MiloXis Report post Posted October 24, 2022 Witam, czy możecie polecić tani cyrkulator do mieszania solanki? Niestety ale mój obecny SunSun JVP-130 to jakaś porażka po kilku miesiącach - użytkowania pojawiła się rdza na metalowym trzpieniu. Cyrkulatora używałem tylko to rozrobienia solanki. ICP wykazało Cu i Zn w wodzie. Czy znacie tani model, który ma ten trzpień z tworzywa? Po każdym rozrobieniu solanki płukałem cyrkulator w RO. ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konrad_Wwa Report post Posted October 24, 2022 ja kupiłem używane Tunze 6015 czy 6025, miało zardzewiałe magnesy, używam bez uchwytu a magnesy użyłem do płyty aby trzymałą się stelaża Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted October 24, 2022 Mam w akwarium Aqua novę. Jak na razie spisuje się bardzo dobrze Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites
R3BEL Report post Posted October 24, 2022 2 godziny temu, MiloXis napisał: Niestety ale mój obecny SunSun JVP-130 to jakaś porażka po kilku miesiącach - użytkowania pojawiła się rdza na metalowym trzpieniu. Miałem to samo i to na 2 pompach tej marki, więc chyba jest coś na rzeczy. 2 godziny temu, MiloXis napisał: czy możecie polecić tani cyrkulator do mieszania solanki? Ja swego czasu zakupiłem Hydor Koralia Nano Evolution 900 i sprawdza się świetnie, ale chyba teraz ciężko będzie ją gdzieś dostać. Z podobnych to może Sicce Voyager Nano 1000? Quote Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: odpieniacz Reef Octopus Regal 200-S, rollermat TC Roller Clean 200, media Kulki + Life Bio Fil. Sprzęt: pompa obiegowa Ecotech Vectra M2, cyrkulacja 3x Ecotech VorTech MP40QD, oświetlenie Orphek Atlantik iCon + 2x OR3 Blue Sky 90, reaktor wapnia Reef Octopus CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Share this post Link to post Share on other sites
MiloXis Report post Posted October 24, 2022 Zakupiłem Pompa cyrkulacyjna sicce voyager1000 sicce 1000 l/h - rozbiorę i zobaczę czy wszystko jest z tworzywa. Dzięki Quote Share this post Link to post Share on other sites
miśku Report post Posted October 24, 2022 Wystarczy przepłukać po robieniu solanki cyrkulator a rdza się nie pojawi. Mam podobny trzpień w wirniku pompy Eheim (dedykowana tez do solanki) jedna jest wpięta do reaktora zeolitu i pracuje bez przerwy, podczas gdy drugiej używam czasem do mieszania solanki. Jeśli w pośpiechu jej nie przepłukam potem w rodi jest podobna sytuacja i pojawiają się ogniska korozji. Nie wiem jak w Twojej ale jeśli to nie są wżery to raczej nie obawiał bym się czegokolwiek w ICP, tym bardziej przy tak krótkim kontakcie z wodą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
albanos72 Report post Posted October 24, 2022 Ja mieszam sól Sunsun JVP-102 5000, ma ceramiczną oś. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted October 24, 2022 9 godzin temu, MiloXis napisał: Cyrkulatora używałem tylko to rozrobienia solanki. ICP wykazało Cu i Zn w wodzie. Czy znacie tani model, który ma ten trzpień z tworzywa? Taki trzpień raczej nie będzie źródłem miedzi i cynku. Może on być co najwyżej źródłem chromu i niklu....ewentualnie żelaza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Laszek Report post Posted October 25, 2022 Boyu maelstrom striker - używam model 10l/h od roku i zero problemów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloXis Report post Posted October 26, 2022 Skoro nie pompka od mieszania solanki to co może puszczać Cu? Woda RO była badana i brak Cu. Cr i Ni mam poniżej normy. Odpieniacz: Tunze 9001.0004 - używany rdzy brak Pompa obiegowa: Jebao Smart DC Pump 2500 - pompa bez śrub, nowa 4 miesiące Cyrkulator: Maxspect MJ-GF4K -- nowa 4 miesiące Oczywiście ICP wykonam ponownie za 7 tygodni i zobaczę czy jest tendencja wzrostowa czy spadkowa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzy2001 Report post Posted October 27, 2022 Mam dziwne wrażenie,że przechodzi do RODI z rur. Quote Share this post Link to post Share on other sites