Hej,
dziś rano obudziłem się i zauważyłem że mam nieklarowną wodę - lekkie mleko - zapaliłem światło - okazało się że ślimak turbo wypuszcza białą wydzielinę. Szybko na forum no i okazało się że chce się rozmnażać.
Poszedłem do pracy i dopiero teraz wróciłem.
Korale wszystkie pozamykane mleko jak było tak jest - odpieniacz ostro wywala pianę.
Pytanie co robić ? podmieniać wodę ? czekać aż odpieniacz zrobi porządek ? najdziwniejsze jest to że woda w akwa śmierdzi chemicznie.
Strona 1 z 1
Potrzebna pomoc
Napisano 08 February 2012 - 19:34
jak jestes pewien ze nic sie nie dostalo do akwa i nie przelales vodki a z opisu wynika ze slimak sobie...ten tego to czekac albo slimaka do kwarantalnika jak masz. Dla pewnosci wsadz kilka innych turbo, niech orgietke skoncza w odosobnieniu. Woda sie powinna wyklarowac. Co do korali, widocznie ta smietanka im nie sluzy
Napisano 08 February 2012 - 19:43
20%-30% procent podmianki w takich przypadkach nie zszkodzi. Puscic wode przez wate i wegiel tez nie.
Bez zbednych pierdół. Swiatlo, ruch wody i DSB.
Napisano 10 February 2012 - 13:23
Dziękuję za podpowiedzi .....obecnie akwarium "podnosi się" ...podmieniłem 15 L wody, władowałem węgiel AM i odpieniacz na mokro. Już niektóre korale otwierają się.
Odpieanicz przez ostatnie 3 dni wariował jak oszalały - musiałem go czyścić raz na 4 - 5 h
A ślimak ?? jak gdyby nigdy nic dzisiaj po tylnej szybie zasuwał
W wyniku operacji natomiast zaobserwowałem że mam dzikusa kraba - nie jestem wstanie zrobić mu zdjęcia bo jest bardzo szybki i momentalnie chowa się w skale.
Kolor jasnobeżowy z prążkami ciemnobrązowymi - co to może być za krab ??
Odpieanicz przez ostatnie 3 dni wariował jak oszalały - musiałem go czyścić raz na 4 - 5 h
A ślimak ?? jak gdyby nigdy nic dzisiaj po tylnej szybie zasuwał
W wyniku operacji natomiast zaobserwowałem że mam dzikusa kraba - nie jestem wstanie zrobić mu zdjęcia bo jest bardzo szybki i momentalnie chowa się w skale.
Kolor jasnobeżowy z prążkami ciemnobrązowymi - co to może być za krab ??
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1

Logowanie »