Do pisania swojego dziennika zabieram się już kolejny tydzień, ale co wejdę na forum to jakiś temat mnie wciągnie i już nie starcza czasu
Forum czytam od maja zeszłego roku, ale swojego reefmaxa zasoliłam dopiero na przełomie listopada i grudnia.
Mój zestaw to:
Odkupiony od forumowego kolegi Reefmax z szafką; pompki: 1xAquael 2600; 1x JVP-101 (wkrótce do wymiany na Tunze 6015, albo jakąś Koralię) oraz 1xKoralia 900.
Dodatkowo wymieniłam dwie świetlówki na Ati Aquablue Special i Ati Blue Plus – nad trzecią muszę się jeszcze zastanowić.
Czytałam Wasze relacje na temat wadliwych grzałek oraz parującej wody w reefmaxie więc zaopatrzyłam się w dolewkę AT Levelautomatic z pompką Tunze Silence 1073.008 i grzałkę Comfort Zone 100W, dodatkowo zamiast płytki zraszającej dałam grzebień.
Jeśli zaś chodzi o odpieniacz to przedłużyłam mu tylko rurkę nakładając kawałek szyjki z butelki po Nestea, ale niestety niewiele to pomogło, więc poważnie zaczynam się zastanawiać nad wymianą. Reszta standardowa.
Odpalenie zbiorniczka nie obyło się bez problemów – najpierw była padnięta membrana w zestawie RO (pisałam o tym posty), potem skończyła się żywica, nie miałam wagi do odważenia soli i dłuuugo czekałam na skałkę.
Akwarium zalałam najpierw świeżą solanką na soli IO w ilości ok. 50l i po paru dniach dopełniłam wodą od forumowego kolegi (w tym miejscu bardzo chciałam podziękować Adrianowi i jego żonie – wielkie dzięki za pomoc
Po długim oczekiwaniu na skałę (ok. miesiąca od zalania wodą) w końcu nadszedł ten WIELKI MOMENT i mogłam zacząć układać – w głowie miałam obrazy i kształty zainspirowane Waszymi reefmaxami więc miało być z górki - szczególnie, że kształty skałek wybierali mi Sylwia z Michał z wiadomego warszawskiego sklepu…
Jasne - na stole układanie było proste, ale w wodzie to się wszystko albo rozjeżdżało, albo dotykało ścian, albo było zbyt pionowe, albo się ruszało - w końcu po paru poprawkach stanęło na takim układzie (zdjęcie przy oświetleniu nocnym, bo najładniej wyglądało
DSC_0028.JPG (108.67 KB)
Ilość pobrań: 491
Dolałam ampułkę bakterii Prodibio, zasypałam ok. 7 kg piasku i czekam na dojrzewanie.
cdn...

Logowanie »