nano-reef.pl: Lampa DIY Led+t5 -nietypowy kształt - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Lampa DIY Led+t5 -nietypowy kształt

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Gienek 

• Grupa: Klubowicz

Napisano 19 January 2012 - 13:34

Witam. Jestem właśnie na etapie kompletowania / robienia sprzętu do nowego baniaka 110x130x60 i powoli zaprząta moją głowę problem oświetlenia. Więc wybór padł na wykonanie samemu lampy - hybrydy moduły led+t5, ale cały czas dumam nad kształtem i koncepcją samej lampy. Ze względu na sporą powierzchnię do oświetlenia, poczatkowo myślałem o dwóch mniejszcyh lampkach, potem jednej większej która musiała by być j... szeroka, co nie za bardzo mi pasi. Co do zasady jestem wielkim zwolennikiem otawrtych zbiorników i lubię widzieć od góry co się dzieje w baniaku;).
Tym samym pomysł lampy jest następujący lampa w kształcie kwadrata 80x80 (zewn wymiary), ale pusta w środku :smoke: W środku jest pusty kwadrat o wymiarach 60x60 lub 50x50 wszystko zależy jak da się to upchnąć. Koncept jest taki, że 4 radiatory połączone są ze sobą w formie kwadratu jako rama w środku / ew. na zewnątrz tej ramy zamontowane 4 t5. Tylko nie wiem czy ma to sens ze względu na równomierne oświetlenie. Ale jakby to wypaliło może wyjść kozacka lampka ;)
300L 130x60x40 +120l sump, LED DIY, 2 x 36 actynic Arcadia, obieg OR2500, odpieniacz DIY , miękkie i rybole
Już niebawem 130x110x60+sump100x80x40
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   7220481 

• Wyświetl galerię
  • Grupa: Klubowicz
  • Akwarium:400l

Napisano 02 February 2012 - 07:35

Sam myślę nad podobnym tematem.
Może pomoże Ci Mój odnośnik
chyba kluczem do tego będzie oszacowanie pola świecenia pojedyńczej diody.
400l Opti sps
Kupię szczepki/korale SPS
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1