nano-reef.pl: Nowe akwa 74l i nowa perspektywa - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Nowe akwa 74l i nowa perspektywa + 40l sump

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   WaRo 

• Grupa: Klubowicz
  • Akwarium:Morskie 70l + 25 sump, Słodkie 300l -basen do pływania dla Agamy błotnej =)

Napisano 01 February 2012 - 22:56

Po dwóch miesiącach od założenia mojego pierwszego akwa słonowodnego (30l) z kaskadą stwierdziłem, że pora na coś wiekszego, gdyż czułem się mocno ograniczony tamtymi rozmiarami i chciałem poeksperymentować z zakładaniem sumpa.

Następcą 30 litrowej kostki stał się 74 litrowy sześcian skierowany krótszym bokiem do obserwatora (w celu zwiększenia optycznej głębi - byłem Ciekawy jak to bedzie wyglądało).

zakup potrzebnej hydrauliki z zapasem kilku kolanek i rur (po zmontowaniu okazało sie że jednak wszystko wykorzystałem)
Załączony plik  P1020804.JPG (80.29 KB)
Ilość pobrań: 282

Widoczne również wcześniejsze akwarium
Załączony plik  P1020805.JPG (75.84 KB)
Ilość pobrań: 378

Przyklejanie pudełka zlewowego (po małych błedach widac, że własnej roboty :lol: )
Załączony plik  P1020812.JPG (75.66 KB)
Ilość pobrań: 386

Sposoby na proste ułożenie szyb w sumpie
Załączony plik  P1020816.JPG (74.44 KB)
Ilość pobrań: 375

Pierwsze ustawienia i testowanie stolika
Załączony plik  P1020818.JPG (68.18 KB)
Ilość pobrań: 357

Gotowy sump
Załączony plik  P1020819.JPG (71.04 KB)
Ilość pobrań: 379

Przekładka i pustynna burza...
Załączony plik  P1020824.JPG (52.68 KB)
Ilość pobrań: 445

Na drugi dzień wieczoram już lepiej to wyglądało
Załączony plik  P1020833.JPG (81.42 KB)
Ilość pobrań: 528

I zaplanowany efekt głębi wyszedł chyba nienajgorzej
Załączony plik  P1221675.JPG (246.71 KB)
Ilość pobrań: 445

Jeszcze tego samego dnia okazało się, że pozornie prosta sprawa z hydrauliką się skomplikowała, a mianowicie nieszczelności na łączeniach... w efekcie wycieranie podłogi (na szczęście niezbyt dużo) i zaklejanie poraz kolejny łączeń, tym razem sylikonem z zewnątrz.

Narazie skromna obsada:
Xenia
Doscosomy
Zoantusy
Parazoantusy
Clavularia
Euphyia
Sinularia
Ricordea
Capnella
Pseudogorgonia
Caluastrea

Nasarius
Lysmata debelius
Calcinus
Chrysiptera parasema 2x
Archaster angulatus

Jesli przekręciłem jakieś nazwy to przepraszam ale nadal sie tego uczę ;)

Mile widziane uwagi i komentarze.
Akwarium skromne bo narazie tylko takie środki mogłem na to przeznaczyć ale w miare rozwoju będę kontynuował temat i napewno pojawia sie kolejne zdjęcia (może już z lepszego aparatu)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Warszawiak 

• Akwarium:Szklane....

Napisano 01 February 2012 - 23:05

Kolego no niestety ja tej głębi nie widzę.. :/
Głębie bardziej już widać na foto "pustynna burze"mimo tego zmętnienia wody... drugi minus za to ze jako pierwszego wprowadziłeś garbika.. będzie problem przy zwiększaniu obsady, dlatego że będzie ganiał nowych mieszkańców. Daj foty sumpa, jaki odpieniacz tam pracuje...??
"Życie jest zbyt krótkie aby pić tanie wino"

ReefMax, Reef cyrculator 2600 + Hydor Koralia Nano Evolution 1600, TUNZE 3155,9kg LR, 9kg LS, powoli do przodu..

Zapraszam do tematu mojego ReefMax'a
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   WaRo 

• Akwarium:Morskie 70l + 25 sump, Słodkie 300l -basen do pływania dla Agamy błotnej =)

Napisano 02 February 2012 - 17:40

z głębią to jest tak że na zywo lepiej to widać niż na zdjęciach bo robione były zwykłym kompaktem bo lustrzanka niesprawna. Bardziej chodziło o głębię typu czarną odchłań w drugiej części akwa, ale może kiedyś zdrobię zdjęcie które to odda lepiej.

Propo odpieniacza to stosowałem 3 różne i żaden dobrze nie odpieniał a jak już to robił to była prawie czysta woda - z tego co sie dowiedziałem bo mam jeszcze za małą obsadę i nie ma czego odpieniać... Ale kontrolnie trzymam w sumpie purigen, phosguard i matrix carbo.

Garbiki są dwa bo tak mi doradził sprzedawca i narazie nie przeradzają agresji względem innych mieszkańców. Jeśli bym chciał dokładać coś nowego to co najlepiej i ewentualnie na co zwrócić uwagę aby uniknąć nadmiernej agresji? Dopiero "raczkuję" w morszczyźnie i dlatego sie pytam aby uniknąć błędów.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Warszawiak 

• Akwarium:Szklane....

Napisano 02 February 2012 - 19:37

No to jak są dwa to pozamiatane, to są bardzo terytorialne ryby, wprowadzając je pierwsze dałeś im możność panowania nad całym zbiornikiem, we dwie, są silniejsze... Ja swoją kiedyś wprowadziłem jako 3 albo czwartą rybkę, mimo tego zlikwidowała mi mandaryna wspaniałego, biocellatusa (babka kopiąca) i jeszcze jednego mieszkańca. Ale Cię pocieszę, aby ją odłowić musiałem wszystko (w pełnym znaczeniu tego słowa, oprócz piachu) wyjąć z akwarium... i problem się nie skończył, bo rybka jest baaardzo szybka. :) Tobie bym polecił zrobić to samo za nim wprowadzisz jakieś ryby. Ale łap np. "na butelkę" albo wypożycz od kogoś pułapkę.

Ogólnie odradzam tą rybkę jako pierwszą, to fakt jest twarda i wybacza błędy początkujących. Ale później przynosi wiele problemów.

A jeszcze jedno, dawaj wyniki testów, a przynajmniej NO2 NO3 i PO4

Użytkownik Warszawiak edytował ten post 02 February 2012 - 19:39

"Życie jest zbyt krótkie aby pić tanie wino"

ReefMax, Reef cyrculator 2600 + Hydor Koralia Nano Evolution 1600, TUNZE 3155,9kg LR, 9kg LS, powoli do przodu..

Zapraszam do tematu mojego ReefMax'a
Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   WaRo 

Napisano 02 February 2012 - 21:16

przypuszczam, że dlatego mi ja polecono, że znosi błedy początkujących... W takim razie chyba się wstrzymam z zakupem innych rym.. ale krewetki, rozgwiazdy i kraba nie ruszają więc jest spokój :)

Parametry wody zbadam niedługo i wrzucę do tematu.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Yogher 

Napisano 05 February 2012 - 20:47

noo z tymi chrysipterami to rzeczywiście pomysł średni ;) zamierzasz dokładać skały? to będzie akwa dla miękasów?

bo jeśli tak to wkładaj małe ilości phosguarda (pamiętaj żeby go płukać przed włożeniem do akwa)... nie wszystkie miękasy lubią glin :)
nano rafka 50x60x50 +40 l sump
DIY mini BK 160 +AB 2000/1, 2xJVP 101, obieg: NewJet 3000, Światło: 150W HQI +2x24W T5

pico rafka 30l (zoarium):
Beast 400 +Newa BP 1202, światło: deco duo marine
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   WaRo 

Napisano 05 February 2012 - 21:53

Miekasy i może jakieś proste fps`y. Skałe narazie nie. Chcę aby ta ładnie obrosła a w drugiej części akwa została wolna przestrzeń puki co.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   urban15 

• Wyświetl galerię

Napisano 05 February 2012 - 22:09

Fajnie to zaczyna wyglądać widać że niedużym nakładem finansowym się przesiadłeś na większy zbiornik i gratki za sklejenie sobie sumpa dobra robota. Napisz jakie są wymiary akwarium. Myślałeś o ustawieniu skały pod pudełkiem spływowym było by dużo miejsca dla ryb z przodu i może akwarium wydawało by się jeszcze głębsze.
akw 80L, 13kg LR, Led CREE 36Watt, Koralia 900L/H, Resum sk-300, grzałka 50W, Euphylia, grzybki, Caluvaria, 5x tektus, Elegant, zoa kilka rodzaji, parazoanthus, stombus, dolewka AM. Mam miękie grzybki LPS SPS NP W planach rybki i odpieniek DIY
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   WaRo 

Napisano 06 February 2012 - 22:00

Akwarium ma 35x60x35. Dzisiaj za radą przeniosłem skałę narazie bardziej na środek i już wygląda fajniej. Pod pudełko nie chcę dawać bo wtedy będę widział skałe tylko z dwóch stron a nie z trzech jak teraz. Ale dzięki za dobre rady :)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   bahama 

• GG : 5153554
  • Akwarium:małe

Napisano 07 February 2012 - 21:54

ja tylko tak z ciekawosci why masz splyw z boku a nie na dole ;d
135/70/43
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   WaRo 

Napisano 08 February 2012 - 21:58

nie miałem możliwości wywiercenia otworów w stoliku. Jak się tylko doczekam odpowiedniego miejsca na akwa i trochę kasy to napewno powstanie coś ciekawszego i z lepszymi rozwiązaniami technicznymi.

Puki co wrzucam zdjęcie wykonane dzisiaj
Załączony plik  PIC_0451.JPG (156.02 KB)
Ilość pobrań: 133
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   WaRo 

Napisano 17 February 2012 - 20:07

Nowe zakupy... Dokupione trochę skały na tył ale chyba dokupie jeszcze bo zaczyna fajnie wyglądać.

I nowe ryby:
Pterapogon kauderni - 1szt
Amphiprion ocellaris - 1szt

Przez pierwszy dzień garbniki pokazywały kto tu rządzi i co ciekawsze mniejszy atakował nowe ryby a większy go powstrzymywał :) po 2 dniach jest już spokój i harmonia
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1