Moja Żona, która choć też zachwycona morskim akwarium, kategorycznie nie zgodziła się na budowę dużej konstrukcji w naszym mieszkaniu twierdząc, że zrobimy je jak wybudujemy już dom
Do rzeczy więc! Akwarium będzie bez sumpa. Na podstawie forumowych Aqua-stories, dośwaiadczeń lepszych i gorszych wybrałem następujące elementy, choć wątpliwości jak się domyślacie mam wiele:
1. Akwarium 40x40x40 OW
2. Odpieniacz Resun SK-300 - choć z tym elementem miałem najwięcej wątpliwości, a wybór padł na ten bo coś trzeba wybrać. Cena też była poważnym argumentem bo porządne, markowe odpieńki kosztują koszmarne pieniądze i najwyżej wymienię go za jakiś czas.
3.Filtr zewnętrzny kubełkowy Resun CY-20 - zależy mi żeby był zewnętrzny bo schowam go sobie do szafki pod solniczką i mniej miejsca zajmie na tylnej szybie.
4. Grzałka Easyheater 75W
5. Oświetlenie też jest sporym problemem bo na ten wymiar sensowną belkę ciężko znaleźć i dostępne są głównie lampki typu DECOLIGHT DUO MARINE 2x11W. Postanowiłem zrobić oświetlenie DIY w koronie na żarówkach PC, aczkolwiek zdecyduję się chyba na LEDy choć nie wiem jak pozbieram się z finansami... Co powiecie na zakup tymczasowego oświetlania na ok 2 miesiące dojrzewania skały tj jednej lampki Decolight? Za dwa miesiące spokojnie odłoże na LEDową DIY, ale nie wiem jak 22W w PC sprawi się przy dojrzewaniu.
6. Cyrkulacja to 2x Koralia Nano 1600
7. Będzie też ok 10-12kg LR oraz 4,5kg LS
8. Filtrów RO/DI nie kupuję bo wodę będę miał na bieżąco w baniakach od MadChicken'a - Od niego też będzie dojrzała woda na start
9. Sól do cotygodniowych podmianek KENT
10. Jak mi się znudzi dolewanie szklanką i będą fundusze to zamontuję dolewkę AquaWitt pobierającą wodę z baniaka w szafce
11. Planuję też wkład Purigen, Microbe lift czy też Boyd Chemi Pure Elite
Będę Wam bardzo wdzięczny za wszelkie rady i uwagi bo choć starałem się wyłuskać jak najwięcej informacji z forum to Wam Praktykom z pewnością łatwiej przyjdzie ocena tego zestawu!

Logowanie »