Jump to content
Pawel7811

Brak wzrostu Korali

Recommended Posts

Witam,

Temat może bardzo ogólny ale od kilku miesięcy  nic nie rośnie. Zacznę może od parametrów zbiornika. Zbiornik ma dopiero 6 miesięcy ale parametry stabilne.

T 25,0

% 1,024

KH 8,3

Ca 410

Mg 1260

PH 8,0

NO3 - 4,0

PO4 - 0,06

Światło 4x Radion G5

Cyrkulacja 3x SOW16, 1x Redsea 45

SPS (Stylophora pistillata, milka, Acropora formosa) nie rosną za bardzo ale polipują

Natomiast (Seriatopora caliendrium) bieleje - traci zooksantelle

Pozostałe acropory padły.

Montipora talerzowa czerwona prawie biała. Zielona się trzyma.

Sps trzymam dość wysoko (ok 20cm pod zwierciadłem) bezpośrednio pod lampą

Euphyllie - na dnie - polipuja ale nie rosną

Miękkie stoją w miejscu (może przez niskie PO4 i NO3)

 

Karmie mrożonkami i leję AB+ Redsea

 

Ogólnie korale stoją - nie pobierają nic z wody. KH, Mg i Ca co tydzien takiem same.

Może ktoś ma jakiś pomysł w czym problem

 

Z góry dziękuje za ewentualne rady

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foto zbiornika i sumpowni, jak bez tego mamy cokolwiek wypatrzyć? To co jesteś w stanie wypisać, to już przemyślałeś. Szukamy co mogło się wydarzyć np. źródła nieporządanych metali. 
Jakiej wody użyłeś do założenia akwarium, jakiej używasz do dolewki ? Jaki ma TDS?
A może to po prostu jeszcze niedojrzały system. 

P.S. 4/0,06 to nie jest za mało dla miękkich.

Edit: O ile dobrze patrzę, to zbiornik masz o powierzchni 225x80 i 4 radiony XR15. Łącznie 400W na 1200L... i pewnie nie rozkręcone na maxa bo biały przeszkadza. Dalej szukamy przyczyny braku wzrostu, czy widzisz jak absurdalne jest zestawienie tej mocy z litrażem?

Edited by Sagerrak1 (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Pawel7811 napisał:

Temat może bardzo ogólny ale od kilku miesięcy  nic nie rośnie.

A wcześniej rosło?

Parametry masz wzorcowe w zasadzie.

5 godzin temu, Pawel7811 napisał:

PH 8,0

Czym mierzone?

5 godzin temu, Pawel7811 napisał:

Światło 4x Radion G5

Mało na twoje akwarium. Jakie masz ustawienie lamp?

2 godziny temu, Sagerrak1 napisał:

4 radiony XR15

Ale, że jak?!? Myślałem, że 30. Przy takim świetle możesz hodować rybki. Na pewno nie SPS.

 

5 godzin temu, Pawel7811 napisał:

Cyrkulacja 3x SOW16, 1x Redsea 45

Też mało moim zdaniem.

Robiłeś może testy ICP przypadkiem?

Co lejesz do zbiornika? Wymień wszystko co wrzucasz i wlewasz.

Jak mi ktoś kiedyś powiedział, jak mi nie rosło: To nie ma że nie rośnie, to musi rosnąć. A jak nie rośnie to czegoś brakuje. I trzeba to coś znaleźć.

Opisz dokładnie swoje akwarium. Czym filtrujesz, co masz w sumpie. Coś poradzimy.

 

1 minutę temu, katani napisał:

Robiłeś może testy ICP przypadkiem?

Tego na razie nie rób. Przejrzyjmy najpierw akwarium:

 

 

Edited by katani (see edit history)

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care V1 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... i garść nassariusów. Oraz kilka kg kiełży, równonogów, mysis i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Pawel7811 napisał:

Pozostałe acropory padły.

Jak już chłopaki wyżej napisali. Prawdopodobnie podstawowy problem to światło, zresztą u większości "młodych akwarystów" to podstawowy błąd początkującego. Ja na swój zbiornik 160x100x60 świecę 10x80T5 i dodatkowo 220 w ledach. W sklepie nad zbiornikiem 150x70x40 około 400 l świecą dwa Orpheki Atlantiki rozkręcone prawie na maksa zakładam, że jakieś 430 W łącznie. Światło i jeszcze raz światło....


Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Kolejne zdj wrzucę później chyba, że jest jakiś sposób, żeby wrzucić więcej niż 1024kb.

Radiony ustawione jak na zdj. Wiem, że ogólnie za mało ale akurat sps mam bespośrednio pod lampami. Tam gdzie nie ma światła praktycznie nic nie rośnie. Program AB+ od 9:00 do 22 dodatkowo podkręcony światłem białym. Całość na 85%. Myślę o dokupieniu kolejnych lamp ale na razie w zbiorniku mało rośnie. Myślę o lampach Reef flare. Co o tym sadzicie?

PH mierzę zwykłym elektronicznym miernikiem.

Woda RODI: TDS pokazuje 0,03-0,05 zwykle.

Słabym punktem jest pompa obiegowa (tylko 8000) ale już zamówiłem nową 22000.

https://allegro.pl/oferta/jebao-sine-eco-pump-22000-pompa-z-kontrolerem-22-10615687682?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_supermarket_animals_pla_ss&ev_adgr=Animals&ev_campaign_id=14318117469&gclid=EAIaIQobChMIsd_AqYHX8wIVFwCiAx0cUgomEAYYAiABEgLCyvD_BwE

 

Powrót mocno skręcony - 40mm. Rewizja 40mm. Zasilanie na dwie strony 32mm

Sump: Komora zrzutu wody, komora odpieniacza, komora ze skałą i refugium (docelowo dsb), kolejna komora - siporax i skała. Ostatnia komora pompy. Przepływ obecnie słaby. Mam wrażenie, że woda stoi.

Podmiany 10 % co 3 tyg. Sól Tropic marin pro reef.

Obecnie walcze z ospoą. UV ok 20h/dobe 80w i 2xdawka co 12h Polyp lab medic. 2 tyg temu lałem Herbtane. Problemy z odpieniaczem i plagą cyjano.

Dodam, że woda nie jest krystalicznie czysta. Wiecznie coś w nije pływa. Mimo waty nie potrafię się tego pozbyć.

Test ICP kupiłem ale jeszcze nie wysłałem.

Do mieszania solanki i podmian używam pompy ogrodowej Gardeny. Pytałem producenta i podobno nie zawiera elementów z mosiądzu. Może problem w tej pompie. Test pewnie pokaże.

 

2.jpg

6.jpg

Kolejen zdj

4.jpg

Sump

5.jpg

1.jpg

3.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Pawel7811 napisał:

Powrót mocno skręcony - 40mm. Rewizja 40mm. Zasilanie na dwie strony 32mm

Nie rozkręcisz tej pompy na maksa przy tym przekroju rur i nawet nie ma takiej potrzeby. W moim zbiorniku pracuje DCP-20000 i chodzi na 70%, przy 80% zawór musi być całkiem otwarty.

Reef Factory zrobił całkiem dobre lampy, jak będziesz planował dorzucić światła właśnie z tej firmy to proponuję  Reef flare PRO. W sklepie będziemy stawiać nowy zbiornika na tych lampach. Jak już podejmę decyzję o rezygnacji z T5 to prawdopodobnie swój prywatny zbiornik również będę nimi oświetlał.


Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Pawel7811 napisał:

Radiony ustawione jak na zdj. Wiem, że ogólnie za mało ale akurat sps mam bespośrednio pod lampami. Tam gdzie nie ma światła praktycznie nic nie rośnie. Program AB+ od 9:00 do 22 dodatkowo podkręcony światłem białym. Całość na 85%. Myślę o dokupieniu kolejnych lamp ale na razie w zbiorniku mało rośnie. Myślę o lampach Reef flare. Co o tym sadzicie?

Musisz dołożyć światła. Jest go za mało.


Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care V1 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... i garść nassariusów. Oraz kilka kg kiełży, równonogów, mysis i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Pawel7811 napisał:

Myślę o dokupieniu kolejnych lamp ale na razie w zbiorniku mało rośnie. Myślę o lampach Reef flare. Co o tym sadzicie?

Skoro już masz Radiony idź w Radiony dalej bo to mocne lampy przynajmniej jednolite światło będziesz miał.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dawałeś jakąś chemię do akwa lub walczyłeś z jakąś plagą ?  


Najgroźniejszym dla korali czynnikiem chorobotwórczym jest sam akwarysta.

.......Mówisz, że płyniesz pod prąd, a Ty taplasz się tylko w kałuży. Myślisz, że życie to rzeka, a siedzisz w bagnie po uszy. Wiatr czasem mocniej zawieje i rzuci garść nowych sensacji, a Ty niczym dziecko przez szybę liżesz cukierek abstrakcji!  .......

Zbiornik - https://aqua-reef.pl/topic/3860-ant-kropla-oceanu/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy tym świetle to nawet nie ma co szukać innych przyczyn bo podstawowa zawodzi. Ludzia się wydaje, że jak producent napisze ze np lampa 70w pokrywa powoerzchnie 90x50 to lampa wystarczy do takiego zbiornika. Ja jestem z tych co wyznaje zasadę 1w/l minimum i nie ważne czy to led czy nie. 


Zbiornik 150x50x60 450l sump 211l.obieg maxspect 10000 l/h, cyrkulacja 2x sow8 8000l/h, maxspect mjk4 15000l/h. Lampa 300w led 4x t5 54w. Filtracja: 40kg mixu suchych skał, 10kg żywej w sumpie, 4kg Kulek maxspect i 3l life bio fil w reaktorze, buble King 250. Balling ati pro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do chemii to nie. jedynie Herbtana i Polyp lab medic

W kwestii światła oczywiście macie racje. Zdaję sobie z tego sprawę, że jest zdecydowanie za mało. Z tym, że w tej chwili sps są wyłącznie pod lampą, wiec dokładając obok drugą to i tak to nie poprawi PAR w tym miejscu. Nie rosną nawet te które są pod sama lampą. 15cm -20 cm do powierzchni + 20-25cm do lampy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wymianie pompy obiegowej zwiększył się znacząco przepływ w sumpie.

PO4 rośnie codziennie od 0,06 do 4,2.

Pytanie czy już stosować coś na obniżenie czy jeszcze poczekać.

NO3 7-10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Światło i dodatkową cyrkulację domówiłeś?

PO4 rośnie codziennie od 0,06 do 4,2.  Nie rozumiem tego za bardzo. Różnica między 0.06 a 4.2 jest jakby to powiedzieć, kolosalna.


Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care V1 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... i garść nassariusów. Oraz kilka kg kiełży, równonogów, mysis i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chodzi o cyrkulacje to dołożyłem Redsea 45. W sumie są 3xSOW-16 i 1 raz Redsea 45. Po wymianie hydrauliki i pompy woda wraca 40 i spływa 40+32. W stosunku do tego co było to w sumpie jest mocny przepływ. Dwa wyloty z pompy dz40 (koło komina) dodatkowo poprawiają cyrkulację. Cyjano ostatnio znacznie się zmniejszyło. Woda nadal mętna (coś w niej pływa - raczej duże cząstki). Nadal sypie Polyp lab medic.

Mimo podmiany 27.10 - 10% PO4 nadal rośnie. Wczoraj 0,45

Sądzę, że jest to efekt wypłukiwania PO4 z sumpa. Wcześniej przez prawie 5 miesięcy wszystko stało. Przepływ max 2-3k l/h

Jeżeli chodzi o światło dokładam powoli. Na razie jeden dodatkowy radion. W miejscu gdzie mi coś rośnie (pow ok 60x60cm) mam już trzy radiony.

Co proponujecie z tym PO4?? Martwię się o Euphyllie. Te się jeszcze trzymają.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, Pawel7811 napisał:

Co proponujecie z tym PO4??

Ja bym zastosował interwencyjnie adsorber fosforanów aby wyciągną nadmiar a potem obserwował ten parametr. Może się ustabilizuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fosforany już na poziomie 0,05. Natomiast problem z nową pompą obiegową. Przy całkowicie otwartym spływie pompa pracowała na 52%. Po tygodniu wydajność nagle spadła. Musiałem ją podkręcić na 87%. Rozebranie pompy nic nie dało. Po kolejnym tyg. pompa nagle przelała. Teraz pracuje na 75%. Jutro ja zwracam. Planuje Maxpect DC12K. Czy to wystarczy? Co sądzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Pawel7811 napisał:

Planuje Maxpect DC12K. Czy to wystarczy? Co sądzicie?

Nie chciałbym mówić, a nie mówiłem... Przy pracy z maksymalną wydajnością to z bólem wystarczy, jednak nie spodziewałbym się szczególnie dobrego przepływu. A cyrkulacji jest cały czas za mało. Chyba, że pozostaniesz przy miękkich i LPS-ach to na styk  powinno wystarczyć. 

Jak patrzę na zdjęcia to mam wrażenie, że jest bardzo ciemno i nawet przy 8 Radionach  XR15 nie będzie warunków dla acropor...


Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Terms of Use.