Jump to content
chris_ek

Spelniając marzenia - etap1: kostka 64l

Recommended Posts

3 godziny temu, kokomag napisał:

a mozesz napisac jak rozmieszales NaOH i jaka teraz masz dawke? 

Ja mam raczej niestandardowe stężenie (standardowe dla mnie to takie które w stosunku 1:1 można zamienić z ballingiem) i raczej niskie - daję 5 g NaOH na 500 ml RO. Obecnie dawka to 4 ml co godzina. Dodatkowo od dziś 4*1 ml #1 ATI pro w czasie gdy lampa najmocniej świeci - raz żeby trochę podnieść KH do 9 a dwa żeby przy największej konsumpcji nie było dużego spadku KH. Tak mnie teraz naszło, że mógłbym zrobić pomiar KH w "południe".

Gdzies mi sie obilo o uszy ze NaOH mieszac 43g na 1l wody? slyszales cos? ja tak jak mowilem mam z seachema kalwkasser i tam jest 6g na 4L RO, dzisiaj bede mial inne czyste NaOh laboratoryjne i bede mieszal od nowa,

9 minut temu, kokomag napisał:

Gdzies mi sie obilo o uszy ze NaOH mieszac 43g na 1l wody? slyszales cos? 

Nieważne jakie stężenie zrobisz, ale by lać odpowiedni przelicznik w stosunku do ballinga. Ja np.robie 8g./l NaOH i ilość  roztworu podaję mnożąc razy 5

8 godzin temu, kokomag napisał:

Gdzies mi sie obilo o uszy ze NaOH mieszac 43g na 1l wody? slyszales cos?

Ogólnie 40g NaOH zastępuje 80g NaHCO3 (chyba to jest typowa wartość w metodzie ballinga). Ktoś pisał, że powinno być właśnie 43 g ale dobrze nie pamiętam dlaczego (chyba pisał to @norbi2222 na tym forum). Myślę, że dla mnie nie ma to wielkiego znaczenia skoro i tak raz na tydzień mierzę i KH i Ca.

8 godzin temu, wwo napisał:

Nieważne jakie stężenie zrobisz, ale by lać odpowiedni przelicznik w stosunku do ballinga. Ja np.robie 8g./l NaOH i ilość  roztworu podaję mnożąc razy 5

Moim zdaniem przelicznik potrzebny jest tylko do tego żeby łatwo móc zastąpić jeden roztwór drugim (NaOH i NaHCO3), jeżeli na bieżąco monitorujesz parametry to nie ma znaczenia jakie stężenie będzie miał roztwór.

11 godzin temu, chris_ek napisał:

Moim zdaniem przelicznik potrzebny jest tylko do tego żeby łatwo móc zastąpić jeden roztwór drugim (NaOH i NaHCO3), jeżeli na bieżąco monitorujesz parametry to nie ma znaczenia jakie stężenie będzie miał roztwór.

A co napisałem!!?!!?? Podobno wymiana jonowa musi się zgadzać(kidyś ktoś napisałł) i wszyscy za świety graał to mają), ale czy to jest takie oczywiste? Kiedyś błotko z kalkwassera było złe, a teraz super się sprawdza i co???? Jestem ciekaw opinii @Testera na ten temat.

Edited by wwo (see edit history)

Aktualizacja tygodniowa.

Parametry dzisiaj rano bez podmiany:

Zasolenie  = 36,1 elektroniczny tester zasolenia

pH = 7,80 - sonda hydromet

KH = 7,7 - test Salifert (było 7,5)

Ca = 440 - test Salifert (było 440)

PO4 = 0,15 - test Hanna (było 0,12)

NO3 = 25 - test Salifert (było 10)

Co do walki z bryopsis to dopiero pojawiają się jakieś pierwsze oznaki słabnięcia dlatego jeszcze bez podmiany.

Tak to obecnie wygląda.

IMG_20230304_154120.thumb.jpg.ce64cf4ca49bab36c879d7584be9dfed.jpg

Edited by chris_ek (see edit history)

Aktualizacja tygodniowa.

Parametry dzisiaj rano przed podmianą:

Zasolenie  = 36,0 elektroniczny tester zasolenia

pH = 7,83 - sonda hydromet

KH = 8,9 - test Salifert (było 7,7)

Ca = 425 - test Salifert (było 440)

Mg = 1410 - test Salifert (było 1365)

PO4 = 0,12 - test Hanna (było 0,15)

NO3 = 25 - test Salifert (było 25)

Niestety z bryopsis nie udało się wygrać, nic nie zmieniło się od tygodnia. Dzisiaj robię pierwszą podmianę od podania leku, za miesiąc pewnie wrócę do ponownej kuracji tylko zwiększę dawkę leku.

Natomiast całkiem nieźle udało się powalczyć z niskim pH. Obecnie poziom waha się pomiędzy 7,78 a 8,33. Teraz pozostało trochę popracować nad zmniejszeniem wahań dobowych.

Niestety któregoś dnia po przyjściu z pracy zaskoczył mnie taki widok lobophylii gdy poprzedniego dnia była pięknie napompowana.

lobo1.jpg.5dccd25c7b25daa20d2dbf40faaffac3.jpg

Zamieniłem ją miejscami z favią ale z dnia na dzień jest tylko gorzej. Inne korale w porządku.

1 godzinę temu, chris_ek napisał:

Natomiast całkiem nieźle udało się powalczyć z niskim pH. Obecnie poziom waha się pomiędzy 7,78 a 8,33. Teraz pozostało trochę popracować nad zmniejszeniem wahań dobowych.

Uważasz, że 7.78 to dobry wynik?

Aktualizacja tygodniowa.

Parametry dzisiaj rano przed podmianą:

Zasolenie  = 36,0 elektroniczny tester zasolenia

pH = 7,78-8,40 - sonda hydromet

KH = 8,6 - test Salifert (było 8,9)

Ca = 410 - test Salifert (było 425)

PO4 = 0,08 - test Hanna (było 0,12)

NO3 = 5 - test Salifert (było 25)

Spadek poziomu NO3: podejrzewam, że z jednej strony poprzedni wzrost był spowodowany działaniem flukonazolu na glony a po ubiegłotygodniowej podmianie glony odżyły a z drugiej zwiększona konsumpcja koralowców (co widać po spadającym Ca).