Wszystko jest podłączone na bajpasie do pompy obiegowej NJ2300 przy wielkości mojego zbiornika i tak mocnej pompie założenie takiego bajpasu nie powinno stać się żadnym problemem.
Przepływ wody mogę regulować zaworkiem stosowanym przy filtrach RO.
Ekran założony na hydraulice 16 mm.
Powierzchnia ekranu około 200 cm2
Obecne oświetlenie to żarówka LED 6W barwa 2900K założona tylko po to, żeby sprawdzić efekt świecenia, od jutra jej miejsce zastąpi 11W energooszczędna 2700K
Ekran przetarty papierem ściernym i postrzępiony, jeżeli wszystko będzie działać jak należy i okaże się, że przepływ jak i oświetlenie jest dobrze dobrane, a sam filtr faktycznie działa, powiększę ekran. Na razie jest taki tylko po to, żeby sprawdzić czy to faktycznie może działać.
Woda rozchodzi się w miarę równomiernie po całym ekranie delikatnie mocniej po środku.
Z ciekawych rzeczy które zaobserwowałem, to głośność takiego filtra, przy wyłączonym odpieniaczu (na razie będzie chodził cały czas) i zamkniętej szafce jest praktycznie niesłyszalny, jedynym dźwiękiem jest delikatne brzęczenie pompy obiegowej które i tak zawsze było. Zanurzenie ekranu na 2 cm w wodzie sprawia, że nie ma żadnego kapania, brzdękania ect.
Koszty takiego filtra:
zakładając, że pompę już miałem to hydraulika (trójnik redukcyjny, szybko złączki, zaślepka, zawór, kolanko rura 16mm) 45 zł
ekran z pasmanterii 11 zł
lampka z Castoramy 25 zł
żarówka energooszczędna 11 zł
w sumie: niecałe 100 zł

Pozdrawiam
Piotr

Logowanie »