 150

Sacro i zoa cieszyły moje oczy od początku (wiem, wiem żadne z nich rarytasy ale jak w akwarium pusto to prawie każda rzecz cieszy :thumbsup:). Natomiast rurówka po zasypaniu jej piaskiem przez 2 dni w ogóle się nie pojawiała. Przez kolejne dwa dni wychylała się ze swojego domku na 5 sekund po zgaszeniu światła a dzisiaj patrzymy i widzimy to:
Załączony plik  IMGP2570_crop.JPG (181.25 KB)
Ilość pobrań: 184

Raczej trudno podejrzewać krewecie o takie czyny więc chyba było to "naturalne". Z części bardziej zasypanej już bardziej odważnie wychyla się nasze cudo :thumbup: Niestety jest bardzo nieśmiałe i próby zrobienia foty kończyły się niepowodzeniem :crybaby:
A to moje "słoneczka"
Załączony plik  IMGP2566_crop.JPG (368.98 KB)
Ilość pobrań: 127

A jutro pierwsza podmianka wody... Solanka już się "kręci"
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   kotangch 

• Wyświetl galerię

Napisano 14 November 2011 - 22:35

Czekam na dalsze aktualizacje :thumbup:
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   tygrys 

Napisano 14 November 2011 - 22:37

Rurówce się nie dziwie bo z jedzeniem u ciebie raczej dla niej jeszcze trudno, więc i wychylać się nie ma po co, ale reszta zapowiada się bardzo ładnie :thumbup:
PS. Test charakteru przeszedłeś na piątkę bo błaznów nie widać :thumbsup:

0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   zienbart 

Napisano 29 November 2011 - 22:23

Witam po przerwie :yes
Przede wszystkim cieszę się, że póki co omijają mnie plagi wszelkiego rodzaju :D Niestety są i straty: na wieczną rafę odszedł strombus :( Jestem po pierwszej podmiance wody, rurówka się w końcu pojawia, zoa pięknie się otwierają a xenia się dzieli. Dzięki uprzejmości enigma17 w akwarium pojawiły się szczepki pseudopterogorgonii, capnelli, halimedy i discosomy :unworthy: Ostatnio załoga powiększyła się o 3 krewecie thor amboinensis, euphyllie i jednego strombusa.
Teraz myślę powoli nad rybami. Pewne są jedynie błazenki :lol: "księgowa" i junior nie widzą innej możliwości. zastanawiam się nad wyborem babki kopiącej - nie wiem czy zdecyduję się na symbiotyczną. Przeglądając Wasze posty mam jeszcze większy "bałagan" w głowie... ale mam nadzieję, iż z czasem dobiorę małe, fajne rybki, które będą cieszyły oko :w00t:
Załączony plik  IMGP2591-1.jpg (367.33 KB)
Ilość pobrań: 76

PS. Po wrzuceniu odrobiny mrożonej artemii nassariusy i krewecie czyszczące o mało się nie pozabijały. Ubaw po pachy :thumbsup:
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   tygrys 

Napisano 29 November 2011 - 22:52

Szalejesz chłopie....
Krewecia przepiękna, ale zapędy księgowej jeszcze powstrzymaj - jak pod choinkę zrobisz jej prezent to i tak będzie to ekspresowe tempo zarybiania.

0

#19 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Moderator
  • GG : 1350296
  • Akwarium:ambitne

Napisano 29 November 2011 - 22:55

nie bój nic, plagi przyjda z czasem... kiedy myślisz, że jesteś królem swego reefmaxa to wiedz, że już sie coś dzieje :D Poł zartem pol serio, uwazaj z kombinowaniem chcąc "polepszyć". Pozdro!
www.mariuszfrej.com Moje szkło 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 2,5 kg piasku, skały nie ważyłem (80% najmniej suchej bylo) SPRZEDAM
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   zienbart 

Napisano 29 November 2011 - 23:10

Spoko, spoko... Jak już wcześniej napisałem to im dłużej mam solniczkę tym bardziej zastanawiam się czy podołam.... Ale wpatrywanie się w Reefmaxa i wyszukiwanie nowości - bezcenne :thumbsup: A że na inne rzeczy zaczyna brakować czasu.... cóż :whistle:
0

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2