Reefmax by Natka czyli damskie, słone paluszki
Napisano 02 February 2012 - 01:05
wszystko przed toba i to w tym wszystkim jest najlepsze badz cierpliwa jak z facetem a czuje ze twoj baniaczek bedzie jednym z lepszych z reefmaxow
Napisano 03 February 2012 - 01:01
23 stycznia czyli ok. 7 tygodni od startu do mojej ekipy sprzątającej trafiły dwie krewecie L. amboinensis. Mimo, że są to bardzo popularne stworzonka postanowiłam się pochwalić - a co! W końcu wyróżnia je jedna rzecz - są moje 
DSC_0053.jpg (66.45 KB)
Ilość pobrań: 159
Nie wiem co prawda, co na to moja kuekenthali pieszczotliwa nazywana Helenką, ale zapewniono mnie, że nie będą zbytnio wchodziły sobie w drogę.
DSC_0064.jpg (109.67 KB)
Ilość pobrań: 163
Reszta b/z - parametry jak poprzednio, plag brak - ciekawe jak długo ta idylla będzie trwała? Krabiszony co prawda już parę razy przyprawiły mnie prawie o zawał zrzucając wylinkę, a ja nadal daje się nabierać i szukam w panice pustych muszli
Jak któryś z kolegów w swoim poście trafnie napisał - "stresujące to relaksujące hobby"... A to dopiero początek
Pozdrawiam i idę liczyć kraby
DSC_0053.jpg (66.45 KB)
Ilość pobrań: 159
Nie wiem co prawda, co na to moja kuekenthali pieszczotliwa nazywana Helenką, ale zapewniono mnie, że nie będą zbytnio wchodziły sobie w drogę.
DSC_0064.jpg (109.67 KB)
Ilość pobrań: 163
Reszta b/z - parametry jak poprzednio, plag brak - ciekawe jak długo ta idylla będzie trwała? Krabiszony co prawda już parę razy przyprawiły mnie prawie o zawał zrzucając wylinkę, a ja nadal daje się nabierać i szukam w panice pustych muszli
Jak któryś z kolegów w swoim poście trafnie napisał - "stresujące to relaksujące hobby"... A to dopiero początek
Pozdrawiam i idę liczyć kraby
Napisano 13 February 2012 - 00:32
Czas na kolejną aktualizację:
28 stycznia (7,5 tyg. po starcie) do mojej solniczki trafiły pierwsze koraliki
parę malutkich szczepek zoasków
DSC_0109.JPG (157.28 KB)
Ilość pobrań: 215
DSC_0107.JPG (154.61 KB)
Ilość pobrań: 232
Po chwili słoneczka otworzyły się ślicznie a ja znienawidziłam krabiszony - czy one faktycznie nie mają gdzie łazić? Gołej skały do wyboru i do koloru, ale nie - łażą mi po koralach i zwalają tak pieczołowicie powciskane w szczelinki szczepki - może trzeba je przykleić jednak? Zoski oczywiście, nie krabiszony
Dodatkowo dzieci zmusiły mnie do przyniesienia xenii (Mamo! kup nam to "zamyka-otwiera"
), i dałam się namówić na sarco z myślą że może z czasem zastąpi ukwiała błaznom.
DSC_0095.JPG (131.89 KB)
Ilość pobrań: 182
Wszystko sobie żyje, otwiera się ładnie, a ja dojrzałam do wymiany odpieńka - kusi mnie Turboflotor Blue 500, ale nie mam pewności czy wejdzie i czy to dobry wybór - czy ktoś z Was ma doświadczenia z nim w reefmaxie?
28 stycznia (7,5 tyg. po starcie) do mojej solniczki trafiły pierwsze koraliki
parę malutkich szczepek zoasków
DSC_0109.JPG (157.28 KB)
Ilość pobrań: 215
DSC_0107.JPG (154.61 KB)
Ilość pobrań: 232
Po chwili słoneczka otworzyły się ślicznie a ja znienawidziłam krabiszony - czy one faktycznie nie mają gdzie łazić? Gołej skały do wyboru i do koloru, ale nie - łażą mi po koralach i zwalają tak pieczołowicie powciskane w szczelinki szczepki - może trzeba je przykleić jednak? Zoski oczywiście, nie krabiszony
Dodatkowo dzieci zmusiły mnie do przyniesienia xenii (Mamo! kup nam to "zamyka-otwiera"
DSC_0095.JPG (131.89 KB)
Ilość pobrań: 182
Wszystko sobie żyje, otwiera się ładnie, a ja dojrzałam do wymiany odpieńka - kusi mnie Turboflotor Blue 500, ale nie mam pewności czy wejdzie i czy to dobry wybór - czy ktoś z Was ma doświadczenia z nim w reefmaxie?
Napisano 13 February 2012 - 09:36
Może się nie znam ale z tego co zdążyłem zauważyć w wypowiedziach innych to ten odpieniek nie ma dobrej opinii wśród forumowiczów
Po za tym ładnie, ładnie.
Po za tym ładnie, ładnie.
30 litrów od Aquael'a ^^,
Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: Tropic Marine, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak
START - 22.07.2011
Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: Tropic Marine, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak
START - 22.07.2011
Napisano 01 April 2012 - 20:58
Witam po dłuższej przerwie 
Moje akwarium skończyło 4 miesiące. Niestety w związku z chwilowym brakiem czasu i kaski niewiele się zmieniło - zasiedlanie idzie jak po grudzie
Doczekałam się w końcu nowego odpieniacza - jest to jednak AM Turboflotor Blue 500 - teraz kombinuję jak go optymalnie ustawić i przymierzam się do przepiłowania tylnej klapki (nie chcę jej całkowicie zdejmować, bo zależy mi na tej części z wiatraczkiem)a odpieniacz jednak trochę wystaje. Dorobiłam też ze starej pompki Aquaela obieg z 2 do 3 komory, bo woda się nie przelewała wystarczająco.
Z życie doszły jedynie malutkie szczepki euphylii i caulastrei, 5 grzybków discosoma (2 zielone, 2 czerwone i niebieski) oraz malutkie kawałki clavularii i briareum, które mają za zadanie zarosnąć tło reefmaxa. Sarco urósł trochę, zoa pozarastały skałkę a grzybki rozwaliły się na skałach jak paniska.
DSC_0082.jpg (152.47 KB)
Ilość pobrań: 154
DSC_0086-2.jpg (112.43 KB)
Ilość pobrań: 249
A tu widok na pustawe ciągle akwarium.
DSC_0086.jpg (117.98 KB)
Ilość pobrań: 255
Mam za to nadzieję, że wkrótce zagości u mnie parka krewecia+ babka i czekam aż pojawią się gdzieś błazenki a.percula z hodowli.
Musiałam też zacząć podnosić Ca i Mg, bo spadły mocno - wapń do 350 a magnez do 1000 - dolewam preparaty Aquarium Systems Reef Evolution zgodnie z instrukcją, ale magnez stoi w miejscu jak zaczarowany
Kolega zaproponował mi zmianę preparatu na sprawdzony przez niego Seachem Reef Advantage Magnesium i pewnie spróbuję. Reszta parametrów w normie, plag nadal brak. Podmianki co 2 tygodnie 10% na soli IO, raz na tydzień dolewam Microbe Lift Special Blend.
I to tyle chwilowo w temacie
Moje akwarium skończyło 4 miesiące. Niestety w związku z chwilowym brakiem czasu i kaski niewiele się zmieniło - zasiedlanie idzie jak po grudzie
Doczekałam się w końcu nowego odpieniacza - jest to jednak AM Turboflotor Blue 500 - teraz kombinuję jak go optymalnie ustawić i przymierzam się do przepiłowania tylnej klapki (nie chcę jej całkowicie zdejmować, bo zależy mi na tej części z wiatraczkiem)a odpieniacz jednak trochę wystaje. Dorobiłam też ze starej pompki Aquaela obieg z 2 do 3 komory, bo woda się nie przelewała wystarczająco.
Z życie doszły jedynie malutkie szczepki euphylii i caulastrei, 5 grzybków discosoma (2 zielone, 2 czerwone i niebieski) oraz malutkie kawałki clavularii i briareum, które mają za zadanie zarosnąć tło reefmaxa. Sarco urósł trochę, zoa pozarastały skałkę a grzybki rozwaliły się na skałach jak paniska.
DSC_0082.jpg (152.47 KB)
Ilość pobrań: 154
DSC_0086-2.jpg (112.43 KB)
Ilość pobrań: 249
A tu widok na pustawe ciągle akwarium.
DSC_0086.jpg (117.98 KB)
Ilość pobrań: 255
Mam za to nadzieję, że wkrótce zagości u mnie parka krewecia+ babka i czekam aż pojawią się gdzieś błazenki a.percula z hodowli.
Musiałam też zacząć podnosić Ca i Mg, bo spadły mocno - wapń do 350 a magnez do 1000 - dolewam preparaty Aquarium Systems Reef Evolution zgodnie z instrukcją, ale magnez stoi w miejscu jak zaczarowany
I to tyle chwilowo w temacie
Napisano 01 April 2012 - 21:14
Natka..no nic nowego..jak zwykle wszystko super i elegancko
pozdr
Napisano 03 April 2012 - 19:28
Jak długo masz tą calastre'e w baniaku? Wydaje mi się, że trochę ją za głęboko w piasek wkopałaś. Masz ją z podstawką, czy bez?
Pozdrawiam mickeangello
Pozdrawiam mickeangello
Napisano 04 April 2012 - 14:28
A ja się cieszę, że zwierzyna poszła w dobre ręce!
Przyjemnie popatrzeć na zadowolone polipowe mordki!
Trzymaj tak dalej.
Przyjemnie popatrzeć na zadowolone polipowe mordki!
Trzymaj tak dalej.
Pozdrawiam
Szymon
ReefMax - Start 11 wrzesień 2009;
Cyrkulacja: Tunze 6025 + Koralia nano 1600,
Wymieniona pompa obiegowa na NewJet 1200
Sól: Preis / ATI Coral Ocean Plus
Skała: 50% LR + 50% Riffkeramik
Dolewka dr.Witt sterująca zaworem przed RO+DI
Balling i VSV na dozowniku AquaTrend
Szymon
ReefMax - Start 11 wrzesień 2009;
Cyrkulacja: Tunze 6025 + Koralia nano 1600,
Wymieniona pompa obiegowa na NewJet 1200
Sól: Preis / ATI Coral Ocean Plus
Skała: 50% LR + 50% Riffkeramik
Dolewka dr.Witt sterująca zaworem przed RO+DI
Balling i VSV na dozowniku AquaTrend
Napisano 04 April 2012 - 15:34
Dziękuję serdecznie 
@mickeangello - calastree mam 3 tydzień, była na podstawce, ale się odłamała przy mojej niezdarnej manipilacji i nie miałam kleju, żeby znów ją przykleić. Ale ogólnie ona była taka króciutka i jedna mordka słabsza. Wkopałam ją w piasek, bo nigdzie wyżej nie wystawiała tak ładnie polipków jak tu - powinnam zmienić?
@Szymon68 - a ja dziękuję za super szczepki - wszystkie ładnie się pootwierały, no a przede wszystkim dziękuję za wspaniałe doznania estetyczne za sprawą Twojego akwa
@mickeangello - calastree mam 3 tydzień, była na podstawce, ale się odłamała przy mojej niezdarnej manipilacji i nie miałam kleju, żeby znów ją przykleić. Ale ogólnie ona była taka króciutka i jedna mordka słabsza. Wkopałam ją w piasek, bo nigdzie wyżej nie wystawiała tak ładnie polipków jak tu - powinnam zmienić?
@Szymon68 - a ja dziękuję za super szczepki - wszystkie ładnie się pootwierały, no a przede wszystkim dziękuję za wspaniałe doznania estetyczne za sprawą Twojego akwa
Napisano 15 April 2012 - 10:38
Możesz spokojnie ją przykleić "kropelką" do skały, na podstawce będzie na pewno stabilniejsza, ten koral jest niemiłosiernie wrażliwy na uszkodzenie tkanki...
"Życie jest zbyt krótkie aby pić tanie wino"
ReefMax, Reef cyrculator 2600 + Hydor Koralia Nano Evolution 1600, TUNZE 3155,9kg LR, 9kg LS, powoli do przodu..
Zapraszam do tematu mojego ReefMax'a
ReefMax, Reef cyrculator 2600 + Hydor Koralia Nano Evolution 1600, TUNZE 3155,9kg LR, 9kg LS, powoli do przodu..
Zapraszam do tematu mojego ReefMax'a

Logowanie »