Nosaczpospolity Report post Posted May 23, 2021 Witam, Posiadam ukwiała Quadricolor wielkości pięści, lecz nie wiem jak go karmić. Tak, wiem jest milion tematów na ten temat, ale nie znalazłem tego dokładnie o co mi chodzi. Mój ukwiał rośnie jakby na boku skały i nie mam jak mu położyć krewetki lub mrożonki. Czy dobrym pomysłem jest zmieszanie artemii z wodą z akwarium i podanie mu tego poprzez strzykawkę? Jeśli tak to ile artemii dawać i co ile? Quote Share this post Link to post Share on other sites
L.G. Report post Posted May 23, 2021 Ja swoje karmię przez pipetę , dostają dwa razy w tygodniu po kilka artemii , do tego dobre światełko i wszystko ładnie rośnie . Quote Share this post Link to post Share on other sites
inmar Report post Posted May 23, 2021 Ja mam kilka ukwiałów i karmię tylko rurkowego,reszta co sobie złapią to mają a urosły bardzo i się dzieli czasem.Dużo osób w ogóle nie karmi ukwiałów a może nawet mało ko je karmi. Quote http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Share this post Link to post Share on other sites
Ejdzej88 Report post Posted May 23, 2021 A krewetka to chyba najgorszy możliwy pokarm dla quadri. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nosaczpospolity Report post Posted May 23, 2021 8 minut temu, Ariel napisał: Ja swoje karmię przez pipetę , dostają dwa razy w tygodniu po kilka artemii , do tego dobre światełko i wszystko ładnie rośnie . ile to jest "kilka artemii" ? ja mam w kostkach Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted May 23, 2021 (edited) 5 minut temu, Ejdzej88 napisał: A krewetka to chyba najgorszy możliwy pokarm dla quadri. Dlaczego? Ja swojego karmię co kilka dni. Większe kawałki typu krewetka czy kawałek stynki podaję chwytakiem - ukwiał przykleja pokarm do parzydełek i wciąga do środka. Nieraz dostaje pipetą grubszą mrożonkę typu krewetki krystalicznych czy solowca - przykleja to się wszystko do wypustek korala i sobie "wciąga" do jamy. Z tym, że kawałek stynki czy krewetki rozgniatam w palcach aby był łatwiej strawny - większa powierzchnia przy mniejszej objętości. Edited May 23, 2021 by Arek77 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
L.G. Report post Posted May 23, 2021 3 minuty temu, Nosaczpospolity napisał: ile to jest "kilka artemii" ? ja mam w kostkach Ja również , ale kostkę da się podzielić . 2 minuty temu, Arek77 napisał: Z tym, że kawałek stynki czy krewetki rozgniatam w palcach aby był łatwiej strawny - większa powierzchnia przy mniejszej objętości. Właśnie przez to , że są ciężkostrawne . Też karmiłem krewetkami i rybami , tylko duże ukwiały i wtedy raz na 3 - 4 tygodnie . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nosaczpospolity Report post Posted May 23, 2021 Godzinę temu, Ariel napisał: Ja również , ale kostkę da się podzielić . To jaka część kostki na ukwiał? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ejdzej88 Report post Posted May 23, 2021 2 godziny temu, Arek77 napisał: Dlaczego? Już padła odpowiedź. Enzymy trawienne tych ukwiałów nie są najmocniejsze, a typowe "mięcho" jest dla nich kłopotliwe do strawienia. Oczywiście wciągnie wszystko co mu podasz, ale mniejszym osobnikom lepiej podawać coś łatwiejszego do strawienia artemię, myssis, kryl. Quote Share this post Link to post Share on other sites
L.G. Report post Posted May 23, 2021 2 godziny temu, Nosaczpospolity napisał: To jaka część kostki na ukwiał? 1/4 kostki dwa razy w tygodniu na 3 ukwiały , w zależności od nastroju mają od 10 cm do 20 cm więc małe nie są . A mimo to nie przesadzam z jedzeniem . Do tego świeci narazie 42w Led na pełnej mocy wszystkie kanały i 2x24W t5 na akwarium 123l ale od tego trzeba odjąć panel . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted May 23, 2021 Ja swojemu podawałem (i podaję) co 4-7 dni porcję wielkości jednej kostki mrożonki (ok 1cm3). Czy to kawałek ryby, czy to solowiec wielkość porcji była podobna. Ukwiał w ciągu ok 7 m-cy urósł do wielkości ok 35 cm . Quote Share this post Link to post Share on other sites