slawekw_78 Report post Posted August 10, 2022 Witam serdecznie. W moim 200l akwarium mam plagę ślimaków, wieczorem jak wychodzą na tylną szybę prawie ja całą zasłaniają . Proszę o informację, czy mam je wyłapać (ograniczyć populację), czy są bezpieczne dla korali i innych mieszkańców. Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted August 10, 2022 To nie plaga, tylko błogosławieństwo. Te ślimaki są pożyteczne, zjadają glony, detrytus. Jak masz plagę, to znaczy, że dużo karmisz, masz być może wiele ryb. Możesz dać kilka ślimakó, komuś kto niema, lub sprzedać. Ślimaków nigdy za dużo. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Beti Report post Posted August 10, 2022 43 minuty temu, katani napisał: To nie plaga, tylko błogosławieństwo Godzinę temu, slawekw_78 napisał: Proszę o informację, czy mam je wyłapać (ograniczyć populację), czy są bezpieczne dla korali i innych mieszkańców. Zostaw to dla dobra zbiornika Quote Share this post Link to post Share on other sites
slawekw_78 Report post Posted August 10, 2022 Dziękuję za odpowiedź Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomko Report post Posted August 10, 2022 8 minut temu, slawekw_78 napisał: Dziękuję za odpowiedź Jak chcesz się ich pozbyć, kup wargacza albo żagiewkę, jesli przesłaniają Ci szybę Quote Nowe 400L Share this post Link to post Share on other sites
Hery Report post Posted August 22, 2022 Ja miałem plagę asterin i bardzo sobie chwaliłem W 100% zgadzam się z przedmówcami ! Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted June 23 Witam No i doczekałem się , po zgaszeniu światła są ich setki. Przypuszczam , że turbo , na razie nic nie kombinuję . Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted July 18 Tak to wygląda Pytanie , czy Mandaryny poradzą sobie , bo chciałem kupić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted July 18 Mandaryn nie rusza ślimaków, przynajmniej mój tak miał Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites
rumik21 Report post Posted July 18 58 minut temu, JerzyB napisał: 59 minut temu, JerzyB napisał: Tak to wygląda Pytanie , czy Mandaryny poradzą sobie , bo chciałem kupić. Wargacze one koszą ślimaki. A jak masz za dużo chętnie przygarnę. Quote ReefMax Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted July 18 Za dużo to mało powiedziane są ich setki. Chętnie oddam , ale poczekajmy może by podrosły Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted July 19 21 godzin temu, rumik21 napisał: Wargacze one koszą ślimaki. A jak masz za dużo chętnie przygarnę. Czy wszystkie wargacze potrzebują piasku ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted July 19 Czy wszystkie, to nie wiem, ale te popularne tak. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted July 19 19 minut temu, katani napisał: Czy wszystkie, to nie wiem, ale te popularne tak. Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted July 19 28 minut temu, JerzyB napisał: Nasyp 1.5kg piasku między skałki, obłóż małymi skałkami i git. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted September 4 (edited) Witam Jak by ktoś chciał , to zapraszam .W planie kupno Halichoeres chrysus lub Rozdymkę walentynkę. Pozdrawiam Edited September 4 by JerzyB (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
czytelniksam Report post Posted September 5 Ślimaki w akwarium mogą pełnić różne funkcje i być korzystne lub niekorzystne w zależności od gatunku i sytuacji. _________________________________________ https://www.medipakiet.pl/blog/e-recepta-w-praktyce-jak-dziala-elektroniczna-recepta/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted September 5 3 godziny temu, czytelniksam napisał: Ślimaki w akwarium mogą pełnić różne funkcje i być korzystne lub niekorzystne w zależności od gatunku i sytuacji. _________________________________________ https://www.medipakiet.pl/blog/e-recepta-w-praktyce-jak-dziala-elektroniczna-recepta/ Nic nie mam do ślimaków , ale w kontrolowanej ilości. Wymieszały się są Turbo ,Trochusy I Tectusy Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted September 5 Jurek a trochusy masz takie, które się rozmnażają? Tectusy z tego co wiem nie mnożą się w akwarium. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted September 6 (edited) 8 godzin temu, katani napisał: Jurek a trochusy masz takie, które się rozmnażają? Tectusy z tego co wiem nie mnożą się w akwarium.S Sam już nie wiem czy to Trochusy czy Tectusy , bo podobne , na pewno której z nich . Najwięcej jest jednak Turbo , u mnie naprawdę coś się dzieje , teraz wyskoczyły jeszcze Aistasie Edited September 6 by JerzyB (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted September 14 (edited) Witam Kupiłem wargacza i mało co go widzę . Ma pudło z piachem , i widocznie dobrze mu tam Edited September 14 by JerzyB (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maniekkkkk Report post Posted September 14 Daj znać czy się wziął za redukcję A nie myślałeś by wyłowić nadwyżkę ? Ewentualnie kupić kraba pustelnika ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted September 14 13 minut temu, Maniekkkkk napisał: Daj znać czy się wziął za redukcję A nie myślałeś by wyłowić nadwyżkę ? Ewentualnie kupić kraba pustelnika ? Jak maluchów nie będzie ubywało , to nadwyżka do wc. Pustelnika mam , on tylko gustuję w dorosłych . Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted September 15 Krab pustelnik wywala tylko dorosłe w czasie jak szuka nowego domku Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted September 18 (edited) Witam Dzisiaj wyłowiłem szkielet wargacza , długo nie pożył Pływal nie śmiało większośc czasu siedział w piasku. Edited September 18 by JerzyB (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites