katani Report post Posted February 13, 2022 Siema, Zastanawiam się nad powrotem do stosowania SBS razem z pozostałymi płynami ballinga. Na stronie AF znalazłem informację, że SBS można stosować: Dozowanie: Rozpuścić 25 g w 1000 ml wody RODI. W celu utrzymania równowagi jonowej i odpowiednich parametrów wody należy stosować także: Calcium, KH Buffer oraz Magnesium. Reef Mineral Salt można przygotować jako jeden roztwór razem z Calcium lub Magnesium. Ktosstosuje tak SBS? Nie ukrywam, że wykorzystanie tej samej głowicy i w szczególności pojemnika, co do Ca i Mg bardzo by mi się podobało. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted February 13, 2022 20 minut temu, katani napisał: Siema, Zastanawiam się nad powrotem do stosowania SBS razem z pozostałymi płynami ballinga. Na stronie AF znalazłem informację, że SBS można stosować: Dozowanie: Rozpuścić 25 g w 1000 ml wody RODI. W celu utrzymania równowagi jonowej i odpowiednich parametrów wody należy stosować także: Calcium, KH Buffer oraz Magnesium. Reef Mineral Salt można przygotować jako jeden roztwór razem z Calcium lub Magnesium. Ktosstosuje tak SBS? Nie ukrywam, że wykorzystanie tej samej głowicy i w szczególności pojemnika, co do Ca i Mg bardzo by mi się podobało. Ja stosuję magnez z SBS. Ca I kH Buffer osobno. Ale, jeśli po dodaniu do SBS Ca nic się nie wytrąci to będzie ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Danielj Report post Posted February 13, 2022 Ja stosuję wapń i magnez razem, a SBS osobno. W sumie też trzy głowice. Quote 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted February 18, 2022 Po konsultacji z AF można stosować SBS razem z Mg i Ca. Taka informacja jest również na ich stronie w opisie produktu. Kończy mi się roztwór i zaczynam dodawać SBS. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Dyzma Report post Posted February 20, 2022 Tez stosuje SBS bo w praktyce okazalo sie ze pokrywa praktycznie w calosci zapotrzebowania na mikro. ( TUTAJ sprawa indywidualna). Roztwor robie 2 razy mocniej stezony 50g / 1L. Rok bez podmian, bez SBS nie dalbym rady. Quote Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Share this post Link to post Share on other sites