9866666 Report post Posted March 11 No cóż, mały update. Ostatnio po nabyciu nowego termometru - podłączony pod HomeAssistanta, sprawdzony że wskazuje temperaturę jak wszystkie domowe czujki (+/- 0.2*C) okazało się że przegrzewałem akwarium. W akwarium utrzymywała się temperatura 29.5*C. Obecnie zmniejszyłem to do 25.5. Wachania temperatury to 25.0-25.8 noc/dzień. Może zmniejszę jeszcze histerezę termostatu. lub w końcu przełączę się na HomeAssistanta Mam zamówionych kilka rybek, do obecnego zestawu: Salarias fasciatus, Paracanthurus hepatus, Gobiodon okinawae x2, Siganus vulpinus x2, Synchiropus ocellatus. W przyszłym tygodniu mam odebrać po kwarantannie prawie wszystkie rybki. Ruszyłem z filtrem glonowym - Na początku świeciłem Aquaelem Slim Plant 10W - przyrostów prawie nie było :/ Kupiłem Tunze 8831 - takie maleństwo - ma 9W. Ale zaraz po dodaniu tego światła wszystko ruszyło jak szalone. Ogólnie fajna lampka - u mnie doświetla glony pod wodą od dołu (a że minimalnie się grzeje to w nocy na plus). Mam taki zamysł żeby pozbyć się odpieniacza jeżeli glony okażą się na tyle skuteczne - zobaczymy. Po prostu przeszkadza mi dźwięk pompy (Tunze 94.30 - jest cicha, ale zawsze coś słychać) Kilka fotek z "teraz": Quote Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Share this post Link to post Share on other sites