Skocz do zawartości

Historia edycji

Marijo

Marijo

Ja na razie nie stosowałem żadnej metody probiotycznej, ale coś może być na rzeczy odnośnie stosowania tego glikolu. Kiedyś szukając informacji na temat kultur fitoplanktonu natrafiłem na ciekawy artykuł na temat T-iso. Jest to kultura fitoplanktonu która bardzo dobrze rośnie w warunkach mixotroficznych, dlatego też używano  różnych źródeł węgla aby sprawdzić tempo wzrostu. Jednym takim źródłem węgla był glicerol (gliceryna roślinna) - związek bardzo podobny do glikolu propylenowego i okazało się, że przyrosty T-iso podczas podawania glicerolu były dwukrotnie większe niż na przykład przy podawaniu glukozy. Być może z bakteriami jest podobnie i źródło węgla jednak ma znaczenie.

Udało mi się nawet znaleźć ten artykuł https://www.hindawi.com/journals/bmri/2013/983465/

Marijo

Marijo

Ja na razie nie stosowałem żadnej metody probiotycznej, ale coś może być na rzeczy odnośnie stosowania tego glikolu. Kiedyś szukając informacji na temat kultur fitoplanktonu natrafiłem na ciekawy artykuł na temat T-iso. Jest to kultura fitoplanktonu która bardzo dobrze rośnie w warunkach mixotroficznych, dlatego też używano  różnych źródeł węgla aby sprawdzić tempo wzrostu. Jednym takim źródeł węgla był glicerol (gliceryna roślinna) - związek bardzo podobny do glikolu propylenowego i okazało się, że przyrosty T-iso podczas podawania glicerolu były dwukrotnie większe niż na przykład przy podawaniu glukozy. Być może z bakteriami jest podobnie i źródło węgla jednak ma znaczenie.

Udało mi się nawet znaleźć ten artykuł https://www.hindawi.com/journals/bmri/2013/983465/

Marijo

Marijo

Ja na razie nie stosowałem żadnej metody probiotycznej, ale coś może być na rzeczy odnośnie stosowania tego glikolu. Kiedyś szukając informacji na temat kultur fitoplanktonu natrafiłem na ciekawy artykuł na temat T-iso. Jest to kultura fitoplanktonu która bardzo dobrze rośnie w warunkach mixotroficznych, dlatego też używano źródła węgla z różnych źródeł aby sprawdzić tempo wzrostu. Jednym takim źródeł węgla był glicerol (gliceryna roślinna) - związek bardzo podobny do glikolu propylenowego i okazało się, że przyrosty T-iso podczas podawania glicerolu były dwukrotnie większe niż na przykład przy podawaniu glukozy. Być może z bakteriami jest podobnie i źródło węgla jednak ma znaczenie.

Udało mi się nawet znaleźć ten artykuł https://www.hindawi.com/journals/bmri/2013/983465/

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.