nano-reef.pl: Jelenia Góra żąda dostępu do morza - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Jelenia Góra żąda dostępu do morza

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   cYg 

• Wyświetl galerię
  • Grupa: Klubowicz
  • Akwarium:64L 40x40x40

Napisano 02 February 2012 - 02:02

Moje akwarium już od pewnego czasu kiełkuje w mojej głowie i jako, że pojawiła się szansa na jego budowę postanowiłem napisać pierwszego posta i pomęczyć Was kilkoma pytaniami,Ostatni czas spędzałem dość sumiennie czytając forum i przygotowując się do tego tematu.

Moja Żona, która choć też zachwycona morskim akwarium, kategorycznie nie zgodziła się na budowę dużej konstrukcji w naszym mieszkaniu twierdząc, że zrobimy je jak wybudujemy już dom :wallbash: Zaproponowałem więc na początek przygody pico rafę ok 30L, ale i ten pomysł odrzuciła. Jednak jej "NIE" było w mojej opinii niezbyt stanowcze więc uznałem, że mogę zaryzykować i postawić kostkę 35x35x35 jako niespodziankę :) Im więcej czasu spędzałem na forum i im więcej o tym mówiłem, tym bardziej przekonywałem moją Ukochaną i dwa dni temu wreszcie zgodziła się na tą kostkę 35cm :thumbsup: Sami przyznacie, że przy takim obrocie spraw na pewno nie będzie miała mi za złe jak postawie kostkę 40x40x40 :whistle:

Do rzeczy więc! Akwarium będzie bez sumpa. Na podstawie forumowych Aqua-stories, dośwaiadczeń lepszych i gorszych wybrałem następujące elementy, choć wątpliwości jak się domyślacie mam wiele:

1. Akwarium 40x40x40 OW
2. Odpieniacz Resun SK-300 - choć z tym elementem miałem najwięcej wątpliwości, a wybór padł na ten bo coś trzeba wybrać. Cena też była poważnym argumentem bo porządne, markowe odpieńki kosztują koszmarne pieniądze i najwyżej wymienię go za jakiś czas.
3.Filtr zewnętrzny kubełkowy Resun CY-20 - zależy mi żeby był zewnętrzny bo schowam go sobie do szafki pod solniczką i mniej miejsca zajmie na tylnej szybie.
4. Grzałka Easyheater 75W
5. Oświetlenie też jest sporym problemem bo na ten wymiar sensowną belkę ciężko znaleźć i dostępne są głównie lampki typu DECOLIGHT DUO MARINE 2x11W. Postanowiłem zrobić oświetlenie DIY w koronie na żarówkach PC, aczkolwiek zdecyduję się chyba na LEDy choć nie wiem jak pozbieram się z finansami... Co powiecie na zakup tymczasowego oświetlania na ok 2 miesiące dojrzewania skały tj jednej lampki Decolight? Za dwa miesiące spokojnie odłoże na LEDową DIY, ale nie wiem jak 22W w PC sprawi się przy dojrzewaniu.
6. Cyrkulacja to 2x Koralia Nano 1600
7. Będzie też ok 10-12kg LR oraz 4,5kg LS
8. Filtrów RO/DI nie kupuję bo wodę będę miał na bieżąco w baniakach od MadChicken'a - Od niego też będzie dojrzała woda na start
9. Sól do cotygodniowych podmianek KENT
10. Jak mi się znudzi dolewanie szklanką i będą fundusze to zamontuję dolewkę AquaWitt pobierającą wodę z baniaka w szafce :yes
11. Planuję też wkład Purigen, Microbe lift czy też Boyd Chemi Pure Elite

Będę Wam bardzo wdzięczny za wszelkie rady i uwagi bo choć starałem się wyłuskać jak najwięcej informacji z forum to Wam Praktykom z pewnością łatwiej przyjdzie ocena tego zestawu!
Dołączona grafika
Jelenia Bay
Kostka 40x40x40 - 64L OW
Odpieniacz Hydor Slimskim Nano 135.135
2x Koralia Nano 1600
Lampa LED Cree DIY 72W
Kaskada FZN-3
1

#2 Użytkownik jest zalogowany   chodi 

Napisano 02 February 2012 - 02:06

Trzymam kciuki za ziomala :thumbsup:
Zbiornik 430l + 120l sump. HQI+T5 + zabawa z ledami. Skimmer TMC800. Obieg OR3500. Cyrkulacja Tunze 6101 + 6100 + 6060. Profilux II Plus z dodatkami. Balling z czterech butli.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   TomekSz 

• Akwarium:ReefMax

Napisano 02 February 2012 - 11:04

Trzeba bylo zrobic 50*50*50. Pewnie by sie zona nie zorientowala, a jesli nawet, to powiedzialys ze sie pomyliles i juz za pozno :)
0

#4 Użytkownik jest zalogowany   Qlfon 

• Grupa: Klubowicz.
  • GG : 361521
  • Akwarium:90x90x55

Napisano 02 February 2012 - 11:50

Rób 89x89x89. Potem powiesz że w morskim wszystko podaje się w calach i galonach:)
Qlfon, Lublin
Projekt Nautilus
Akwarium: 90x90x55, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz mini BK200 by DarekB30, cyrkulacja: 3x6055,1x6095+nano Wavebox, obieg: Eheim Compact + 3000, 18W UV, Ozon. ARM by MUFTI.

Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   crab22 

• Akwarium:500

Napisano 02 February 2012 - 12:14

Hej
Mam małe "ale" do pkt 2 i 3 :)
Nie za bardzo wiem po co Ci ten kubełek,mało kto z nas używa filtrów zewnętrznych w akwarium morskim.
Co do odpieńka z tej samej firmy, to oczywiście możesz zacząc od niego, ale nie jest to dobry sprzęt.
Jeżeli masz ograniczone fundusze to bardziej zaoszczędziłbym na koralii i kupił np tanie pompy JVP a dołożył do ciut lepszego nawet używanego odpieńka.
Pozdrawiam Michał
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   TomekSz 

• Akwarium:ReefMax

Napisano 02 February 2012 - 12:15

A tak powaznie to zrob taki zbiornik, zeby wpasowac go w wystroj pokoju. Wytlumacz zonie ze tu nie chodzi o wielkosc tylko o estetyke. Taki argument na pewno do niej trafi i raczej nie bedzie z nim walczyc.

Na tym etapie zastanow sie gdzie ten zbiornik bedzie stac. Wez pod uwage nosnosc stropu (chociaz przy tej wielkosci to raczej nie musisz sie o to martwic), wygode w obserwacji i to, zeby nie bylo za duzo dostepu swiatla slonecznego z okna. Dopiero wtedy ustal rozmiary. No i nie ograniczaj sie na sile do "kostki" :)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   taszyn 

• Wyświetl galerię
  • Akwarium:450L

Napisano 02 February 2012 - 12:33

Wyświetl postUżytkownik crab22 dnia 02 February 2012 - 12:14 napisał

Co do odpieńka z tej samej firmy, to oczywiście możesz zacząc od niego, ale nie jest to dobry sprzęt.

Podłączę się pod temat. Jaki odpieniacz byłby dobry do takiej kostki?
450L 150x50x60, sump 108L, ~65kg LR / 36kg LS, ATI Sunpower Dim 8x80W, NJ4500, Tunze 7096 + 4 x 6095
Mini Bubble King 200 DIY by DarekB30, AM KR 1000, Skalar, Lajon, AquaTrend Shark + Doser One Pro

http://kowalscy.net/reefaquarium/
http://kowalscy.net/discusaquarium/
http://nano-reef.pl/...-ze-zlotoklosu/
Dołączona grafika
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   cYg 

• Wyświetl galerię

Napisano 02 February 2012 - 12:37

Z większym akwarium to już raczej będzie problem bo kostka 40cm z szafką wydaje się optymalna do miejsca w którym chcemy ją postawić. Większe akwarium już by mogło być zbyt przytłaczające. Kostka dlatego, że akwarium będzie dobrze widoczne z 3 stron i wg mnie ustawienie skały będzie najciekawsze. Rozważałem żeby głębokość i wysokość zostawić 40 a szerokość dać 50cm, ale wiele litrów nie zyskam, a już trzeba by robić je na zamówienie. Kostka jest od ręki.

Jeśli chodzi o pompy cyrkulacyjne JVP to wyczytałem na forum, że są znacznie większe, a do malucha to dość istotne. Planuje na początek i tak kupić tylko jedną koralię, a drugą dokupie po dojrzewaniu.

Filtr kubełkowy jest faktycznie niestandardowym rozwiązaniem, ale uznałem, że wygodniej go będzie trzymać w szafce. Nie chcę robić sumpa bo dla Żony to już duża konstrukcja :) i brudno tam zawsze. Rozważałem też filtr Versamax FZN-2.
W kwestii odpieniacza chętnie kupie używany za rozsądne pieniądze jeśli taka oferta się trafi bo przy tym elemencie po przeczytaniu dziesiątek opinii tylko zgłupiałem :)
Dołączona grafika
Jelenia Bay
Kostka 40x40x40 - 64L OW
2x Koralia Nano 1600
Lampa LED Cree DIY 72W
Kaskada FZN-3
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   crab22 

• Akwarium:500

Napisano 02 February 2012 - 13:19

Jeżeli myślicie o niewielkim odpieniaczu zewnętrznym to myślę że nie głupi byłby np. deltec MCE 500 albo nawet MCE 300 jak akwa bedzie z małą obsadą :)
Spytajcie @Staniego może będzie miał jakiś na sprzedaż ;)
@cyg Jeżeli chcesz miec filtr kubełkowy tylko po to żeby wrzucic absorbent/węgiel to już ten problem odpada bo ten odpieniacz ma na to miejsce. pozdr i powodzenia
1

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   godeusz 

• Wyświetl galerię
  • Akwarium:200 l

Napisano 02 February 2012 - 14:20

Wiele lat temu jak byłem na Oficerskiej Radiotechnicznej w Jeleniej Górze to bardzo daleko miałem na Pomorze gdy jechałem na przepustkę. Tam wtedy mieszkałem.
Nigdy bym nie przypuszczał że za ten czas Polska tak się skurczy że z Sudetów będą się upominali o dostęp do morza. Może to jakaś ukryta opcja kaszubska.
A filtr kubełkowy też stanowczo Ci odradzam.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości bo akwarystyka morska to jak wędkarstwo o którym mówią że to ciężki ale pewny kawałek chleba.
W obiegu 230 l. Algaescrubber. Każdy mieszkaniec mojego akwarium ma określone obowiązki. Musi być jak w naturze
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   taszyn 

• Wyświetl galerię
  • Akwarium:450L

Napisano 02 February 2012 - 15:00

Przez chwilę używałem filtra kubełkowego do absorbentów. Natychmiast zaprzestałem, jak zobaczyłem co tam się wyprawiało...
450L 150x50x60, sump 108L, ~65kg LR / 36kg LS, ATI Sunpower Dim 8x80W, NJ4500, Tunze 7096 + 4 x 6095
Mini Bubble King 200 DIY by DarekB30, AM KR 1000, Skalar, Lajon, AquaTrend Shark + Doser One Pro

http://kowalscy.net/reefaquarium/
http://kowalscy.net/discusaquarium/
http://nano-reef.pl/...-ze-zlotoklosu/
Dołączona grafika
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   janusz-pśl 

• Wyświetl galerię
  • Akwarium:100l netto

Napisano 02 February 2012 - 15:42

Jeżeli chcesz użyć RESUNA to na forum znajdziesz mój opis jak go udoskonalić. Natomiast jeżeli użyjesz kubełka to najlepiej wypełnić go biobalami. W twoim przypadku kup biobale jak najmniejsze.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Stani 

• Grupa: Szlachta Morska

Napisano 02 February 2012 - 15:45

To ciekawe, co takiego te male biobale wyfiltruja, jaka bedzie ich funkcja ? No bo duze sie nie nadaja, o tym juz kiedys mowilismy :yes
120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5, BK 200, cyrk 17500 l/h.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   cYg 

• Wyświetl galerię

Napisano 02 February 2012 - 16:16

@crab22 - ten Deltec byłby super - jest sporo droższy, ale widziałem w archiwum, że kiedyś używany 300 poszedł za porównywalne pieniądze do chińczyka więc może ktoś będzie miał na sprzedaż

@Godeusz - Szkoły oficerskiej już nie ma, a morze w sudetach było do końca paleocenu więc więc teraz, pare lat później warto przypomnieć te piękne czasy :yes

A z filtra kubełkowego już mnie skutecznie wyleczyliście - faktycznie myślałem o absorbentach, a ale to samo można zrobić w Versamax FZN-2 - co o nim sądzicie? Nie lepiej FZN-3?

@Janusz-pśl - znam Twój temat i m.in. dlatego rozważam ten odpieniek
Dołączona grafika
Jelenia Bay
Kostka 40x40x40 - 64L OW
2x Koralia Nano 1600
Lampa LED Cree DIY 72W
Kaskada FZN-3
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   cYg 

• Wyświetl galerię

Napisano 22 February 2012 - 00:44

Cały czas do przodu z wiedzą, trochę wolniej ze sprzętem, ale mam nadzieję, że za 2 tygodnie rozpocznę już temat w "Nasze akwaria". Póki co czekam na szafkę od stolarza i na lampę. Mam już:
1 szkło 40x40x40 64L
2 filtr FZN-3

3 Po lekturze forum i zasięgnięciu dodatkowej opinii użytkowników zdecydowałem się, że kupię odpieniacz Hydor SlimSkim Nano 135 - oprócz skuteczności ważną cechą jest też estetyczny wygląd co przy jego obecności w akwarium, a nie w sumpie ma spore znaczenie.

4 Lampa LED Cree 72W DIY, a raczej DIL bo nie ja ją będę robił tylko Lubusik :) - będzie skręcona odpowiednio do litrażu

5 Falownik 2x Koralia Nano

6. Grzałka Atman 75W

7. Filtr RO+DI - nie będę męczył MadChickena

9. Najpoważniejsza zmiana dotyczy jednak tego co najważniejsze bo skały, piasku i...
W planach miałem wodę z działającego zbiornika + skała, piasek ze sklepu i uczciwe dojrzewanie, ale natrafiła się możliwość zakupu całego wnętrza z likwidowanego akwarium - jest 10 kg skały (czyli tyle ile chcę), piasek, woda i... trochę koralowców i dwa błazenki.
Czytałem bardzo dużo opinii osób które przesiadały się na większy zbiornik i przenosiły życie ze starego i wszystko było OK, a tu przecież analogiczna sytuacja - czas pomiędzy likwidacją zbiornika starego, a odpaleniem nowego to jakieś 2-3 godziny.
Ale mimo wszystko się martwię...
Na co zwrócić uwagę w pierwszych dniach? Dodać jakieś konkretne absorbenty - phosex, purigen?
Może jakieś bakterie, węgiel?
Będę wdzięczny za Wasze opinie

pozdrawiam
Dołączona grafika
Jelenia Bay
Kostka 40x40x40 - 64L OW
2x Koralia Nano 1600
Lampa LED Cree DIY 72W
Kaskada FZN-3
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   godeusz 

• Wyświetl galerię
  • Akwarium:200 l

Napisano 22 February 2012 - 01:29

Przenosiłem z mniejszego do większego więc trzeba było sporo solanki świeżej dolać, ale u Ciebie wygląda na to że wszystko się zmieści.
Powinno się udać bez problemu.
Jedno co jest pewne to mocne zamulenie wody w związku z poruszeniem piasku w którym na pewno osadził się detrytus.
Proponuję przepłukać ten piach w części wody ze starego akwarium i tą właśnie wodę pozostawić dłużej np. w wiadrze aby się wyklarowała. Tą wyklarowaną wodę wlać również do nowego akwarium.
Tą resztę wody ze szlamem wylać a na to miejsce wlać świeżej solanki tylko aby nie było tego więcej niż- powiedzmy 5% całości.
Węgiel i bakterie nie zaszkodzą ale w tym przypadku nie są niezbędne. Adsorbery na razie bez wykonania testów są zbędne.
Skałę też by pasowało przepłukać w identyczny sposób aby oczyścić pozatykane pory.
Najlepiej wykonać to tak: Do wiadra PCV wlać starą wodę . Włożyć pompę z wężykiem który kierować na kawałek skały trzymany w ręku i tak ją płukać.
Pozdrawiam. :welcome:
W obiegu 230 l. Algaescrubber. Każdy mieszkaniec mojego akwarium ma określone obowiązki. Musi być jak w naturze
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   cYg 

• Wyświetl galerię

Napisano 22 February 2012 - 01:35

Dzięki bardzo - wody będzie więcej bo z akwarium 100L więc i bez tej świeżej solanki się obejdzie.
Mam spodziewać się ponownego dojrzewania??
Dołączona grafika
Jelenia Bay
Kostka 40x40x40 - 64L OW
2x Koralia Nano 1600
Lampa LED Cree DIY 72W
Kaskada FZN-3
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1