Problem polega na tym, że mam od 3 lat akwarium morskie. Niestety, troche je zaniedbałem. Nie rosną w nim prawie żadne koralowce, a jak czasem coś kupiłem, nie żyło tam dłużej niż tydzień, mimo największych starań z mojej strony (zwierzątka przyzwyczajałem do wody przez kilka godzin systemem kropelkowym). Podobnie jest z nowymi rybkami. (Stara obsada trzyma się całkiem ok). Skałę praktycznie całą porasta coś w rodzaju brązowego mchu. W jednym miejscu zaczynaja robić się albo cyjanobakterie albo dino (brunatne płaty, odchodzące od powierzchni skały, kilka pęcherzyków powietrza pojawia się czasem).
Piasek jest w zasadzie czysty. Po tygodniu pokrywa się lekko brunatnym osatem. Jednak staram się raz w tygodniu, w miarę możliwości, przekopywać piasek.
Chciałbym wreszcie coś zrobić i doprowadzić to akwarium do porządku.
Dane akwarium:
lampa giessmanna z: 1 x hqi 150w 14 000 k + 1 x hqi 70w 18 000 k, 2 x 30 w aktyniczna. (żarniki mają ok 2 lat. Wymieniłem je na aquamedic 16 000 k, ale 3 jedyne koralowce, jakie się uchowały, przstały się otwierać, więc wróciłem do starego giessmanna. Poza tym giessmann daje więcej światła dziennego, aquamedic natomiast jest bardziej niebieski).
pojemność: ok 300 l
żywa skała: ok 50 - 60 kg.
żywy piasek ok 5 cm na dnie,
cyrkulacja - pompa koralia 4 (5200 l), druga mniejsza pompka. Nie ma miejsc, bez ruchu wody.
sól firmy KENT.
wody mało podmieniam, ale ok 5 - 7 litrów na tydzień a czasem przez miesiąc lub 2 w ogóle. Nie robi to różnicy.
Parametry wody:
No2 - 0
No3 - 0
NH4 - 0,1
Ca - 450
kH 8,6 (normalnie 5,8, podniesine przy pomocy preis - natriumhydrgencarbonat)
Si - 0
Ph 8,2
temp: 25 st. C
filtr RO + Demi - nowe wkłady. TDS = 0 do 1
Do akwarium podłączam filtr kubełkowy tetra, filtr ma podłączoną końcówkę, która zbiera osad z powierzchni wody. Wkład (2 gąbki, oraz wata). Wkład wymieniam co tydzień. Tam też jest miejsce na ew pochłaniacz azotanów, fosforanów itp.
Zastanawiam się od czego zacząć. Myślałem o:
- podmianie wody co 2 tygodnie ok 20 litrów,
- zainstalowaniu pochłaniacza krzemianów i fosforanów.
- ustawieniu czasu świecenia : 4 h - metahalogenki i 7 h aktyniczne światło.
Myślałem też o zwiększeniu cyrkulacji np 2 pompy koralia IV. Obawiam się jednak, że zbyt duża cyrkulacja spowoduje, że ryby będą się chować za skałki. Obecnie dzięki odpowiedniemu ustawieniu pomp i skały mam strefy z silniejszą cyrkulacją wody i słabszą jednak nie ma stref gdzie woda nie porusza się. Podobnie z oświetleniem, dzięki 2 różnej mocy żarnikom mam strefę bardziej i mniej oświetloną.
W akwarium nie mam sumpa niestety. Nie ma możliwości zainstalowania. Odpieniacz aquamedic turboflor 400, jak na moje oko całkiem dobrze pieni.
Jesli piszę tutaj zbyt mało fachowo - bardzo przepraszam. Po prostu staram się jak najdokładniej opisać moje akwarium. Chciałbym, zeby było ładne. Z góry dziękuję za pomoc.
Załączone pliki
-
1 (5).jpg (654.05 KB)
Ilość pobrań: 176

Logowanie »