Cześć, może nie chodzi jeszcze o plagę, ale rozrosły mi się już trochę za bardzo Palythoa, nie są na oddzielnej skałce, zaczynają wypierać np. ładne zoa. Można je jakoś bezpiecznie trochę przetrzebić? Obcinanie raczej nie jest dobrym pomysłem, nawet jak mnie nie podtrują to pewnie wyrzucą dużo toksyn do wody ... Może JoesJuice'm albo AipEx-em Grotecha da się zlikwidować kilka polipów? Ktoś próbował?
Strona 1 z 1
Palythoa - nadmiar szczęścia ;-)
Napisano 26 January 2012 - 21:28
Moje zielone odrywałem bez problemu od skały podważając je pod nogę pesetą bez wyciągania skały z wody.
68 x 22 x 35 , sump , obieg AT 305 1200l/h, 10 kg LR ,6 kg LS, 3 x 24W t5 (Aquamedic Reef White 15000K , Sylvania coralstar actinic X 2), cyrkulacja Marea 2400 , Resun SK-300
60x60x50+sump w przygotowaniu
MOJA BAŃKA
60x60x50+sump w przygotowaniu
MOJA BAŃKA
Napisano 27 January 2012 - 17:51
Odradzam odczepiac Palythoa w akwa.Skałę przełamać na pół jak się da i bedą zoa i Palythoa na dwóch kawałkach lub wodę z akwa do miski i tam pod wodą możesz odczepiac zoa lub Palythoa zależy które słabiej się trzymają,pamiętaj ze Palythoa ma dużo toksyn!!! Po zabiegu dobrze przepłucz skałę wodą RO
LPS-ZOA http://nano-reef.pl/...894-nano-rafka/ <> http://reefcentral.c...d.php?t=1639117

Deltec MC500,Deltec FR-509+Siporax,Aqua Medic Nanoprop 5000,Aqua Medic PF 1000

Napisano 27 January 2012 - 17:59
Nemezis -zapomniałeś dodać -- i umyj pożądnie ręce ,prace te wykonuj w okularach ochronnych w pomieszczeniu przewiewnym.
Napisano 27 January 2012 - 18:03
Użytkownik robi dnia 27 January 2012 - 17:59 napisał
Nemezis -zapomniałeś dodać -- i umyj pożądnie ręce ,prace te wykonuj w okularach ochronnych.
To już raczej nie muszę pisać żeby rączki umyć bo chyba to normalka przy każdym koralu,a co do okularów to faktycznie masz racje lepiej je mieć
LPS-ZOA http://nano-reef.pl/...894-nano-rafka/ <> http://reefcentral.c...d.php?t=1639117

Napisano 27 January 2012 - 18:10
Ja juz bym tego w domu nie robil. Jesli musisz, to na balkonie lub tarasie. I raczej odlup skale.
120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5, BK 200, cyrk 17500 l/h.
Napisano 27 January 2012 - 18:43
a co ja mam powiedziec, jak mam tego gowna na skalach w dolnych partiach, gdzie nie wyjme tego z wody:/
zostawic czy wyciagac za wszelka cene i rwac przy okazji robiac lifting aquascapingu ?
zostawic czy wyciagac za wszelka cene i rwac przy okazji robiac lifting aquascapingu ?
Napisano 27 January 2012 - 19:12
KIDULT - to czy chcesz robić aquascaping to już zależy od Ciebie. Jakbys rwal to rekawiczki na całą długosc ramienia. Rwij ale wylacz odpieniacz... a potem jak go wlaczysz to otworz okna i wyjdz z pokoju na pare godzin...
Ta cholerna toksyna jest po prostu niebezpieczna.
Była kiedys historia zatrucia co nawet kolega na bierzaco opisywal co sie dzieje >>>TU<<<. Skończyło się szczęsliwie.
Była historia mojego oka i była historia psa który zdechł po napiciu się wody z wiadra w którym był akurat koral co puscil toksynę (gdzies na ultimatereef)
Uważać
Ta cholerna toksyna jest po prostu niebezpieczna.
Była kiedys historia zatrucia co nawet kolega na bierzaco opisywal co sie dzieje >>>TU<<<. Skończyło się szczęsliwie.
Była historia mojego oka i była historia psa który zdechł po napiciu się wody z wiadra w którym był akurat koral co puscil toksynę (gdzies na ultimatereef)
Uważać
Moje akwarium (fotki HQ)
300l + 100lsump, OR3500, 4x54W, 2x6045 + 6015 + tunze nano wavebox, Skimmer Super Devil Cone SDC-900;
2x ocealaris, escenius bicolor, dascyllus melanurus, pomacentrus alleni;
2x lysmata amboinensis, 1x wundermanni, fromia, astropecten polycanthus, 5x hermit, 5xturbo, 2x nassarius, strombus;
sarcophytum, lobophytum, sinularia, actinodiscus, rhodactis, xenia, echinophylia, tubipora musica, briareum, zoa, pahyclavularia violacea, turbinaria peltata, euphyllia ancora, lobophyllia, caulastrea curvata, trachyphyllia, fungia, goniopora, tubastrea, trikentrion flabelliforme, favia, favites, montipora, blastomussa merleti
300l + 100lsump, OR3500, 4x54W, 2x6045 + 6015 + tunze nano wavebox, Skimmer Super Devil Cone SDC-900;
2x ocealaris, escenius bicolor, dascyllus melanurus, pomacentrus alleni;
2x lysmata amboinensis, 1x wundermanni, fromia, astropecten polycanthus, 5x hermit, 5xturbo, 2x nassarius, strombus;
sarcophytum, lobophytum, sinularia, actinodiscus, rhodactis, xenia, echinophylia, tubipora musica, briareum, zoa, pahyclavularia violacea, turbinaria peltata, euphyllia ancora, lobophyllia, caulastrea curvata, trachyphyllia, fungia, goniopora, tubastrea, trikentrion flabelliforme, favia, favites, montipora, blastomussa merleti
Napisano 28 January 2012 - 00:43
No tak, ale ja mam właśnie w dolnych partiach największych skałek, wyjmowanie z akwa albo odłupywanie kawałków raczej bez szans ... Myślicie że oderwanie pensetą od skały pojedynczych polipów, przy zachowaniu wszelkich środków ostrożności będzie bardzo niebezpieczne dla mnie lub innych mieszkańców akwa?
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1

Logowanie »