[45L] Zielona Góra Nareszcie:)
Napisano 03 February 2012 - 16:53
KU......A
Pierwszy kryzys
zalałem skałe
okrzemki
zeszły
zmieniłem szafkę przeprowadzka skały do wiadra i z powrotem
okrzemki
dałem piasek jeszcze więcej
okrzemków
dałem phosquard do kaskady czekam
Jvp -101 mnie wykończy jak nie ustawię to piasek z jednego końca przerzuca na drugi koniec akwa
Muszę kupić 2 koralie nano
Napisano 03 February 2012 - 17:09
Rozmiarami się nie przejmuj sam mam Debeliusa i mieści się na łyżce od zupy, chociaż ja go kupiłem go Amboinensis nie było.
Co do rybek to chyba błazny będą najbardziej towarzyskie... wszystko inne mniejsze z rodzin babkowatych to raczej będą mało widoczne w baniaku i w większości ciężkie do zdobycia ale można spokojnie poszukać. Z kolorowych to jeszcze Gobiodon Okinawae lub Nemateleotris magnifica. Poszperaj za rybkami z rodziny Gobiidae i babkami bo one zazwyczaj mają mniejsze uwarunkowania lokalowe i mniejsze rozmiary
Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: Tropic Marine, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak
START - 22.07.2011
Napisano 17 February 2012 - 17:43
Jak myślicie czy w litrazu 50l 2x24w wystarczą ?
A i na prawdę kup te koral nano.
Oprócz zakupu sprzętu i zwierzaków
Napisano 17 February 2012 - 17:48
Użytkownik kubus10 dnia 17 February 2012 - 17:43 napisał
Spokojnie powinno wystarczyć. W takim litrażu acry raczej trzymał nie będziesz więc dla miekasków będzie OK
Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: Tropic Marine, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak
START - 22.07.2011
Napisano 17 February 2012 - 17:57
Oprócz zakupu sprzętu i zwierzaków
Napisano 21 February 2012 - 17:46
Małe zmiany w akwarium.
Jak w westernie strzelbę (JVP-101) zamieniłem na dwa pistolety Koralia Nono 900
Wydaje mi się jakby woda stała w miejscu korale lekko falują
Dwa miesiące dojrzewania minęło a tu nic ani zielonych glonów
tylko brunatne takie 0,5 cm pokryły skały ale ślimaki ładnie z nimi walczą
Na skale pojawia się zielony kolor
Walczę z cyrkulacją (piasek trochę mi się brudzi)
Od wczoraj mam Cladiella i Pseudogorgonie
Pseudogorgona ładnie wypuszcza polipy
a cladiella wygląda na zamkniętą może ktoś spojrzeć może ją przełożyć tylko nie wiem czy wyżej czy niżej i w jaką cyrkulację

Pozdrawiam
Napisano 21 February 2012 - 20:05
Napisano 31 March 2012 - 20:43
Witam Ponownie trochę czasu minęło od ostatniej aktualizacji
W zbiorniku pojawiły się 2 Błazenki pływają u mnie 2 tygodnie ładnie przyjmują mrożonk i suchy pokarm
Jeden większy pływa po całym zbiorniku mniejszy preferuje lewy górny narożnik
Skała powoli pokrywa się glonami wapiennymi
Dostałem 2 kawałki suchej skały naraze zielone glony je pokryły
Akwarium już cieszy oko.
Pierwsze przyrosty z 9 mordek zoa już mam 15
tak samo inne rosną więc nie jest chyba żle
W piątek trafi krewetka czyszcząca , a następnie na liście życzeń
Kilka odmian Zoa Sarco euphyllia
Nc nie dozuję oprócz biodigest raz w tygodniu kilka kropel
i 5litrowa podmiana też raz w tygodniu
Mam cieńki aparat zdjęcia robione w świetle dziennym aktynikę musiałem wyłączyć
Na żywo nie jest aż tak zielono

Napisano 31 March 2012 - 22:29
Mam podobny zbiornik do Twojego z tym ze u mnie mija wlasnie 18 dzien.
http://nano-reef.pl/...e-pierwsze-42l/
Nie robie podmian i nic nie ruszam a w sumpie tylko chemipur. Tak jak Ty startowalem z grzalką 25W chodzila bez przerwy, teraz jest 75 i jest znacznie lepiej-25 stopni bez zmian a grzalka czesciej jest w spoczynku niz chodzi(czy swoją zmieniles?).
Polecam Tobie zalozenie malego sumpa, ukryjesz caly sprzet i bedzie wiecej litrow w obiegu.
Bede sledzic wątek, az jestem ciekawy jak sie rozwinie Twoj kawalek rafy.
Moje 42l
Napisano 15 April 2012 - 20:55
Pierwszy zgon w akwarium ślimak
Coś leżał na piasku i się nie ruszał przełożyłem do plastikowego pojemnika
i taki ładny 8 cm wieloszczet już w nim siedział

Kurde jak to jest z błazenkami cały czas pływają tylko przy tylnej szybie albo w tylnych narożnikach coś z cyrkulacją coś pozmieniać ?
Napisano 15 April 2012 - 21:27
Jeśli dzikie to kiedy zdecydujesz się na ukwiała przestaną tak pływać i wprowadzą się do niego albo zaadaptują inny koral i zrobią to samo. Jeśli natomiast są hodowlane, to musze Cię zmartwić często takie ich zachowanie wchodzi im w nawyk i nic na to nie poradzisz, chociaż bywają wyjątki.
Pozdrawiam.
Napisano 15 April 2012 - 21:27
Napisano 15 April 2012 - 21:36
Użytkownik godeusz dnia 15 April 2012 - 21:27 napisał
Jeśli dzikie to kiedy zdecydujesz się na ukwiała przestaną tak pływać i wprowadzą się do niego albo zaadaptują inny koral i zrobią to samo. Jeśli natomiast są hodowlane, to musze Cię zmartwić często takie ich zachowanie wchodzi im w nawyk i nic na to nie poradzisz, chociaż bywają wyjątki.
Pozdrawiam.
Chyba hodowlane ale jeden cały czas się o grzałke ociera
ukwiał fajny ale nie wiem czy nie mam za małe akwarium (myślałem już czy nie zakupić)
Napisano 15 April 2012 - 21:49
Będziesz i tak z czasem kupować korale więc zastanów się nad koralowcem Briareum.
To piękny łatwy, zielony fluoryzujący koral, którego często błazenki adaptują gdy nie mają ukwiała.
Tworzy on cudne zielone łąki rozrastając się, i pięknie świeci w aktynice.
Pozdrawiam.
Napisano 15 April 2012 - 21:52
O ile błazny nie zaczną ci maltretować innych korali możesz z czystym sumieniem olać uszczęśliwianie ich na siłę bo możesz tylko się wku...

Logowanie »