nano-reef.pl: Refugium w RM - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Refugium w RM Wasze spostrzeżenia i obiegcje...

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Warszawiak 

• Grupa: Klubowicz
  • Akwarium:Szklane....

Napisano 02 February 2012 - 20:21

Witam wszystkich, ponieważ każdy wie jakie dobroci wprowadza filtracja za pomocą glonów, tzw refugium chciał bym rozpocząć temat, w którym będziemy rozważać "za" i "przeciw" tej metody filtracji w akwarium tak małym jak RM. Glony które do procesu fotosyntezy zużywają duże ilości azotanów czyli w skrócie NO3, dzięki zapotrzebowaniu tych makroalg na NO3 pozbywamy się tego z akwarium. A przy seryjnym odpieniaczu który raczej nie radzi sobie tak dobrze jak "obliczał" to producent jest metodą dosyć pomocną w utrzymaniu czystości naszego zbiornika. Pytanie zasadnicze tylko... jak duże ma być "złoże" z glonami dla 105 litrów wody w obiegu, wiadomo... chciało by się mieć tego tyle że by odpieniacz był zbędny. Niestety wielkość panela w naszym akwarium jest dosyć uboga. Rozwiązaniem może być wyjęcie patyków z fizeliną, naklejenie pasków led na szyby z tyłu akwarium i wsadzenie tam około 5,5L glonów. Tylko zadajmy sobie teraz pytanie czy taka ilość glonów na ten litraż coś pomoże.

Innym rozwiązaniem może okazać się coś w rodzaju sumpa podłączonym do obiegu akwarium i włożone tam mogą być glony w ilości takiej jakie nam pozwala miejsce do o koła akwarium. Taki sposób można rozważyć na wiele sposobów. Np podwieszając zbiornik na plecach akwarium, doklejając panel do pleców... i tak dalej i tak dalej...

Jedno jest pewne, zastosowanie tych glonów pomaga... tylko w jakich ilościach...?? Czekam na wasze opinie, sugestie... spostrzeżenia, bo wiem że są tu ludzie którzy z tego korzystali w RM.
"Życie jest zbyt krótkie aby pić tanie wino"

ReefMax, Reef cyrculator 2600 + Hydor Koralia Nano Evolution 1600, TUNZE 3155,9kg LR, 9kg LS, powoli do przodu..

Zapraszam do tematu mojego ReefMax'a
Dołączona grafika
0

#2 Użytkownik jest zalogowany   pio7 

Napisano 02 February 2012 - 20:49

W moim RM miałem jak piszesz na wstępie, zamiast fizeliny filtr glonowy z żarówką 11w energooszczędną w połowie beczki 3l po heinekenie, parametry były super.
Jakiś czas póżniej zmieniłem filtrację, włożyłem patyki z fizeliną a wywaliłem koszyki z pierwszej komory, gdzie włożyłem pelletki w filtrze z o,5 pet po coli. Efekt był bo odpieniacz elegancko wywalał syf. Ale która metoda lepsza? :)
Szkło 100x40x40, 2x Koralia Evo 2800, 20kg LR, 9kg LS, Led 120W made in CHRL , pudełko przelewowe 1700l/h,
sump 50x30x30, Odpieniacz DIY z pompą AM PH2000, obieg New-Jet 1700,
Kupię - Kolorowe zoasy i inne miekasy poza brązowymi i cielistymi
Sprzedam - niczego aktualnie nie wymieniam

gg 3606492
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Warszawiak 

Napisano 02 February 2012 - 20:53

Możesz rozwinąć opis ustawienia metody z paletkami w pierwszej komorze...??

ReefMax, Reef cyrculator 2600 + Hydor Koralia Nano Evolution 1600, TUNZE 3155,9kg LR, 9kg LS, powoli do przodu..

Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Tester 

• Wyświetl galerię

Napisano 02 February 2012 - 21:53

Nie jestem przeciwnikiem refugium, ale uwazam ze dobrze funkcjonujace refugium jest bardziej skomplikowane od dobrego odpieniacza. Uwazam tez ze do jednych zbiornikow nadaje sie bardziej a do innych mniej. Zobacz np post numer 15.

I jeszcze jedna uwaga w kwestii merytorycznej - rosliny do procesu j fotosyntezy nie zuzywaja azotanow tylko wode CO2 i swiatlo. Natomiast NO3 jest przerabiany na bialka i oczywiscie jako zrodlo azotu do produkcji chlorofilu

Pozdro
200L wystartowalo 30/04/10 + 50L niefoto
MCE600 - juz zmieniny na APF600, 30kg skaly
Lampa Hagen 2x39w + LedPacific 2x12w + 3x Aquaray 600
Sump 100L

Moje akwarium 200L
Moje 50L NP
Nowy projekt [500L]

1

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Warszawiak 

Napisano 03 February 2012 - 00:26

Test trwal tylko 3 tygodnie... no i NO3 spadło o 5mg/l.. była tam jakaś cyrkulacja??

Dołączona grafika
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   nanokaczor 

• inż. krewetka
  • GG : 6395294
  • Akwarium:~1500 l

Napisano 03 February 2012 - 00:31

@Tester Czyli rozumiem, że azotany stanowią swego rodzaju materiał budowlany?? Czy fosforany także?
Czy różne gatunki glonów mają różne "zapotrzebowanie" na te substancje?
0

#8 Użytkownik jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Moderator
  • GG : 1350296
  • Akwarium:ambitne

Napisano 03 February 2012 - 00:35

dla mnie refugium to średni pomysł dla zabieganych. Mowi sie sporo o pozytywach, ale mnie zniechęcają jednak dodatkowe obciążenia zwiazane z obsługą, zwłaszcza w RM, w którym nie powierzyłbym refugium dbanie o parametry no3/po4. Mnie to sie nie kalkuluje w całokształcie.
www.mariuszfrej.com Moje szkło 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 2,5 kg piasku, skały nie ważyłem (80% najmniej suchej bylo) SPRZEDAM
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Tester 

• Wyświetl galerię

Napisano 03 February 2012 - 01:34

NO3 to zrodlo azotu do budowy aminokwasow i bialek. W zasadzie istnieje dosc popularne powiedzenie ze wszystkie bialka u zwierzat pochodza de facto z roslin poniewaz zwierzeta nie maja mozliwosci asymilacji azotu. Rosliny zmineiaja azot w azot organiczny.
Jesli chodzi o fosforany to glownie sa potrzebne do procesow energetycznych jako nosniki elektronow (ATP adenozyno trojfosforan ) a do tego w zasadzie faza ciemna fotosyntezy oparta jest o zwiazki fosforanowe

A sam glowny budulec sciany komorkowej to z kolei celuloza lub jakas jej forma polimerowa
200L wystartowalo 30/04/10 + 50L niefoto
MCE600 - juz zmieniny na APF600, 30kg skaly
Lampa Hagen 2x39w + LedPacific 2x12w + 3x Aquaray 600
Sump 100L

Moje akwarium 200L
Moje 50L NP
Nowy projekt [500L]

0

#10 Użytkownik jest zalogowany   pio7 

Napisano 03 February 2012 - 02:23

Wyświetl postUżytkownik Warszawiak dnia 02 February 2012 - 20:53 napisał

Możesz rozwinąć opis ustawienia metody z paletkami w pierwszej komorze...??

W skrócie:
Mała pompka aquaela do napędzania pelletek, na nią zatknięta mała butelka 0,3-0,5l a nad butelką włożony jeden koszyczek z fizeliną, gąbką, watą czy kto z czym chce.
W butelce robisz dziurki aby woda mogła się wylewać górą, duże i na tyle mało aby nie przeleciały pelletki, szyjkę gdzie wchodzi pompa robisz sitko. Na łączeniu pompki z szyjką miałem regulację strumienia wody.
Kulki działały i piana była w odpieniaczu.

Jakieś dokładniejsze opisy to pewnie w dziale diy ktoś porobił, bo z tego co pamietam jak robiłem to tym się sugerowałem.
Szkło 100x40x40, 2x Koralia Evo 2800, 20kg LR, 9kg LS, Led 120W made in CHRL , pudełko przelewowe 1700l/h,
sump 50x30x30, Odpieniacz DIY z pompą AM PH2000, obieg New-Jet 1700,
Kupię - Kolorowe zoasy i inne miekasy poza brązowymi i cielistymi
Sprzedam - niczego aktualnie nie wymieniam

gg 3606492
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Warszawiak 

Napisano 04 February 2012 - 13:07

Spoko, dzięki wielkie za instrukcje co do paletek.

Luft, piszesz że Ci się nie kalkuluje...?? o jakich kosztach lub innych czynnikach mówisz?? Jak widać pio7 nie miał z tym problemu. A jak wcześniej napisał, wszystko ładnie się "kręciło"

Jakie obciążenia związane z obsługa RM?? Wyjaśnij to jak możesz.

Dołączona grafika
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Wlazlom 

Napisano 25 February 2012 - 22:32

Warszawiak

Odpaliłeś to refugium u siebie?
Jeżeli tak to proszę wstaw fotki
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1