Runda 2:
1) W tej chwili jestem na etapie ciągłego odsysania glonów i jak tylko znajdujemy chwilę z żoną to działamy. Rurka zakończona pędzelkami wszytko kierowane do sumpa przez sitko i mikrofibr.
2) Wyłączyłem oświetlenie nocne na pewno nie zaszkodzi.
3) Odpieniacz cały czas chodzi na mokro(jeżeli dobrze to rozumiem chodzi o to żeby piana w stożku była jak najwyżej tak?).
4) FG założony 2 tygodnie temu może warto by było wymienić złoże.
Co jeszcze chcę zrobić:
1) Założyć węgiel aktywny i tu moje pytanie czy można go w skarpecie trzymać tak jak FG i jaki węgiel byście polecali.
2) Kupić test na Krzemiany i dokładnie przejrzeć instalacje RO
3) Zacząć lać bakterie tylko jakie? Nigdy żadnych nie lałem.
NAJWAŻNIEJSZE CYRKULACJA:
Na dzień dzisiejszy posiadam dwie pompy tunze 6045 umieszczone po lewej stronie(tej samej co komin) oraz powrót z sumpa po drugiej stornie. Do dyspozycji mam w zapasie 2xJVP i pompę obiegową. Myślę, że obecna cyrkulacja jest niewystarczalna i należało by coś poprawić macie pomysły?
2 w jednym Cyjano i Dino?
Napisano 12 February 2012 - 10:48
Zbiornik 250l + sump 40l, 35kg LR, 200W LED, Cyrkulacja 2x tunze6045. Reszta w budowie;-)
www.toronegro.pl
www.toronegro.pl
Napisano 16 February 2012 - 01:20
Runda 3:
1) Wymienione złoże PG
2) Założony węgiel
3) Poprawiona cyrkulacja
4) Podbijam KH do 10-11
5) Kupiony test na krzemiany nie wykazał ich ani w akwarium ani w dolewce
6) Odsysam w wolnych chwilach, kolejne planuje na sobotę, wyjmę wszytko co się da z akwarium oprócz ryb i będę jechał na maksa.
8) Ograniczyłem świecenie do 6h
9) Odpieniacz na mokro
Wyniki:
Dino bezlitośnie mnie nokautuje jest ciężko ale się nie poddaję.
Zastanawiam się nad wyssaniem piachu i przepłukaniu go w RO co wy na to?
Myślę także nad rozbudowaniem ekipy czyszczącej?
1) Wymienione złoże PG
2) Założony węgiel
3) Poprawiona cyrkulacja
4) Podbijam KH do 10-11
5) Kupiony test na krzemiany nie wykazał ich ani w akwarium ani w dolewce
6) Odsysam w wolnych chwilach, kolejne planuje na sobotę, wyjmę wszytko co się da z akwarium oprócz ryb i będę jechał na maksa.
8) Ograniczyłem świecenie do 6h
9) Odpieniacz na mokro
Wyniki:
Dino bezlitośnie mnie nokautuje jest ciężko ale się nie poddaję.
Zastanawiam się nad wyssaniem piachu i przepłukaniu go w RO co wy na to?
Myślę także nad rozbudowaniem ekipy czyszczącej?
Zbiornik 250l + sump 40l, 35kg LR, 200W LED, Cyrkulacja 2x tunze6045. Reszta w budowie;-)
www.toronegro.pl
www.toronegro.pl
Napisano 16 February 2012 - 09:24
złoże PG chodzi o Seachem PhosGuard??
250L + SUMP 100L LR 30kg LS 20kg
150W LED DIY, AM turbo.1000, obieg NJ 2300
cyrkulacja 2x jvp 102 + jvp 101
KUPIĘ LPSy I łatwe SPSy
150W LED DIY, AM turbo.1000, obieg NJ 2300
cyrkulacja 2x jvp 102 + jvp 101
KUPIĘ LPSy I łatwe SPSy
Napisano 16 February 2012 - 09:32
Cytat
złoże PG chodzi o Seachem PhosGuard
Tak, dokładnie o to chodzi.
www.toronegro.pl
www.toronegro.pl
Napisano 16 February 2012 - 09:56
Użytkownik madchicken dnia 12 February 2012 - 10:48 napisał
Runda 2:
1) W tej chwili jestem na etapie ciągłego odsysania glonów i jak tylko znajdujemy chwilę z żoną to działamy. Rurka zakończona pędzelkami wszytko kierowane do sumpa przez sitko i mikrofibr.
Taż to przerobiłem, zły pomysł. W ten sposób rozbijasz dino na maleńkie cząsteczki które dostana się wszędzie i wraz będzie powrót.
Weź rurkę od RO i odsysaj po kawałku przy twojej pojemności akwa to jak odessasz 2-3L co 2 dni i uzupełnisz świeżą solanką nic się nie stanie.
Napisano 16 February 2012 - 10:49
U mnie "na hodowli" cyjano rośnie przy silnej i przy słabej cyrkulacji więc sama cyrkulacja nic nie zmieni. Jedyne co u mnie pomaga to algaescrubber.
"Od krzemianów" rosną okrzemki więc obecność krzemianów można zaobserwować po nalocie z okrzemków.
Jak wyssiesz piach i go przepłuczesz w ro to tylko pogorszysz sytuację bo zabijesz całe życie w tym piachu.
Jeśli cały czas wymieniasz wodę to dostarczasz z nią mikroelementy, które pomagają rozwijać się pladze. Więc z jednej strony wrzucasz węgiel który ma usunąć nadmiar mikroelementów a z drugiej strony cały czas wymieniasz wodę i ich dostarczasz. Postaraj się odzyskiwać jak najwięcej wody [oczyszczać przez sedymentację i filtrowanie przez watę filtracyjną.] i wlewać ją do akwarium. "Zarodnikami" się nie przejmuj bo w akwarium i tak jest ich bardzo dużo. Razem z glonami wywalasz z systemu to co pomaga im rosnąć. Więc jeśli nic nie będziesz dostarczać to plaga sama się po jakimś czasie zabije.
Kup adsorbent fosforanów i zrób algaescrubber. Będziesz miał problem z głowy.
"Od krzemianów" rosną okrzemki więc obecność krzemianów można zaobserwować po nalocie z okrzemków.
Jak wyssiesz piach i go przepłuczesz w ro to tylko pogorszysz sytuację bo zabijesz całe życie w tym piachu.
Jeśli cały czas wymieniasz wodę to dostarczasz z nią mikroelementy, które pomagają rozwijać się pladze. Więc z jednej strony wrzucasz węgiel który ma usunąć nadmiar mikroelementów a z drugiej strony cały czas wymieniasz wodę i ich dostarczasz. Postaraj się odzyskiwać jak najwięcej wody [oczyszczać przez sedymentację i filtrowanie przez watę filtracyjną.] i wlewać ją do akwarium. "Zarodnikami" się nie przejmuj bo w akwarium i tak jest ich bardzo dużo. Razem z glonami wywalasz z systemu to co pomaga im rosnąć. Więc jeśli nic nie będziesz dostarczać to plaga sama się po jakimś czasie zabije.
Kup adsorbent fosforanów i zrób algaescrubber. Będziesz miał problem z głowy.
Napisano 16 February 2012 - 15:26
Witam. Nie wymieniam wody tylko odsysam glony przez mikrofibr i sito. Woda z powrotem wraca do akwarium. Absorbent fosforanów mam założony może nie najlepszy ale jest, to właśnie PhosGuard. Co do algaescrubber-a to już dawno myślałem o jego założeniu tylko nie wiem czy robić to teraz czy dopiero jak sobie poradzę z plagą?
www.toronegro.pl
www.toronegro.pl
Napisano 16 February 2012 - 15:35
Jeśli ma być lekarstwem to teraz.
It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.
Clarence Darrow
Clarence Darrow

Logowanie »