nano-reef.pl: FLUVAL EDGE - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

FLUVAL EDGE

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Wieczny 

• Grupa: Klubowicz
  • GG : 6518547
  • Akwarium:220L

Napisano 06 March 2012 - 21:36

mleko to przeważnie przez przedawkowanie bakterii, ustaw odpieniacz na mokro i możesz dodać węgiel i czekaj.
Pozdrawiam.
Tomek

Start
22.06.2011

Sprzęt:
Akwa 220L + 72L, 3x JVP-101, AM OR2500, Odpieniacz H&S A150-F2001, Filtr RO+DI+TDS, Sól RC/IO, Oświetlenie 4x39W T5

Nowy projekt rozpoczęty ponad 500L w obiegu już nie długo :D

Kupie LPS'y

Dołączona grafika
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Drakulec 

Napisano 06 March 2012 - 23:26

Wyświetl postUżytkownik Wieczny dnia 06 March 2012 - 21:36 napisał

mleko to przeważnie przez przedawkowanie bakterii, ustaw odpieniacz na mokro i możesz dodać węgiel i czekaj.

tak jak pisałem nie mam odpieniacza a po podmianie wody bakterii nie dodawałem
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Tester 

• Wyświetl galerię

Napisano 06 March 2012 - 23:36

Jestes pewien ze woda jest dobrze natleniona? Dobrze pluska ta kaskada? Fluval Edge mam bardzo mala powierzchnie wymiany gazowejze wzgledu na swoja konstrukcje. Ewentualnie pomysl o jakims dotlenianiu pompka.
200L wystartowalo 30/04/10 + 50L niefoto
MCE600 - juz zmieniny na APF600, 30kg skaly
Lampa Hagen 2x39w + LedPacific 2x12w + 3x Aquaray 600
Sump 100L

Moje akwarium 200L
Moje 50L NP
Nowy projekt [500L]

0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Drakulec 

Napisano 06 March 2012 - 23:43

Wyświetl postUżytkownik Tester dnia 06 March 2012 - 23:36 napisał

Jestes pewien ze woda jest dobrze natleniona? Dobrze pluska ta kaskada? Fluval Edge mam bardzo mala powierzchnie wymiany gazowejze wzgledu na swoja konstrukcje. Ewentualnie pomysl o jakims dotlenianiu pompka.

Pewny nie jestem, ale staram się tak ustawić kaskadę by jak najwięcej wytwarzała bąbelków. Dla pewności jutro kupię, test. Dziwie się bo ta sama konstrukcja tylko z mniejszą ilością skały przy poprzednim starcie nie miała takich problemów.
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   bleq 

Napisano 07 March 2012 - 02:09

Jak to jest ze świeżaki nie potrafia sie opanowac z zakupem życia .

Ja tez jestem w gorącej wodzie kąpany ale na poczatku balem sie o to ze kiełży mam za duzo i ze wężowidlo mi po skale chodzi.
O każde posuniecie sie balem stad wolalem nic nie robic niz zrobic cos za szybko

pomimo ze mialem wode z dzialajacego zbiornika i skale powiedzmy po kwarantannie i tak czekalem prawie 2 miesiace zanim cokolwiek wpuscilem

Pierwsza poszly kraby i krewetka i tu tez taka panika ze o 3 w nocy robilem testy bo krewetce sie ubzduralo plywac przy powierzchni wody w nocy :) myslalem ze sie przekreca hehe

Cierpliwosci kolego cierpliwosci ktora owocuje!!!! nie ma pozniej zbednych zgonow
Ja nie chce sie chwalic ale jedyne co mi padlo to slimak turbo ktory nie chcial wylezc z muszli od saego poczatku .
Wysokie 230l :) + 60l sump. Obieg NJ 4500
Odpieniacz octopus 2500l/h, HQI 150W + w planie 2xT5 24W
Ocellarisy, garbiki, centropyge, mandaryn, salarias .
2 krewecie, rozgwiazda, krabole,
Poki co same miekkasy i 2 ukwialy
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Drakulec 

Napisano 07 March 2012 - 07:42

Wyświetl postUżytkownik bleq dnia 07 March 2012 - 02:09 napisał

Jak to jest ze świeżaki nie potrafia sie opanowac z zakupem życia .

Ja tez jestem w gorącej wodzie kąpany ale na poczatku balem sie o to ze kiełży mam za duzo i ze wężowidlo mi po skale chodzi.
O każde posuniecie sie balem stad wolalem nic nie robic niz zrobic cos za szybko

pomimo ze mialem wode z dzialajacego zbiornika i skale powiedzmy po kwarantannie i tak czekalem prawie 2 miesiace zanim cokolwiek wpuscilem

Pierwsza poszly kraby i krewetka i tu tez taka panika ze o 3 w nocy robilem testy bo krewetce sie ubzduralo plywac przy powierzchni wody w nocy :) myslalem ze sie przekreca hehe

Cierpliwosci kolego cierpliwosci ktora owocuje!!!! nie ma pozniej zbednych zgonow
Ja nie chce sie chwalic ale jedyne co mi padlo to slimak turbo ktory nie chcial wylezc z muszli od saego poczatku .

Cierpliwości się uczę. Dlatego postawiłem wszystko od początku. Moje prośby o poradę dotyczą czegoś nowego. Jeśli sama woda i skała po 3 tygodniach może dawać efekt zmętnienia i jest to normalne to spokojnie czekam. Pytałem bo za pierwszym razem takiego efektu nie miałem.
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Stani 

• Grupa: Szlachta Morska

Napisano 07 March 2012 - 08:23

Najlepiej by bylo wstrzymac sie z podmianami i poza cotygodniowymi testami i dolewaniem odparowanej wody, zostawic akwarium w spokoju i przez 2 miesiace nawet rak do niego nie wkladac. Nawet, gdy woda zmetnieje i doradcy doradza wymiane 90 % wody :welcome:

Masz testy, to sie nimi pobaw, poczytaj troche forum, pomysl co bys zrobil gdyby Mg bylo za duze a co gdy Ca zacznie szybko spadac - wcale bez Nemo nie musi byc nudno :thumbup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5, BK 200, cyrk 17500 l/h.
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Drakulec 

Napisano 13 March 2012 - 22:54

Wyświetl postUżytkownik Stani dnia 07 March 2012 - 08:23 napisał

Najlepiej by bylo wstrzymac sie z podmianami i poza cotygodniowymi testami i dolewaniem odparowanej wody, zostawic akwarium w spokoju i przez 2 miesiace nawet rak do niego nie wkladac. Nawet, gdy woda zmetnieje i doradcy doradza wymiane 90 % wody :welcome:

Masz testy, to sie nimi pobaw, poczytaj troche forum, pomysl co bys zrobil gdyby Mg bylo za duze a co gdy Ca zacznie szybko spadac - wcale bez Nemo nie musi byc nudno :thumbup:

Dziękuję, kolejny krok w nauce cierpliwości.Zmętnienie jak samo przyszło tak samo odeszło, bez mojej ingerencji.
Czekam cierpliwie co będzie dalej i robię testy, których wyniki są jak na razie bardzo dobre. Oglądam skały, które bardzo szybko zarastają brązowymi glonami ( czy to są glony ?), wypuszczające długie nitki (włosy).
0

#29 Użytkownik jest zalogowany   Yarcio 

• Wyświetl galerię
  • GG : 22635191
  • Akwarium:[____]

Napisano 14 March 2012 - 11:56

Daj zdjęcie
Yarcio na słono
260 litrów w obiegu, 22 kg LR + na razie 9 kg LS,
Odpieniacz: DIY by Sebastek
4x39W T5
Cyrkulacja JVP + Tunze
30 litrów Refegium z Caulerpa taxifolia
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Drakulec 

Napisano 14 March 2012 - 23:04

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   Drakulec 

Napisano 17 March 2012 - 20:29

Dołączona grafika

Jeśli to są glony to jak długo mogą się utrzymywać i czy trzeba czekać czy ingerować. Akwarium po ponownym restarcie, (żywa skała 4kg oraz 4,5kg żywego pisaku) ma trzy tygodnie , parametry NO2-0, NO3-0, PO4-0, Ph-7,7, Kh-15 , sól-1,020, temperatura 25,
0

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   Drakulec 

Napisano 23 March 2012 - 21:20

Dołączona grafika
Kolejny tydzień nauki cierpliwości za mną. Na dzień dzisiejszy parametry wody prawie się nie zmieniają : NO2-0, NO3-0, PO4-0, Ph-8, Kh-15 , sól-1,020, temperatura 25.Jedyna konkretna zmiana to przyrost "włosów" jak na złączonej fotografii. Ponawiam zapytanie jak długo może to trwać i czy mam coś robić. Zapomniałbym o jeszcze jednej nowince, od kilku dni na szybie w niektórych miejscach widać bardzo drobne białe ( wyglądają jak pył) robaczki. Nie mam możliwości zrobić im zdjęcia. Na początku myślałem, że to pył ale po obserwacji widać jak ślizgają się po szybie w różnych kierunkach. Zazwyczaj siedzą zebrane w jednym miejscu.
0

#33 Użytkownik jest zalogowany   Yarcio 

• Wyświetl galerię
  • GG : 22635191
  • Akwarium:[____]

Napisano 23 March 2012 - 21:39

Jedna uwaga - podnieś zasolenie tak do 1,023
Yarcio na słono
260 litrów w obiegu, 22 kg LR + na razie 9 kg LS,
Odpieniacz: DIY by Sebastek
4x39W T5
Cyrkulacja JVP + Tunze
30 litrów Refegium z Caulerpa taxifolia
0

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   Stani 

• Grupa: Szlachta Morska

Napisano 23 March 2012 - 21:42

Moze te nitki sa wypuszczane przez osiadle slimaki ? Wolalbym ich nie miec... Sprawdz w skale, czy tam sa ich wapienne rurki - domki.

Na szybach smiga plankton, to dobrze, bedzie jedzonko dla ryb.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5, BK 200, cyrk 17500 l/h.
0

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   Drakulec 

Napisano 24 March 2012 - 09:13

Czyli mam rozumieć, że nie jest to normalny tryb dojrzewania. Tym bardziej proszę o podpowiedź. Oglądałem skałę ale nie widzę żadnych rurek, włosy wyrastają bezpośrednio ze skały, to jak trawa na łące. Zasolenie stopniowo podniosę.
0

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2