Tym samym pomysł lampy jest następujący lampa w kształcie kwadrata 80x80 (zewn wymiary), ale pusta w środku
Strona 1 z 1
Lampa DIY Led+t5 -nietypowy kształt
Napisano 19 January 2012 - 13:34
Witam. Jestem właśnie na etapie kompletowania / robienia sprzętu do nowego baniaka 110x130x60 i powoli zaprząta moją głowę problem oświetlenia. Więc wybór padł na wykonanie samemu lampy - hybrydy moduły led+t5, ale cały czas dumam nad kształtem i koncepcją samej lampy. Ze względu na sporą powierzchnię do oświetlenia, poczatkowo myślałem o dwóch mniejszcyh lampkach, potem jednej większej która musiała by być j... szeroka, co nie za bardzo mi pasi. Co do zasady jestem wielkim zwolennikiem otawrtych zbiorników i lubię widzieć od góry co się dzieje w baniaku;).
Tym samym pomysł lampy jest następujący lampa w kształcie kwadrata 80x80 (zewn wymiary), ale pusta w środku
W środku jest pusty kwadrat o wymiarach 60x60 lub 50x50 wszystko zależy jak da się to upchnąć. Koncept jest taki, że 4 radiatory połączone są ze sobą w formie kwadratu jako rama w środku / ew. na zewnątrz tej ramy zamontowane 4 t5. Tylko nie wiem czy ma to sens ze względu na równomierne oświetlenie. Ale jakby to wypaliło może wyjść kozacka lampka
300L 130x60x40 +120l sump, LED DIY, 2 x 36 actynic Arcadia, obieg OR2500, odpieniacz DIY , miękkie i rybole
Już niebawem 130x110x60+sump100x80x40
Już niebawem 130x110x60+sump100x80x40
Napisano 02 February 2012 - 07:35
Sam myślę nad podobnym tematem.
Może pomoże Ci Mój odnośnik
chyba kluczem do tego będzie oszacowanie pola świecenia pojedyńczej diody.
Może pomoże Ci Mój odnośnik
chyba kluczem do tego będzie oszacowanie pola świecenia pojedyńczej diody.
400l Opti sps
Kupię szczepki/korale SPS
Kupię szczepki/korale SPS
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1

Logowanie »