Nexor4 Report post Posted March 10 Minął prawie miesiąc Glony nitkowate mają się jak narazie dobrze, choć turbo które wpuściłem ostatnio koszą trawnik niesamowicie, zawsze uważałem te ślimaki jako niedokładne, ale z tymi glonami radzą sobie świetnie. Doszło także podłoże equo MarinaNera, zmieściło się koło 3kg, reszta została w szafce. Caulastrea oraz Dunka mają się jak narazie dobrze. Parametry na dzień dzisiejszy 10.03 1 w nocy: No3 10/ Po4 0.03/ PH 7,7/ KH 6,4/ Mg 1280/ Ca 380 myśle nad podniesieniem zasolenia na 1.025, aktualnie jest 1.023 i kh, ca, mg dość nisko. Zastanawiam się nad spadkiem PH, czy może być to wina dużej ilości glonów i poboru tlenu w nocy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nexor4 Report post Posted March 16 (edited) Dziś mija pierwszy miesiąc od zapalenia światła Mam wrażenie że glony rosną coraz wolniej, tam gdzie ślimaki wyczyszczą, glonom długo zajmuje żeby z powrotem odrosnąć Parametry na dziś: Zasolenie 1.026/ No3 - 10/ Po4 - pomiędzy 0 a 0,03/ KH - 11 / PH - 8 / Mg - 1400 / Ca - 420 nagrałem także timelapse z karmienia dunki, ciekawie wygląda aktualne oświetlenie to 9x biała 9x niebieski, popaliły mi się diody i miałem tylko białe na już. Nawet nie wiem jak wyglada rozłożenie co do temperatury diod, w następnym miesiącu kupuje lampę, bo tej już mam dość Edited March 16 by Nexor4 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted March 17 Fajnie widać jak rozgwiazda pędzi. Dunkę możesz karmić grubszym pokarmem. Ja daję jej lasonogi i to dość duże Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites