michalstdg Report post Posted June 5, 2023 (edited) Po kilku latach rozbratu z solanką wracam z gotowym zestawem od Maxspecta. Akwa zalane na początku marca 2023. A więc sprzętowo wygląda to tak: Akwarium:Maxspect ok 45l netto Lampa: Maxspect MJ-L 130 Obieg : Eheim Compacton 600 Dolewka : Aquatrend Level Automatic Eye Odpieniacz: Bubble Magus Mini Q Cyrkulacja : 2x Jebao Slw 5 Grzałka 50w Aquael Siatka nakrywkowa DD Aquarium Filtracja: skarpeta filtracyjna 12 kulek biosphere + 2 bloki nano-tech clear Start na suchej skale i suchym piachu + woda z działającego zbiornika. Bakterie Biogro Marine Sól Aquaforest Reef Salt -zasolenie 34ppt Obsada: 2 błazenki Krewetka czyszcząca Krab elegant Stado slimaków nassariusów i columbella. Z koralowców na tą chwilę: 2x euphyllia Dunca Caulastrea fluo Quadri rainbow W planach w najbliższym czasie :szafka na wzór oryginalnej i zakup nowych szczepek lps Edited July 26, 2023 by michalstdg (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
em2 Report post Posted June 16, 2023 Jak oceniasz tą lampę z Twojego zestawu? Szukam czegoś lepszego do podobnego zestawu Aquaela Quote Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted June 16, 2023 Lampa świeci bardzo ładnie. Są 3 presety barwy. Brakuje tylko oświetlenia nocnego. W tej cenie bezkonkurencyjna Quote Share this post Link to post Share on other sites
em2 Report post Posted June 17, 2023 Super, chyba się na nią skuszę po niewypale z DIY. Oczy mnie bolały od patrzenia na akwa nią, jak coś jest firmowe to i przetestowane pod tym względem, w ogóle ten Twój zestaw jest fajny, szkoda że nie wpadłem na niego 1/2 roku temu. Jak będziesz miał czas wrzuć jakiś filmik jak ta lampka świeci na różnych ustawieniach, będę śledził temat, powodzenia Quote Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted June 20, 2023 (edited) W dniu 17.06.2023 o 14:49, em2 napisał: Super, chyba się na nią skuszę po niewypale z DIY. Oczy mnie bolały od patrzenia na akwa nią, jak coś jest firmowe to i przetestowane pod tym względem, w ogóle ten Twój zestaw jest fajny, szkoda że nie wpadłem na niego 1/2 roku temu. Jak będziesz miał czas wrzuć jakiś filmik jak ta lampka świeci na różnych ustawieniach, będę śledził temat, powodzenia Niestety aparat nie radzi sobie i w każdym z trybów zdjęcia wychodzą podobnie. Na żywo jest zauważalna różnica . W każdym z ustawień akwarium wygląda dobrze. Światła niebieskiego nie brakuje. Według mnie ustawienie pod lps chyba najfajniejsze. Docelowo zmienię na większego brata czyli na mjl 165blue ale to dopiero pod koniec roku Edited June 26, 2023 by michalstdg (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted June 27, 2023 Dzisiaj troszkę poprzestawiałem w akwarium oraz wleciała nowa szczepka. Na Dunce pojawiają się już malutkie nowe główki. Naliczyłem chyba 6 sztuk. Szafka pod akwa zamówiona. Mam nadzieję że za jakieś 2 tygodnie dotrze i będzie już komplet. Quote Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted July 7, 2023 Wczoraj dotarła szafka. Dzisiaj poskładałem ale chwilowo brak czasu aby przełożyć akwarium. Mam nadzieję że uda się w ciągu tygodnia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted July 13, 2023 Akwarium przeniesione, woda klarowna. Teraz tylko dołożyć nowych korali i czekać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted August 12, 2023 Pytanie do morszczaków. Macie ustawione w swoich zbiornikach oświetlenie nocne ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kirzan Report post Posted August 12, 2023 Ja u siebie nie mam ustawionego oświetlenia nocnego i wszystko jest ok. Ponoć pomaga to jeśli nie masz siatki nad akwarium, żeby ryby w nocy nie wyskakiwały. Ale ja u siebie tego nie zauważyłem. Ryby śpią w nocy I nie wyskakują mi z akwarium. Quote Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted August 12, 2023 26 minut temu, Kirzan napisał: Ja u siebie nie mam ustawionego oświetlenia nocnego i wszystko jest ok. Ponoć pomaga to jeśli nie masz siatki nad akwarium, żeby ryby w nocy nie wyskakiwały. Ale ja u siebie tego nie zauważyłem. Ryby śpią w nocy I nie wyskakują mi z akwarium. O tym wyskakiwaniu słyszałem. Zastanawia mnie jednak czy koralowce i ryby nie potrzebują ciemności do regeneracji i wzrostu? Czy takie oświetlenie nocne nie zaburza jakiś procesów? Quote Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted October 24, 2023 Aktualizacja . Wpadla mocniejsza lampa oraz kilka szczepek. To co było też troszkę podrosło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted December 6, 2023 (edited) Delikatna zmiana obsady. Do baniaczka trafiły błazenki w troszkę innej odmianie barwnej. https://photos.app.goo.gl/Pf6PCzyBZMQptWnJ8 W wolnej chwili wykonałem również zabudowę panelu że spienionego pvc. Całość przedstawia się tak: https://photos.app.goo.gl/9vaB1Xyd3cihC3R96 Edited December 6, 2023 by michalstdg (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted February 20 W związku z faktem że ukwiał podrósł i zaczął parzyć towarzystwo wokół będę wymieniał skałę. Zdjęcie w linku. Skała już się moczy w wiadrze. https://photos.app.goo.gl/TFe3DDKcpPbLFK3u5 Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted February 21 Sam ją kleiłeś czy taką kupiłeś? Świetnie wygląda Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted February 21 14 godzin temu, mazmaciek napisał: Sam ją kleiłeś czy taką kupiłeś? Świetnie wygląda Konstrukcja zamówiona w Art-Reef. Producent znany na forum. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mario94 Report post Posted February 24 W dniu 21.02.2024 o 23:15, michalstdg napisał: Konstrukcja zamówiona w Art-Reef. Producent znany na forum. Jak można wiedzieć. Jaki koszt takiej skały ? Quote Akwarium 120L Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted February 24 16 minut temu, Mario94 napisał: Jak można wiedzieć. Jaki koszt takiej skały ? Za moja płaciłem 320zł. Ma ona specjalne dziurki w ktore wkładasz podstawki z koralami. Nie musisz kleic do skały żeby nic nie spadło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted February 24 (edited) Chyba że masz kraba rozbójnika to trzeba kleić bo będzie zrzucał patrząc na tą twoją skalę aż mnie korci aby wymienić też u siebie choć trochę się boję ceramiki, teraz mam w obiegu że 150 litrów wody i ponad 20 kg skały naturalnej Edited February 24 by mazmaciek (see edit history) Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted February 25 2 godziny temu, mazmaciek napisał: Chyba że masz kraba rozbójnika to trzeba kleić bo będzie zrzucał patrząc na tą twoją skalę aż mnie korci aby wymienić też u siebie choć trochę się boję ceramiki, teraz mam w obiegu że 150 litrów wody i ponad 20 kg skały naturalnej Też miałem obawy wymieniać ale się skusiłem. Tak wygląda po wymianie: https://www.instagram.com/reel/C3lIDjcL9oB/?igsh=MWg5bWlzejN3d2Z1ag== Quote Share this post Link to post Share on other sites
morszczak007 Report post Posted October 22 Witam, Powoli myślę, żeby kupić taki gotowy zestaw morski od Maxspecta jak Ty. Czy polecasz taki ? Nasuwa mi się parę pytań nt.obsługi. Czy w panelu jest dostateczna ilość miejsca, żeby grzebać w trakcie czyszczenia? Nadal świecisz lampą maxspect 130 ml? Będę wdzięczny za odpowiedź. Trzymam kciuki za fajny baniak. Quote Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted October 22 8 godzin temu, morszczak007 napisał: Witam, Powoli myślę, żeby kupić taki gotowy zestaw morski od Maxspecta jak Ty. Czy polecasz taki ? Nasuwa mi się parę pytań nt.obsługi. Czy w panelu jest dostateczna ilość miejsca, żeby grzebać w trakcie czyszczenia? Nadal świecisz lampą maxspect 130 ml? Będę wdzięczny za odpowiedź. Trzymam kciuki za fajny baniak. Na tą chwilę Świece większą wersja czyli mjl165 Blue. Akwarium bardzo estetycznie wykonana ę aczkolwiek ma swoje minusy. Panel szerokości 8cm ale udało się zmieścić odpieniacz oraz rollermat. Jest też około 20 kulek maxspecta także miejsca wystarczająco. Jak chcesz jakieś szczegóły pisz na pw Quote Share this post Link to post Share on other sites
qwas138 Report post Posted October 24 witam jaki rollermat dałeś radę zamontować ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted October 29 W dniu 24.10.2024 o 18:31, qwas138 napisał: witam jaki rollermat dałeś radę zamontować ?? Vastocean Quote Share this post Link to post Share on other sites
hajtaler Report post Posted November 6 Witam w sobotę jadę odebrać takie samo akwarium, mam pytanko jak sprawuje się rollermat i odpięcia?Musiałeś coś przerabiac czy wchodzą bez przeróbek ? Mógłbyś zrobić zdjęcia panelu tylniego jak to wszystko siedzi w nim i zdjęcia zabudowy tego panela dzięki Quote [/url] Share this post Link to post Share on other sites