Jump to content
Sign in to follow this  
MiloXis

Tani cyrkulator do solanki

Recommended Posts

Witam,

czy możecie polecić tani cyrkulator do mieszania solanki? Niestety ale mój obecny SunSun JVP-130  to jakaś porażka po kilku miesiącach - użytkowania pojawiła się rdza na metalowym trzpieniu. 

Cyrkulatora używałem tylko to rozrobienia solanki. ICP wykazało Cu i Zn w wodzie. Czy znacie tani model, który ma ten trzpień z tworzywa?

Po każdym rozrobieniu solanki płukałem cyrkulator w RO. 

?IMG_0783.jpg.d34401d5257856d8dc68d19b92e09b83.jpg

image.png.7dce701eeaafd7caff67d1091bd01002.png

ja kupiłem używane Tunze 6015 czy 6025, miało zardzewiałe magnesy, używam bez uchwytu a magnesy użyłem do płyty aby trzymałą się stelaża :)

2 godziny temu, MiloXis napisał:

Niestety ale mój obecny SunSun JVP-130  to jakaś porażka po kilku miesiącach - użytkowania pojawiła się rdza na metalowym trzpieniu. 

Miałem to samo i to na 2 pompach tej marki, więc chyba jest coś na rzeczy.

2 godziny temu, MiloXis napisał:

czy możecie polecić tani cyrkulator do mieszania solanki?

Ja swego czasu zakupiłem Hydor Koralia Nano Evolution 900 i sprawdza się świetnie, ale chyba teraz ciężko będzie ją gdzieś dostać. Z podobnych to może Sicce Voyager Nano 1000?

Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: odpieniacz Reef Octopus Regal 200-S, rollermat TC Roller Clean 200, media Kulki + Life Bio Fil. Sprzęt: pompa obiegowa Ecotech Vectra M2, cyrkulacja 3x Ecotech VorTech MP40QD, oświetlenie Orphek Atlantik iCon + 2x OR3 Blue Sky 90, reaktor wapnia Reef Octopus CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. 

https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/

https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/

Zakupiłem Pompa cyrkulacyjna sicce voyager1000 sicce 1000 l/h - rozbiorę i zobaczę czy wszystko jest z tworzywa.

Dzięki 

Wystarczy przepłukać po robieniu solanki cyrkulator a rdza się nie pojawi.

Mam podobny trzpień w wirniku pompy Eheim (dedykowana tez do solanki)

jedna jest wpięta do reaktora zeolitu i pracuje bez przerwy, podczas gdy drugiej używam czasem do mieszania solanki. Jeśli w pośpiechu jej nie przepłukam potem w rodi jest podobna  sytuacja i pojawiają się ogniska korozji. 
Nie wiem jak w Twojej ale jeśli to nie są wżery to raczej nie obawiał bym się czegokolwiek w ICP, tym bardziej przy tak krótkim kontakcie z wodą.

9 godzin temu, MiloXis napisał:

Cyrkulatora używałem tylko to rozrobienia solanki. ICP wykazało Cu i Zn w wodzie. Czy znacie tani model, który ma ten trzpień z tworzywa?

Taki trzpień raczej nie będzie źródłem miedzi i cynku. Może on być co najwyżej źródłem chromu i niklu....ewentualnie żelaza.

Skoro nie pompka od mieszania solanki to co może puszczać Cu?  Woda RO była badana i brak Cu. 

Cr i Ni mam poniżej normy. 

Odpieniacz: Tunze 9001.0004 - używany rdzy brak 

Pompa obiegowa: Jebao Smart DC Pump 2500  - pompa bez śrub, nowa 4 miesiące 

Cyrkulator: Maxspect MJ-GF4K -- nowa 4 miesiące 

Oczywiście ICP wykonam ponownie za 7 tygodni i zobaczę czy jest tendencja wzrostowa czy spadkowa.