Obecnie wygląda to mniej więcej tak:

Docelowy zbiornik będzie miał wymiar 100x50x50 plus sump jakies 50L w sumie około 300L w obiegu.
Zbiornik już zamówiony w związku z tym prośba o porady jak najbezpieczniej się przesiąć.
Wiem że wielu z was jest już po niejednej przesiadce, macie doświadczenie, więc proszę poradźcie.
Chcę uniknąć o tyle o ile się da wysypu glonów i cyjano (chociaż to drugie wiem że raczej nie uniknione)
1. Jednym rozwiązaniem jest użyć połowę wody z obecnego akwarium i wymieszać ja z 50% świeżej solanki o zbliżonych parametrach? Czy nie za krótko żeby wstawić SPSy LPSy i wpuścić ryby? Czy zdąży wytworzyć sie odpowiednia flora bakteryjna? Oczywiście zakładając że parametry będa ok.
2. Drugie wymaga więcej czasu to rozrobienie 100L świeżej solanki i sukcesywne dodawanie przez miesiąc wody z podmian.
3. Czy od początku wsypać piach i włożyć część skały?
4. Jaką skałę użyć i jaki piasek polecacie, chcę ograniczyć dojrzewanie do minimum?
Korale i ryby mają trafić w całości i być dołożone do częśći skały i piasku który będzie się kręcił, właśnie jak długo, jeśli na świeżej wodzie a jak długo jesli na wodzie wymieszanej z działającego akwarium?
Pozdrawiam

Logowanie »