Solniczka chodziła mi po głowie cały czas. Przejrzałem kilkanaście ( jeśli nie kilkadziesiąt ) Waszych baniaków i powiedziałem dość – czas założyć cos swojego
Więc tak:
Pierwszy dylemat to szkło. Na chwile obecną nie mam możliwości postawienia czegoś dużego, więc waham się pomiędzy wykorzystaniem większego słoika który mam (40X25X25) lub kupnem kostki aquael nano reef 30. Boje się że wysokość mojego obecnego kotnika uniemożliwi mi jakieś sensowne ułożenie LR, stąd zakiełkowała w mojej głowie kostka Aquaela. Drugą rzeczą przeciwko posiadanemu baniaczkowi to jego długość – ciężko będzie chyba w takim jamniku uniknąć stref bez prądu wody …
Która z tych opcji jest według Was lepsza ?
Drugą sprawą jest filtracja – do kostki dołączają FZN 3, ja do tej swojej 25 mam FZN 2, ale jeszcze biorąc pod uwagę odpieniacz myślę o WAVE NIAGARA SKIMMER.
I teraz kolejne pytanko – polecieć na Aquaelowych kaskadach i cotygodniowych podmiankach ( planuje około 10% co tydzień ) , czy lepiej odpienek Wave`a i mniejsze podmianki ?
Trzecia rzecz spędzająca mi sen z powiek to światełko. I tutaj niestety nie mam żadnych zasobów, więc tak czy inaczej będę musiał coś kupić. Myślałem nad DECOLIGHT DUO MARINE 2x11W jednak jestem otwarty na wszelką krytykę. Preferowałbym jakiś gotowy produkt, bo DIY znając moje szczęście wylądowałaby w wodzie w pierwszym tygodniu
Ogrzewanie : Albo wykorzystam grzałkę z kotnika ( jakaś 50 W + RT2 ) albo kupię coś.
Cyrkulacja – no cóż, Aquael chwali swoją kostkę że załączony FZN3 ogarnia również ten temat, ja jednak, jako nieufny wobec reklam wolę się zapytać starszyzny morskiej czy taka jest prawda, i jeśli nie to co polecacie.
I wreszcie na koniec, chociaż w zasadzie najważniejsza rzecz: sól. I tutaj biję się w pierś – zgłupiałem. Jedni na tym forum zachwalają jedną, inni preferują drugą, a ja nie mam pojęcia która wybrać
Jeśli miałbym korzystać z FZNów to jedyną metodą usuwania azotanów, fosforanów i innego badziewia z wody byłyby podmianki. Byłaby to też jedyna droga dostarczania minerałów do systemu, więc docelowa sól musi być bogata w te pierwiastki.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i słowa konstruktywnej krytki.

Logowanie »