nano-reef.pl: Problem z glonami - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Problem z glonami Zaniedbałem akwarium i potrzebuję pomocy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek - Wroclaw 

• Grupa: Klubowicz
  • GG : 2460958

Napisano 15 February 2012 - 00:52

Dużo czytam Forum, ale z miernym efektem. W końcu postanowiłem napisać.

Problem polega na tym, że mam od 3 lat akwarium morskie. Niestety, troche je zaniedbałem. Nie rosną w nim prawie żadne koralowce, a jak czasem coś kupiłem, nie żyło tam dłużej niż tydzień, mimo największych starań z mojej strony (zwierzątka przyzwyczajałem do wody przez kilka godzin systemem kropelkowym). Podobnie jest z nowymi rybkami. (Stara obsada trzyma się całkiem ok). Skałę praktycznie całą porasta coś w rodzaju brązowego mchu. W jednym miejscu zaczynaja robić się albo cyjanobakterie albo dino (brunatne płaty, odchodzące od powierzchni skały, kilka pęcherzyków powietrza pojawia się czasem).

Piasek jest w zasadzie czysty. Po tygodniu pokrywa się lekko brunatnym osatem. Jednak staram się raz w tygodniu, w miarę możliwości, przekopywać piasek.

Chciałbym wreszcie coś zrobić i doprowadzić to akwarium do porządku.

Dane akwarium:
lampa giessmanna z: 1 x hqi 150w 14 000 k + 1 x hqi 70w 18 000 k, 2 x 30 w aktyniczna. (żarniki mają ok 2 lat. Wymieniłem je na aquamedic 16 000 k, ale 3 jedyne koralowce, jakie się uchowały, przstały się otwierać, więc wróciłem do starego giessmanna. Poza tym giessmann daje więcej światła dziennego, aquamedic natomiast jest bardziej niebieski).
pojemność: ok 300 l
żywa skała: ok 50 - 60 kg.
żywy piasek ok 5 cm na dnie,
cyrkulacja - pompa koralia 4 (5200 l), druga mniejsza pompka. Nie ma miejsc, bez ruchu wody.
sól firmy KENT.
wody mało podmieniam, ale ok 5 - 7 litrów na tydzień a czasem przez miesiąc lub 2 w ogóle. Nie robi to różnicy.

Parametry wody:
No2 - 0
No3 - 0
NH4 - 0,1
Ca - 450
kH 8,6 (normalnie 5,8, podniesine przy pomocy preis - natriumhydrgencarbonat)
Si - 0
Ph 8,2
temp: 25 st. C

filtr RO + Demi - nowe wkłady. TDS = 0 do 1

Do akwarium podłączam filtr kubełkowy tetra, filtr ma podłączoną końcówkę, która zbiera osad z powierzchni wody. Wkład (2 gąbki, oraz wata). Wkład wymieniam co tydzień. Tam też jest miejsce na ew pochłaniacz azotanów, fosforanów itp.

Zastanawiam się od czego zacząć. Myślałem o:
- podmianie wody co 2 tygodnie ok 20 litrów,
- zainstalowaniu pochłaniacza krzemianów i fosforanów.
- ustawieniu czasu świecenia : 4 h - metahalogenki i 7 h aktyniczne światło.
Myślałem też o zwiększeniu cyrkulacji np 2 pompy koralia IV. Obawiam się jednak, że zbyt duża cyrkulacja spowoduje, że ryby będą się chować za skałki. Obecnie dzięki odpowiedniemu ustawieniu pomp i skały mam strefy z silniejszą cyrkulacją wody i słabszą jednak nie ma stref gdzie woda nie porusza się. Podobnie z oświetleniem, dzięki 2 różnej mocy żarnikom mam strefę bardziej i mniej oświetloną.

W akwarium nie mam sumpa niestety. Nie ma możliwości zainstalowania. Odpieniacz aquamedic turboflor 400, jak na moje oko całkiem dobrze pieni.

Jesli piszę tutaj zbyt mało fachowo - bardzo przepraszam. Po prostu staram się jak najdokładniej opisać moje akwarium. Chciałbym, zeby było ładne. Z góry dziękuję za pomoc.

Załączone pliki

• Załączony plik  1 (5).jpg (654.05 KB)
    Ilość pobrań: 176

Zbiornik 350 l, Oświetlenie 2 x HQI 150 W + ARC 30 W + Power Glo 30 W (T8). Koralia IV (2 szt), odpieniacz Aquamedic Turboflotor I 400. Brak możliwości zainstalowania sumpa. Filtr kubełkowy.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek - Wroclaw 

Napisano 15 February 2012 - 00:56

W załączeniu jeszcze jeden plik z cyjano albo dino.

Załączone pliki

Zbiornik 350 l, Oświetlenie 2 x HQI 150 W + ARC 30 W + Power Glo 30 W (T8). Koralia IV (2 szt), odpieniacz Aquamedic Turboflotor I 400. Brak możliwości zainstalowania sumpa. Filtr kubełkowy.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   boogiee 

• Wyświetl galerię
  • Akwarium:zawsze za małe

Napisano 15 February 2012 - 00:58

fotki nie najostrzejsze ale raczej Cyanobacteria.
Prosto chemiclean. Trudniej wyeliminować przyczyne pojawienia się bakterii i odciągać aż przestanie w końcu rosnąć.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Tester 

• Wyświetl galerię

Napisano 15 February 2012 - 01:30

pierwszy krok zrobiony :thumbup:

niedopatrzylem sie ilosci ryb i poziomu PO4. Piasek czysty tylko na powierzchni czy rowniez przy dnie (pyli przy mieszniu?)

Czy kiedys zbiornik dzialal elegancko czy zawsze byly problemy.

Twoja sytuacja jest dosc ciezka i jak widac zbiornik nie ma sily aby sam sie oczyscic. Trudno cos radzic ale mysle ze najlepsze bylyby radykalne rozwiazania chociaz rozwiazan Twojego problemu jest kilka i zapewne zdania beda podzielone :)

Coz najlatwiej by bylo zrestartowac zbiornik na nowej skale ale to spory koszt. Jednak wedlug mnie problemem jest tu skala. Po pierwsze zatkana kozuchem z glonow po drugie glony sa doskonalym "wylapywaczem" detrytusu i same siebie napedzaja mimo ze parametry NO3 dobre.(A tak abstrahujac na chwile od skaly to mam nadzieje ze testow nie masz trzyletnich :). Dlatego mysle ze trzeba rozbujac skale bo sama sie nie naprawi. Zastawilbym w akwa kilka czystych kawalkow - takich z dna - do ktorych nie docieralo swiatlo. Reszte wyjalbym i pozadnie wyszorowal twarda szczotka mozliwie dokladnie usuwajac glony. Nastepnie dobrze wyplucz skale w wodzie z podmianki i wrzuc na miesiac do beczki,kontenera pcv lub czegos podobnego ale nieprzezroczystego. Daj napowietrzanie i zalej odstana solanka. Kontroluj parametry w beczce co tydzien i jesli NO3 i PO4 skocza za wysoka to podmineiaj wode. Trzymaj tak skale przez kilka tygodnie w absolutnych ciemnosciach. W tym czasie zrob podmianke w akwa i sugeruje tu zdobyc troche wody z dzialajacego akwarium o dobrych parametrach. Ewentualnie kup kawalek skaly z dojrzalego zbiornika lub dosyp szklanke piasku. Chodzi o to zeby dac troche swiezej puli genowej dla mikroorganizmow - bakterii i pierwotniakow.

Kiedy skala w beczce sie oczysci a woda bedzie miala juz dobre parametry przeloz skale spowrotem do baniaka.

I najwazniejsze - trzymaj ten watek aktywny. Wtedy dostaniez duzo supportu ktory bedzie Cie mobilizowal.
I nie popelnij od nowa tych samych bledow. Akwarium morskie wymaga systematycznosci i samozaparcia. Jak mozesz przyjedz na zlot do Milowki - to na prawde da Ci powera i checi do sumiennej opieki na akwarium

Pozdro
200L wystartowalo 30/04/10 + 50L niefoto
MCE600 - juz zmieniny na APF600, 30kg skaly
Lampa Hagen 2x39w + LedPacific 2x12w + 3x Aquaray 600
Sump 100L

Moje akwarium 200L
Moje 50L NP
Nowy projekt [500L]

1

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Niejeden z nas 

• Wyświetl galerię
  • Akwarium:150x50x50 cm

Napisano 15 February 2012 - 01:36

Ja bym zaczął od wywalenia co najmniej  2/3 piasku (z niego prawdopodobnie będzie pochodzić całe zło jeśli nie masz w nim zwierząt kopiących), zwiększył cyrkulację do 3 takich koralii, wymienił żarniki , wymienił 50% wody na świeżą i zaczął dozować bakterie :)
Kupię LPS'y - każdy model :-)

150x50x50cm; sump; swiatlo:T5 4x80W; odpieniacz: BK-160 DIY od Darka; cyrkulacja JVP 102 3szt; Aquael 10000 1szt, obieg NEW JET 4500; reaktor Ca; polimery,    
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek - Wroclaw 

Napisano 15 February 2012 - 10:22

- Chemiclean pomoże mi tylko na cyjano, a problemem dużym jest meszek na skale.
- Odnośnie piasku,pod spodem jest czysty. Lekko pyli przy przekopywaniu, ale jest to biały pyłek z piasku (mam drobny piasek), który zaraz opada.

Czy w takim razie rozsądnym rozwiązaniem będzie:

- wyciągnięcie całej zywej skały, umycie jej szczotką w wodzie RO (w dużej misce), potem wypłukanie w czystej RO.
- wyssanie wężem całego zywego piasku, wypłukanie tak samo w RO.
- spuścić ok, do 1/3 wody z akwarium,
- wyczyścić cały odpieniacz,

od nowa ustawić skałę, wsypać wypłukany piasek, wlać nową wodę to co upuszczę (czyli ok 1/3), zamontować pochłaniacz krzemianów, fosforanów, azotanów (które, czy wszystkie 3 ?). Dolać jakiś preparat z bakteriami startowymi. Pozostawić akwarium na kilka dni bez światła.

W akwarium mam bardzo ładny ukwiał, który żyje już długo, 3 koralowce, które się uchowały, 1 rurówkę. Zastanawiam się czy nie przenieść tego na kilka dni do małego akwarium,a potem powoli mieszając wodę przenieść do dużego. Ryby pozostawić w dużym.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   J@cekWro 

• Grupa: Klubowicz.

Napisano 15 February 2012 - 10:33

Wyświetl postUżytkownik Bartek - Wroclaw dnia 15 February 2012 - 10:22 napisał

Czy w takim razie rozsądnym rozwiązaniem będzie:

- wyciągnięcie całej zywej skały, umycie jej szczotką w wodzie RO (w dużej misce), potem wypłukanie w czystej RO.
- wyssanie wężem całego zywego piasku, wypłukanie tak samo w RO.
- spuścić ok, do 1/3 wody z akwarium,
- wyczyścić cały odpieniacz,

Nie robiłbym póki co żadnej z wymienionych rzeczy ... no może ciut inaczej.
Zwiększ cyrkulację bo dwie Koralia IV to i tak za mało.
Z Chemiclean'em się wstrzymaj.
Daj jakieś sensowne zdjęcie całości ... albo na priv nr telefonu Dołączona grafika
490 l (150x57x57) + 140 l sump, 6 x JVP 102, RS250, obieg SJ 6000, 43kgLR, 23kgLS, Balling, 3 x LED PS BP 110W + 2x T5 54W, UV 11W ... i wieeelkie plany :whistle:
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   chodi 

Napisano 15 February 2012 - 10:38

Przestancie kurde. Jaka chemia??? Skala do michy, szczota i szotowac do czystego, plukac, dmuchac i szorowac. Piasek wyplukac i bedzie jak ta lala. Duzo wody zgromadzic od ludzi do plukania i ponownego zalania. Przerabialem juz cos takiego :) restart daje kopa :D
Zbiornik 430l + 120l sump. HQI+T5 + zabawa z ledami. Skimmer TMC800. Obieg OR3500. Cyrkulacja Tunze 6101 + 6100 + 6060. Profilux II Plus z dodatkami. Balling z czterech butli.
1

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1