nano-reef.pl: 2 w jednym Cyjano i Dino? - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

2 w jednym Cyjano i Dino?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   madchicken 

• Grupa: Klubowicz
  • Akwarium:250l + sump 40l

Napisano 22 January 2012 - 18:16

Czy to jest to co myślę?:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika
Zbiornik 250l + sump 40l, 35kg LR, 200W LED, Cyrkulacja 2x tunze6045. Reszta w budowie;-)

www.toronegro.pl
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   kmirko 

• Wyświetl galerię
  • Akwarium:200 l

Napisano 22 January 2012 - 18:20

Bardziej okrzemki i dino.
*Moja Rafka 200 l* .............*Film*
100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg

...
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   darecky3 

• Wyświetl galerię
  • GG : nie mam
  • Akwarium:125L

Napisano 22 January 2012 - 18:33

okrzemki z dojrzewania. Skaly wygladaja na bardzo mlode. Dino tez sie zaczyna, no i osiem widocznych ramion aiptasji. Masz na pewno Si w sporych ilosciach. Siegnij po PhosGarda Sachem'a. Wylapie ci silikaty i stworzy bariere dla PO4. Tani i skuteczny. Im szybciej tym lepiej, bedziesz potrzebowal jakies 300g. Nie zaciemniaj tylko przesatan swiecic pare dni czymkolwiek bo plaga moze sie rozwinac. Zaslon kotary w oknach na dzien. W nocy uzywaj do oswietlenia pokoju tylko lampki nocnej. Skontroluj TDS na RO/DI. Moze membrana wymaga wymiany. Jak woda sklepowa to tym bardziej. I przede wszystkim nie panikuj. Jesli bedzie potwierdzone dino to skrec odpieniek na pare dni na mokra piane. Niech wyrzuca olej na maksa, tak zalecaja wszyscy
Pozdrawiam
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   madchicken 

Napisano 22 January 2012 - 18:46

Mam czujnik TDS założony na RO i DI na początku pokazuje on na wyjściu 002 ale później stabilizuje się na 000. Może powinienem na początku trochę w kanalizę wpuszczać? Co do braku oświetlenia to nie zrobi to krzywdy koralom? Bo w moim przypadku łatwiej jest całkowicie zasłonić niż używać tylko lampki nocnej.
Zbiornik 250l + sump 40l, 35kg LR, 200W LED, Cyrkulacja 2x tunze6045. Reszta w budowie;-)

www.toronegro.pl
0

#5 Użytkownik jest zalogowany   Stani 

• Grupa: Szlachta Morska

Napisano 22 January 2012 - 18:52

Zawsze troche wody po RO i DI wypuszczaj  :welcome:
120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5, BK 200, cyrk 17500 l/h.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   pio7 

Napisano 22 January 2012 - 18:59

Jak śluzowate to dino jak się ciągnie to raczej cyjano
Szkło 100x40x40, 2x Koralia Evo 2800, 20kg LR, 9kg LS, Led 120W made in CHRL , pudełko przelewowe 1700l/h,
sump 50x30x30, Odpieniacz DIY z pompą AM PH2000, obieg New-Jet 1700,
Kupię - Kolorowe zoasy i inne miekasy poza brązowymi i cielistymi
Sprzedam - niczego aktualnie nie wymieniam

gg 3606492
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   darecky3 

• Wyświetl galerię
  • GG : nie mam
  • Akwarium:125L

Napisano 22 January 2012 - 19:02

Wyświetl postUżytkownik madchicken dnia 22 January 2012 - 18:46 napisał

Mam czujnik TDS założony na RO i DI na początku pokazuje on na wyjściu 002 ale później stabilizuje się na 000. Może powinienem na początku trochę w kanalizę wpuszczać? Co do braku oświetlenia to nie zrobi to krzywdy koralom? Bo w moim przypadku łatwiej jest całkowicie zasłonić niż używać tylko lampki nocnej.

nie walczylem nigdy z dino ale przewertowalem setki stron o tej pladze, bo to chyba najwieksza zmora morszczakow. Uwierz mi ze jeszcze pare tygodni temu sam nie wiedzialem jak odroznic cyjano od dino. Z dino jest roznie jak zauwazylem. Czasem sama plaga potrafi sie pokazac w niewielkich ilosciach i sobie zniknac. Zaciemnienie ale nie calkowite i jednoczesnie czujna obserwacja to jedyna sposobnosc aby zminimalizowac straty w koralach. Jesli masz ich duzo a plaga sie rozwinie to pozostaje juz tylko pelne zaciemnienie a co za tym idzie cos padnie z wielkim prawdopodobienstwem. Nie zauwazylem zlotego srodka na tego "zloczynce" bez strat. Zrobisz jak bedziesz uwazal, a moze cos wniesiesz nowego w ramach wlasnej prewencji.
powodzenia
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   tomasz 

Napisano 22 January 2012 - 19:47

Darecky3 a co ci padło skoro to dla Ciebie taki pewnik z tym zaciemnieniem? Koralowcom jest wszystko jedno czy zaciemnisz całkowicie czy będziesz w pokoju świecił lampką nocną, a dino już NIE. Dwie doby zaciemnienia przetrwa wszystko, chyba że już wcześniej wybierało się na tamten świat. Dotyczy to także sps-òw, te trzeba jedynie trochę podkarmić. Zresztą jak te zwierzęta znalazły się w polsce? Przyleciały w oświetlonym worku?
Także koniecznie absorber silikatów i odsysanie. Jak nie będzie poprawy to zaciemnienie. Masz klasyczne dino i okrzemki.
380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów
0

#9 Użytkownik jest zalogowany   kapitan 

Napisano 22 January 2012 - 19:56

Albo jest zaciemnienie, albo nie ma zaciemnienia. Co to za zaciemnienie gdzie świecimy czymś do akwarium? Ludzie... Dołączona grafika

Przy okazji masz dino podobne jak było u mnie, wywaliłem cały piach i prawie zniknęło. Teraz karmię mniej i zadbam o ekipę do czyszczenia nowego piaseczku.

Jest o tym temat tutaj całkiem świeżutki:
http://nano-reef.pl/...a-przeciw-dino/

Tak z ciekawości, lałeś VSV?
It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.
Clarence Darrow
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   tomasz 

Napisano 22 January 2012 - 20:30

Z tym piachem to faktycznie coś musi być. Jeśli z rodi. Mamy wodę bez krzemu to skąd się bierze w akwa? Pozosyaje duża zawartość Si w piachu, czyli domieszka np. rzecznego?
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   madchicken 

Napisano 22 January 2012 - 23:53

Cytat

Przy okazji masz dino podobne jak było u mnie, wywaliłem cały piach i prawie zniknęło. Teraz karmię mniej i zadbam o ekipę do czyszczenia nowego piaseczku.

Jest o tym temat tutaj całkiem świeżutki:
http://nano-reef.pl/...a-przeciw-dino/

Tak z ciekawości, lałeś VSV?

Temat jak najbardziej dawno już przeczytałem. Nie dodawałem VSV chociaż w ogóle nie wiem co to jest. Stosowałem tylko bufory Ca i Mg ale nie wydaje mi się że to spowodowało rozrost bo to się zaczęło dużo wcześniej. Do tej pory tylko odsysałem to badziewie przy podmianach. Myślę, że teraz zrobię tak: założę PhosGarda. Jeżeli chodzi o zaciemnienie zbiornika to nie ma z tym problemu bo po pierwsze korale powinny wytrzymać zaciemnienie na 48-72h tak? A jak nie to wrzucę je do sumpa i przełożę tam lampę co wy na to?

www.toronegro.pl
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   tomasz 

Napisano 23 January 2012 - 00:05

Nie ma potrzeby. Poza tym mógłbyś wtedy w supmie wyhodować.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   madchicken 

Napisano 05 February 2012 - 00:25

Tydzień temu założyłem PhosGuard-a, niestety nic to nie pomogło. Dzisiaj zdecydowałem się na zaćmienie na 48h. Powiedzcie czy karmić ryby w tym czasie i jak później wrócić do cyklu świetlnego?

www.toronegro.pl
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   hernio 

• GG : 7058200
  • Akwarium:126l

Napisano 05 February 2012 - 00:28

Mi PhosGuard zaczyna pomagać po 2 tyg więc nie wiem czy nie warto jeszcze poczekać.
80x35x45|Ocean Light 150 plus Aqua Medic 1x150W + 2x24W T5|Miniflotor|2x JVP 101|LR 17kg|LS 9kg|Bez sumpa ...
0

#15 Użytkownik jest zalogowany   kapitan 

Napisano 05 February 2012 - 01:56

Nie karm ryb. Kilka dni głodówki wyjdzie im a dobre, sam zobaczysz.
Zaciemnij na 72h, u siebie jak skontrolowałem po 48h to jeszcze gdzieniegdzie było świństwo. Po 72h nie było śladu, a i glony zielone posypały się w 80%. Jedna doba więcej ale różnica kolosalna.
It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.
Clarence Darrow
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   madchicken 

Napisano 06 February 2012 - 23:06

Dzisiaj mija 48h od zaciemnienia. Jutro około godziny 18 będę odsłaniał. Teraz pozostaje tylko jedna wątpliwość jak wrócić do normalnego cyklu świecenia? Mam na to trzy pomysły pomóżcie, który z nich jest lepszy? Dodam tylko, że lampa ledowa z 3 rodzajami diód: białe(W), niebieskie(B ) i royal niebieskie(RB).

1) Zaraz po odsłonięciu włączam tylko delikatne światło księżycowe na 10%-15% daje jeść rybką, tak zostawiam do rana. Zaczynam normalny dziesięciogodzinny cykl świetlny z tym, że świecę na 10%-W, 10%-B i 5%RB i tak zwiększam co dzień o 5% aż do osiągnięcia 60% na W i B a 40% na RB.

2) Świecę po odsłonięciu tak samo jak w pierwszej opcji natomiast od ranka nie używam światła W tylko samo B na 60% przez 3h rozdzielone na dwa okresy po 1,5 i tak zwiększam dziennie o godzinę aż do osiągnięcia 10h a później powoli dokładam światło białe.

3) Znów świecę początkowo tak samo jak w 1 i 2 wersji, a następnie od rana daję B i W na 60% RB na 40% przez 3 godziny i codziennie wydłużam o godzinę aż do osiągnięcia optymalnego poziomu.

Co sądzicie o tych rozwiązaniach, które z nich jest najlepsze a może macie jakieś lepsze pomysły jak wrócić do normalnego cyklu?

www.toronegro.pl
0

#17 Użytkownik jest zalogowany   kapitan 

Napisano 06 February 2012 - 23:52

Co prawda ja lecę na chińczyku 120W bez przyciemniania, zacząłem od niebieskich (świństwo nie rośnie w takim świetle).
Zacząłem od 1h, codziennie dodawałem 1h. Gdy niebieskie osiągnęły już 8h to zacząłem dodawać białe po 1h co 2 dni.

W efekcie po kilku dniach świecenia białymi u dołu szyb na całym obwodzie akwarium zaczeło wywalać coś brązowego i również na piasku. Jak przejadę po tym czyścikiem to jest twarde i się rozpyla w nurcie wody więc chyba to okrzemki a nie dino (w słodkim też wywala mi okrzemki a stosuję RO z tego samego filtra). Nie widać też bąbli. Piasek mieszam delikatnie tam gdzie jest więcej brązowego i zainwestowałem w zwierzęta kopiące.

Teraz świecę 9h niebieskie i 5h białe. Na tym się zatrzymałem jakiś czas temu i obserwuję "brązowy nalot".
Jak się z tym uporam to wrócę do 12h/8h.
Clarence Darrow
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   madchicken 

Napisano 08 February 2012 - 09:14

Wczoraj odsłoniłem akwarium, powiem szczerze szału nie ma spodziewałem się efektu jak u kolegi twistman-a a tu niestety. Na razie wracam do normalnego cyklu świetlnego zobaczymy co będzie dalej.

www.toronegro.pl
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Tester 

• Wyświetl galerię

Napisano 08 February 2012 - 09:25

Nigdy nie mialem jakichs koszmarnych ilosci cyjano czy dino, ale z tym co mialem bardzo skutecznie rozprawilem sie w ten sposob:

- absorbery (FG i wegiel)
- zmniejszylem dawke wodki
- zwiekszylem cyrkulacje
- odpieniacz na "mokro"
- podmiany robie co 3 tygodnie (wczesniej co tydzien)
- leje fito- i zoo- plankton.
- nie ruszalem swiatla (mowiac szczerze to nawet dolozylem)
- to co sie pojawialo (diono i cyjano) odciagalem duza strzykawka

pozdro
200L wystartowalo 30/04/10 + 50L niefoto
MCE600 - juz zmieniny na APF600, 30kg skaly
Lampa Hagen 2x39w + LedPacific 2x12w + 3x Aquaray 600
Sump 100L

Moje akwarium 200L
Moje 50L NP
Nowy projekt [500L]

0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   mariusz_s 

• Wyświetl galerię
  • Grupa: Klubowicz.
  • GG : 322737
  • Akwarium:50x45x40 - 90L

Napisano 08 February 2012 - 12:12

Pierwsze starcie z dino wygrałem poprzez zaciemnienie akwarium na 72 godziny. Niestety po miesieącu nastąpił nawrót. Zaciemnianie niewiele pomaga. Dino znika i po powrocie oświetlenia znów wraca. Wczoraj wykonałem co 2 tygodniową podminę wody, przy okazji odessałem z dna cały brud włącznie z dino. Dziś planuję dodać do akwarium Prodibio BioDigest. Zastanawiam się czy nie użyć Prodiobio BioClean (BioDigest + BioPtim). Akwarium jeszcze świeże. Obsada ryb liczna. Ale odpieniacz daje radę. Poza dino innych glonów brak. PO4-0, NO3-0.
Akwarium 90L. Odpieniacz AM Miniflotor. Lampa PS Black Python BT EX 90W.
0

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2