nano-reef.pl: Problem - prośba o pomoc - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Problem - prośba o pomoc dino/cyjano oraz problem z euphyllia

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Norrden 

• Grupa: Klubowicz
  • Akwarium:60L + 20L panel

Napisano 05 February 2012 - 17:31

Witam wszystkich serdecznie :) Borykam się od jakiegoś czasu z problemem na który szukam rozwiązania, lecz nie potrafię go znaleźć... Mianowicie :

Dołączona grafika

Kolor wskazuje na cyjano, struktura na dino ( bąbelki ), lecz swojego czasu borykałem się z okrzemkami... Nie wiem co to :P Zastosowany jest Phosguard Seachem`u, dodatkowo parametry w normie tj.:
Temp - 26*C
SG - 1024
Ph - 8.3
Kh - 8
Mg - 1200
Ca - 420
NO2 - 0
NO3 - 0
NH4 - 0
PO4 - 0,05

Parametry mierzone Salifertem. Mniej więcej w podobnym czasie coś takiego zaczęło się dziać z Euphyllią :

Dołączona grafika

Co jej jest ? Czy to ma związek z tą plagą ? Zna ktoś powód i rozwiązanie jej problemu ?

Dziękuję z góry za odpowiedź oraz pozdrawiam,
Norrden
Akwarium 60L + 20L panel, odpieniacz Aquael PS-300 + pompka YT-302c, oświetlenie 36W 14K + 36W actinic, cyrkulacja 2x koralia nano 900L/h, 11Kg LiveRock
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   tomasz 

Napisano 05 February 2012 - 17:46

Masz cyjano. Parametry ok, więc chemiclean zrobi porządek. Co do koralowca to miałem kiedyś taki napompowany polip, ale samo zeszło.
380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Norrden 

Napisano 05 February 2012 - 17:48

Tomaszu ? Ile trwał taki stan u euphylli ? Moja to ma około 2 tygodni... Zaczynam się poważnie martwić, czasami mocno się obkurcza za dnia i potrafi tak około 12h przesiedzieć...
Akwarium 60L + 20L panel, odpieniacz Aquael PS-300 + pompka YT-302c, oświetlenie 36W 14K + 36W actinic, cyrkulacja 2x koralia nano 900L/h, 11Kg LiveRock
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   godeusz 

• Wyświetl galerię
  • Akwarium:200 l

Napisano 05 February 2012 - 18:49

Myślę że nie masz się czym martwić. Koral napompowany to zdrowy koral.
Twój koralowiec ma napompowaną nie tylko okolicę otworu gębowego ale również polipy. Zwierzę zwiększa w ten sposób swoją powierzchnię aby absorbować jak najwięcej czynników odżywiających go. Mogą nimi być zarówno środki odżywcze rozpuszczone w wodzie jak i zawieszone w wodzie w postaci zawiesiny .
Dino –cyjano może również świadczyć o dużej ilości pożywienia w wodzie.
Powiększanie swojej powierzchni sprzyja również pochłanianiu jak największej ilości światła.
Dużemu pompowaniu korali sprzyja duże zasolenie oraz odpowiednio duża ilość światła.
Poza informacjami o testach nie piszesz więcej.
Czy przypadkiem nie świecisz za krótko przy dość dużej mocy Twojego oświetlenia.
Koral może wykorzystywać krotki okres trwania światła w ten sposób.
Nie traktuj tej spekulacji jak pewnik bo wiadomo że w każdym akwarium jest inaczej a wiele o nim nie napisałeś.
Pozdrawiam.
W obiegu 230 l. Algaescrubber. Każdy mieszkaniec mojego akwarium ma określone obowiązki. Musi być jak w naturze
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Raf 

• GG : 7004690
  • Akwarium:Deltec microreef

Napisano 05 February 2012 - 18:52

Euphyli się podoba ona poprostu się dzieli.
Deltec Microreef 200l
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Norrden 

Napisano 05 February 2012 - 18:56

Oj, mam starą stopkę, aktualnie ( od długiego czasu, jeszcze zanim ją miałem ) świecę 2x36W w cyklu 13h. Dodam iż podaję Kent - fitomax od około tygodnia.
Jeśli potrzeba informacji to pytajcie proszę, ja nie wiem co potrzeba by ustalić takie zachowanie :P. Mogę dodać jeszcze że stoi we względnie spokojnym miejscu jeśli chodzi o cyrkulację.
Zauważyłem też że dwa polipy obkurczyły się i po około tygodniu odpadły - poza tym wszystko wygląda cacy, gdyby nie ten bąbel.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Stani 

• Grupa: Szlachta Morska

Napisano 05 February 2012 - 20:17

Poza b. niskim Mg, masz b. ladne parametry.

Z tym Mg bym cos zrobil. Mozesz tez zawiesic w skarpecie adsorber silikatow. Reszte musi zrobic sama biologia. Narazie bym tam nic nowego nie wpuszczal. Zbiornik jeszcze nie jest stabilny. 

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5, BK 200, cyrk 17500 l/h.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Norrden 

Napisano 05 February 2012 - 21:51

Tak, wiem... Mg jest niskie, lecz to druga sól Reef Crystals... poprzednia miała około 1000... ta nowa 1200. Zaczynam się zastanawiać nad jej jakością.
Korzystając z okazji.. Czy mogę podbić samo Mg chlorkiem magnezu sześciowodnym ? Wyrównać do powiedzmy 1300 - 1350 a potem dodawać systematycznie do wody z podmiany ? Podoba mi się ta sól, widzę eleganckie przyrosty twardzieli, krewetce i krabowi też się podoba zawartość jodu bowiem regularnie zrzucają wylinki.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   tomasz 

Napisano 05 February 2012 - 23:03

Tak, możesz. Tylko potem nie przesadź, bo spożycie mg jest stosunkowo niewielkie.
380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1