Skocz do zawartości

Historia edycji

niknik

niknik

32 minuty temu, Tester napisał:

Przez wiele pokoleń akwarystów.

Co do obecności pewnych związków na rafie to taka dyskusja nie ma sensu bo odpieniaczy też nie ma, ani węgla aktywnego ani purigenu etc.

Wszystko to co lejemy w temacie utrzymania parametrów jest substytutem, albo sposobem na względnie bezpieczne zmieszczenie miliardów metrów sześciennych wody i tysięcy procesów biochemicznych w kilkuset litrach wody akwariowej.

Poza tym w większości przypadków dążymy do innych efektów niż te naturalnie występujące na rafach.

Stąd właśnie pojawienie się metod probiotycznych.

Myślę że w skali mikro byś się zdziwił. 

No ale proszę, nie w takich ilościach jakie są na rafach. Swoją drogą zainteresował mnie temat toksyczności cukru. Znasz może jakieś opracowanie na ten temat?

Ale zadam jeszcze raz pytanie.

Czemu dodanie glikolu niby tak nagle i diametralnie zmienia konsumpcję NO3 i PO4?

Czy w akwarium już bakterie jedzące glikol są? 

Jeśli TAK, to:

Skąd się wzięły skoro do tej pory nie dawaliśmy glikolu?

Jeśli NIE, to:

Dlaczego nastąpił spadek nutrientów?

Pewnie to te same bakterie, które do tej pory jadły VSV (itp), ale z pewnych przyczyn przestały go jeść i teraz chcą glikolu.

Ale skoro do tej pory jadły VSV (itp) i przestały go jeść, to co było motorem tej zmiany?

 

Ten wpis jest grubo poniżej twojego poziomu. Zaprzeczasz nie tylko nauce ale też oczywistym faktom, logice i sobie samemu. W kilku wpisach w jednym temacie na tej samej stronie zaprzeczasz własnym tezom.

Vsv się stosuję od dawna ale nikt nie opisywał jego wpływu na ukwiały i korale ślepo wierzac że są tylko pozytywy a to jest bzdura. Nie tylko ja ale wiele osób którym nie pozwalano się wypowiadać stwierdziło że coś jest nie tak.

Bakterie były, są i będą. Potrafią wykorzystywać różne związki i organiczne i nieorganiczne. Żaden nowy szczep nie musi się pojawiać ani żaden nie musi zniknąć, po prostu to co jest korzysta z nowego pożywienia i kto jak kto ale Ty doskonale to wiesz.

 

Z całym szacunkiem dla Twojego wkładu w rozwój akwarystyki morskiej ale czytając Twoje wpisy z ostatnich kilku miesięcy a może lat, mam wrażenie że twój autorytet zaczyna cię wyprzedzać... Powtarzasz tylko stare slogany i próbujesz uciszać ludzi którzy chcą zrozumieć coś więcej.

 

W poprzednim temacie w którym dyskutowaliśmy - dozowanie NO3, upieraleś się że to bez sensu ale nie potrafiłeś dać żadnego argumentu na koniec stwierdzając że nie znasz odpowiedzi na moje pytania w sumie dość podstawowe dla Ciebie... Wszystko co napisałeś można podsumować stwierdzeniem 'bo tak' a dla mnie to nie jest żadna odpowiedź.

niknik

niknik

14 minut temu, Tester napisał:

Przez wiele pokoleń akwarystów.

Co do obecności pewnych związków na rafie to taka dyskusja nie ma sensu bo odpieniaczy też nie ma, ani węgla aktywnego ani purigenu etc.

Wszystko to co lejemy w temacie utrzymania parametrów jest substytutem, albo sposobem na względnie bezpieczne zmieszczenie miliardów metrów sześciennych wody i tysięcy procesów biochemicznych w kilkuset litrach wody akwariowej.

Poza tym w większości przypadków dążymy do innych efektów niż te naturalnie występujące na rafach.

Stąd właśnie pojawienie się metod probiotycznych.

Myślę że w skali mikro byś się zdziwił. 

No ale proszę, nie w takich ilościach jakie są na rafach. Swoją drogą zainteresował mnie temat toksyczności cukru. Znasz może jakieś opracowanie na ten temat?

Ale zadam jeszcze raz pytanie.

Czemu dodanie glikolu niby tak nagle i diametralnie zmienia konsumpcję NO3 i PO4?

Czy w akwarium już bakterie jedzące glikol są? 

Jeśli TAK, to:

Skąd się wzięły skoro do tej pory nie dawaliśmy glikolu?

Jeśli NIE, to:

Dlaczego nastąpił spadek nutrientów?

Pewnie to te same bakterie, które do tej pory jadły VSV (itp), ale z pewnych przyczyn przestały go jeść i teraz chcą glikolu.

Ale skoro do tej pory jadły VSV (itp) i przestały go jeść, to co było motorem tej zmiany?

 

Ten wpis jest grubo poniżej twojego poziomu. Zaprzeczasz nie tylko nauce ale też oczywistym faktom, logice i sobie samemu. W kilku wpisach w jednym temacie na tej samej stronie zaprzeczasz własnym tezom.

Vsv się stosuję od dawna ale nikt nie opisywał jego wpływu na ukwiały i korale ślepo wierzac że są tylko pozytywy a to jest bzdura. Nie tylko ja ale wiele osób którym nie pozwalano się wypowiadać stwierdziło że coś jest nie tak.

Bakterie były, są i będą. Potrafią wykorzystywać różne związki i organiczne i nieorganiczne. Żaden nowy szczep nie musi się pojawiać ani żaden nie musi zniknąć, po prostu to co jest korzysta z nowego pożywienia i kto jak kto ale Ty doskonale to wiesz.

 

Z całym szacunkiem dla Twojego wkładu w rozwój akwarystyki morskiej ale czytając Twoje wpisy z ostatnich kilku miesięcy a może lat, mam wrażenie że twój autorytet zaczyna cię wyprzedzać... Powtarzasz tylko stare slogany i próbujesz uciszać ludzi którzy chcą zrozumieć coś więcej.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.