Jump to content
Janusz81

Ślimaki turbo

Recommended Posts

Witam, jak w temacie ktoś miał plage turbo? W akwa 180l jest ich juz pewnie na setki, jest może jakiś naturalny sposób na kontrolowanie populacji? Myślałem o jakimś zwierzaku.

35 minut temu, janusz_81@interia.pl napisał:

Witam, jak w temacie ktoś miał plage turbo? W akwa 180l jest ich juz pewnie na setki, jest może jakiś naturalny sposób na kontrolowanie populacji? Myślałem o jakimś zwierzaku.

Możesz sprawić sobie takiego płazińca. Przetrzebi ślimaki w akwarium. Ostatnio takiego złapałem i eksmitowałem....

Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Pomijając estetykę tego stworzenia myślę że płazińce mogą narobić większej szkody jak plaga turbo, myślałem raczej o jakiejś rybie może chelmon?

Myślę, że jak wystawisz na sprzedaż po promocyjnej cenie na forum to zejdą w mgnieniu oka :D 
Sam bym wziął.

Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L  Zetlight QMAVEN 6600 200W  |  Pompa Jebao DCP 3500  AquaNova NVM-4000

Pamiętam jak 10 lat temu sprzedawałem je na targowisku w ilościach hurtowych po 10 zł za sztukę :) 

Pozdrawiam

Mariusz

6 godzin temu, Aquaman napisał:

Myślę, że jak wystawisz na sprzedaż po promocyjnej cenie na forum to zejdą w mgnieniu oka :D 
Sam bym wziął.

Promocyjna cena to nie problem, tylko że ja nie zawsze jestem i mam czas na wysyłkę. Jakby ktoś chciał przyjechać to zapraszam. Dlatego wolałbym jakiegoś zwierzaka który będzie naturalnie kontrolował sytuację.

8 godzin temu, janusz_81@interia.pl napisał:

Promocyjna cena to nie problem, tylko że ja nie zawsze jestem i mam czas na wysyłkę. Jakby ktoś chciał przyjechać to zapraszam. Dlatego wolałbym jakiegoś zwierzaka który będzie naturalnie kontrolował sytuację.

Zauważyłem że u mnie krewetki na aiptasie zjadają te ślimaki (mam chyba 2 różne gatunki tych krewetek), ale ja bardzo mało karmię. W większym akwarium miałem wargacza który lubował się w ślimakach chyba jakiś bodianus ale musiałbyś doczytać.

Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.