nano-reef.pl: Dino czy cyjano - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Dino czy cyjano

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   orzechopcja 

• Grupa: Klubowicz
  • GG : 1237767
  • Akwarium:100L/450L

Napisano 04 February 2012 - 22:52

Ja swoje RO.DI przetrzymuje w bańkach z plastiku do spożywki. Musze kupić test Si i sprawdzić, ale obawiam się ze będzie podobny wynik jak u kolegi skoti79. Piasek mam z dwóch zbiorników i w żadnym nie było problemu. Woda wodociągowa ale nie z dna Wisły, jest pobierana nieopodal w lesie i jest nasycona Co2 i Ozonowana bez chloru. Nabieram w środku tygodnia bo w weekendy mogą coś dodawać w związku na większe zużycie wody.
Absorbery: Seachem PhosGuard i węgiel

W sumie może jeszcze nie dojrzał, ponoć im większy baniak tym dłużnej to trwa
Kolega Radek obok mieszka ma baniak 800L i mu dochodził około 1,5 roku wiec może i w tym coś jest.

Teraz będę przez jakiś okres podmieniał wodę z pełni dojrzałego baniaka do zaszczepienia prawidłowych bakterii zobaczymy.
Nowy solonez/450L 2x150WHQI-16.000K AM 2x80W T5 3x panel Led BlueWhite UV cyrkulacja i obieg 19000L pienidło DIY
"Nawet bestia zna nieco litości. Ale ja jej nie znam, więc nie jestem bestią"
Dołączona grafika]
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   skoti79 

• Akwarium:85+25 sump

Napisano 04 February 2012 - 23:20

kilka dni temu byłem u skiby i jak sam powiedział - tak naprawdę to TDS który mamy w większości przypadków nie pokazuje wszystkiego czyli zwykły tds pokazywał 000 a labolatoryjny na tej samej wodzie już nie więc kto wie ile są warte nasze testy na SI i nasze TDE-sy
Więc czego się trzymać ?
0

#23 Użytkownik jest zalogowany   marbecz 

• Degustator
  • Wyświetl galerię
  • GG : 874324
  • Akwarium:600 w obiegu

Napisano 04 February 2012 - 23:25

tds po 5 min pokazuje mi 000 ale woda i tak przez godzinę leci do ścieku
Pozdrawiam
Mariusz
Pozdrawiam Mariusz

600L w obiegu ,Sunpower 8x54 Sciemniany+ profilux light,nj 8000,ATI Power Cone 250i,cyrkulacja w trakcie zmiany na tunze 6095
http://www.nano-reef...p=336470#336470
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   rpp 

• Wyświetl galerię

Napisano 05 February 2012 - 21:11

no niestety - mikroskop okazał się faktycznie zabawką i nie da się tym kompletnie nic obejrzeć :-( więc nadal jestem w lesie jeśli chodzi o identyfikację i stwierdzenie czy to cyjano czy dino
Trwają prace ... 410 litrów
Szkło: 113x66x55, odpieniacz: stożek made by Skiba, cyrkulacja: 2*Tunze 6105, obieg: Deltec 4745, lampa LED DIY 250W.
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   skoti79 

Napisano 05 February 2012 - 21:18

a nie masz jakiegoś ucznia w rodzinie mógłby ze szkoły pożyczyć na jeden dzień oczywiście jeśli nauczyciel jest ok
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   tomasz 

Napisano 05 February 2012 - 21:19

To w takim razie dalej spaceruj po lesie i nie zakładaj tematów skoro z góry wiesz że odpowiedzi kolegów i tak masz w głębokim poważaniu.
380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   rpp 

• Wyświetl galerię

Napisano 06 February 2012 - 00:05

Wyświetl postUżytkownik tomasz dnia 05 February 2012 - 21:19 napisał

To w takim razie dalej spaceruj po lesie i nie zakładaj tematów skoro z góry wiesz że odpowiedzi kolegów i tak masz w głębokim poważaniu.

To w takim razie dalej spaceruj po lesie i nie odpowiadaj na tematy skoro Ci to nie pasuje.

Część osób napisała, że to dino, niektórzy sugerowali, że jednak cyjano.
Wiem, że pozjadałeś wszystkie rozumy i jesteś najlepszą forumową wyrocznią znającą się absolutnie na wszystkim ale ja nie potrafię jednoznacznie stwierdzić co mnie nawiedziło.
Twistman zasugerował (moim zdaniem słusznie) weryfikację problemu pod mikroskopem. Wczoraj napisałem, że będę miał dostęp - dzisiaj okazało się, że to jednak zabawka a nie mikroskop.
Szkło: 113x66x55, odpieniacz: stożek made by Skiba, cyrkulacja: 2*Tunze 6105, obieg: Deltec 4745, lampa LED DIY 250W.
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   tomasz 

Napisano 06 February 2012 - 01:29

Osobiste wycieczki to sobie daruj kolego. To że to jest dino lub cyjano to w swojej niewidzy wiedziałeś sam zanim założyłeś temat. To skoro dostałeś odpowiedź i masz ją w d..e to się mnie nie czepiaj, grzecznie proszę. Mogę się na niczym nie znać i pewnie tak jest, ale dino z cyjano pomyliłem dopiero raz a był to przypadek znacznie cięższy od twojego. Także wracaj do lasu i odetchnij pełną piersią, może ci ulży.
380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   Stani 

• Grupa: Szlachta Morska

Napisano 06 February 2012 - 10:08

Test nie wykryje Si w akwarium, bo jest ono z miejsca zagospodarowywane. Moze ewntualnie cos wykryc po RO i DI to by oznaczalo, ze cos jest nie tak z zywica. Moze masz nieodpowiednie weze w akwarium, plastikowy nurek sie rozpuszcza lub pojemnik na wode z GS-u ?

Moze uda Ci sie troche tych glutow wlozyc do kieliszka z alkoholem? Jak sie zabarwi na czerwono to bedziesz wiedzial, ze napewno masz cyano.

Prawdopodobnie masz tez okrzemki i kto wie czy nie dino.

Czy tego piachu zadna babka nie przekopuje ?

Odsysaj

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5, BK 200, cyrk 17500 l/h.
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   rpp 

• Wyświetl galerię

Napisano 06 February 2012 - 10:17

@Stani - żywicę dałem świeżą pomimo, że TDS wskazywał 0.
Co do węży - trudno stwierdzić. Stosuję takie z Castoramy do spożywki. Pojemnika na RO nie mam bo dolewka idzie prosto z RO. Co prawda ma kilka metrów do pokonania ale tak było od początku (ponad 6m-cy) a problem występuje dopiero od trochę ponad 2 tygodni.
Beczka na podmianę solanki też jest od początku i też była przeznaczona do spożywki (nówka sztuka więc na pewno nic dziwnego wcześniej nie było w niej przechowywane).

Będę musiał przeprowadzić test z kieliszkiem wódki.

Piach jest przekopywany przez 2 rozgwiazdy piaskowe, sand dolara i różne ślimaki (łącznie z 5-8 sztuk z tego co pamiętam). Babki nie mam.

Tak czy siak muszę kupić test na Si i sprawdzę jak wygląda woda zarówno ta w akwarium jak i ta z RO. Zdecydowanie wole usunąć przyczynę a nie tylko skutek stosując czy to Chemiclean (cyjano) czy AlgeaX (dino).
0

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   Stani 

• Grupa: Szlachta Morska

Napisano 06 February 2012 - 10:23

Jest w Warszawie duzo morszczakow, moze ktorys Ci test pozyczy. W koncu potrzebujesz zrobic jedynie 2-3 pomiary zeby znalezc zrodlo.

Za zaoszczedzone pieniadze mialbys juz troche adsorbera Si...

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5, BK 200, cyrk 17500 l/h.
0

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   rpp 

• Wyświetl galerię

Napisano 18 March 2012 - 16:41

Ręce mi opadają.

Zrobiłem pełną kurację Algea X. Pod sam koniec dino pięknie zniknęło ale jeszcze w trakcie podawania Algea X pojawiły się zielone glony. Na szczęście łatwo dawało się je usunąć więc się tym za bardzo nie przejąłem.
Zresztą wystarczył tydzień żeby się tego zielonego świnstwa pozbyć.

Niestety zniknięcie zielonych glonów zbiegło się z czasem pojawienia się ponownie dino :-(
W tydzień po zakończeniu kuracji pojawiły się pierwsze objawy. Teraz w dwa tygodnie po ostatniej dawce Algea X mam zdecydowany nawrót dino.

Pytanie co może być przyczyną? Parametry wydają się poprawne:
pH: 8.1-8.2
kH: 9
Ca: 410
Mg: 1350
NO3: 0
PO4: 0.05

Dodatkowo zrobiłem test na krzemiany - Salifert pokazał 0.

TDS też pokazuje 0 - żywicę wymieniałem z 1.5 miesiąca temu a przy braku podmian w trakcie kuracji Algea X w zasadzie za dużo wody przez nią nie przepłynęło (tylko 2 podmiany i to co na bieżąco parowało).

Gdzie szukać przyczyny? Czy ryzykować kolejną kurację Algea X? Tylko patrząc na błyskawiczny nawrót nie mam do tego przekonania.

Doradzono mi zmianę bakterii na Biodigest - teraz raz w tygodniu dozuję te 3 składnikowe Biogro.
0

#33 Użytkownik jest zalogowany   jjablonski 

• Wyświetl galerię

Napisano 18 March 2012 - 18:16

A moze to przez swiatlo ?
ile czasu temu wylaczyles kulki ?
http://www.youtube.c...h?v=Uuwjopsh2ZQ
375l+128,Laguna 6000, Deltec PF501, DIY NFP509, BK250, ATI6x80W, lajon112, AM PH Computer, MV Computer, cyrkulacja Tunze 2x6095 +7096+Wavebox 6215, Teco TR10, TEC IIING, skalar i stado innych zabawek...45LR+36LS
Obsada: 3 Pokolce, C.loriculus, 4 Błazenki i inne, 2x E.quadricolor, trochę LPS i SPS
0

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   twistman 

• Akwarium:Kostka OPTI 200+70, wcześniej ReefMax

Napisano 18 March 2012 - 19:06

powiem Ci szczerze że ten AlgeaX to jest może dobry... ale do czyszczenia basenów :-) Przynajniej u mnie się wogóle nie sprawdził.
Co się sprawdziło?:
- kontrola RO/DI pod kątem SI;
- absorber krzemianów;
- podniesienie KH;
- całkowite zaciemnienie na 72 godz. i odpieniacz na mokro.
- dołączona do obiegu lampa UV (w trakcie zaciemniania)
- całkowita zmiana postępowania pod kątem karmienia zwierząt (delikatnie mówiąc nie przekarmiam);
- brak podmianki przez prawie 4 tyg.
- nie dozowanie żadnych mikroelementów / tylko balling (aż do podmianki)
- zmiana na uboższą sól IO;
- po zaciemnieniu powolne dozowanie (bardzo powolne) światła. Najpierw zaczynałem od 1 godz. aktyniki i co dziennie o 1 h świecenia dłużej aż do 12h po tym okresie po 1 godz. dziennie światła białego.
Szczerze mówiąc teraz też świecę mało bo 12h niebieskimi i 7h białymi - tak już zostało i jest OK.
Aha...
Myślę że, ważne w moim przypadku jest to że nie pcham już łap do zbiornika... tylko jak muszę tzn co 2 tyg. przy podmiankach; oraz ustabilizowanie rozsądnych parametrów na dłuższą metę.
Takie "drobne zabiegi" i w moim przypadku zbiornik wyszedł na prostą a dziadostwo na razie nie powraca.

powodzenia.
Dołączona grafika
"prawie KOSTKA" 65x60x50 + sump 70l - zalane 31.10.2011
35 kg LR, 10 kg LS
Lampa LED DIY 180W + sterowanie, obieg AM OR 2500, odpieniacz APF ala Bubble King 160 AB2000/1 igla, Pompy dozujące JOHNDEN, cyrkulacja Coralia 2300 evo + 2x Coralia 1600, + rozprowadzenie obiegu, komputer Skalar
0

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   fal 

• Wyświetl galerię

Napisano 18 March 2012 - 19:20

Wyświetl postUżytkownik rpp dnia 18 March 2012 - 16:41 napisał

Ręce mi opadają.

Zrobiłem pełną kurację Algea X. Pod sam koniec dino pięknie zniknęło ale jeszcze w trakcie podawania Algea X pojawiły się zielone glony. Na szczęście łatwo dawało się je usunąć więc się tym za bardzo nie przejąłem.
Zresztą wystarczył tydzień żeby się tego zielonego świnstwa pozbyć.

Niestety zniknięcie zielonych glonów zbiegło się z czasem pojawienia się ponownie dino :-(
W tydzień po zakończeniu kuracji pojawiły się pierwsze objawy. Teraz w dwa tygodnie po ostatniej dawce Algea X mam zdecydowany nawrót dino.

Pytanie co może być przyczyną? Parametry wydają się poprawne:
pH: 8.1-8.2
kH: 9
Ca: 410
Mg: 1350
NO3: 0
PO4: 0.05

Dodatkowo zrobiłem test na krzemiany - Salifert pokazał 0.

TDS też pokazuje 0 - żywicę wymieniałem z 1.5 miesiąca temu a przy braku podmian w trakcie kuracji Algea X w zasadzie za dużo wody przez nią nie przepłynęło (tylko 2 podmiany i to co na bieżąco parowało).

Gdzie szukać przyczyny? Czy ryzykować kolejną kurację Algea X? Tylko patrząc na błyskawiczny nawrót nie mam do tego przekonania.

Doradzono mi zmianę bakterii na Biodigest - teraz raz w tygodniu dozuję te 3 składnikowe Biogro.

Biogro to mega dobre bakterie nie kombinuj tylko podawaj dwa razy w tygodniu,a zbiornik dojdzie do siebie.
150x70x50 , sump 280L , RedSkim 300 , żywej 60kg , piach 45 kg , 12x54 T5 , nocne , Iks , calciumreaktor ThcSkiba , cyrkulacja Tunze TS12 , 3 x 6045
http://www.morszczyzna.republika.pl/
0

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   madchicken 

• Akwarium:250l + sump 40l

Napisano 18 March 2012 - 20:25

Witam, jadę na tym samym wózku co kolega bo już od przeszło 2 mc walczę z dino. Stosowałem już prawie wszystko ale nic nie pomaga. Osobiście zastanawiam się nad wodka method i pytanie czy przy takich parametrach NO3 i PO4 warto ją stosować i czy to prawda że po prostu dino zjada azotany i fosforany dlatego pokazuje się zero na testach?
Zbiornik 250l + sump 40l, 35kg LR, 200W LED, Cyrkulacja 2x tunze6045. Reszta w budowie;-)

www.toronegro.pl
0

#37 Użytkownik nie jest zalogowany   skoti79 

Napisano 18 March 2012 - 22:16

no to teraz ja dodam małe co nie co - zamieniłem świetlówki mam PC 3sztuki w zestawie actynica , 10000k i ostatnia była 50/50 czyli actynika i 10000k w kolejności którą wymieniłem coś mnie tkneło i zamieniłem świetlówkę 50/50 zaraz za aktynicę a 10000k na koniec i dino w świetle bardziej actynicznym się cofa tak jak i glon który miałem zaczoł nagle bieleć jest tak od trzech dni a tam gdzie świetlówka o barwie 10000k jest bez większych zmian dodam jeszcze że parametry są ok
0

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2