Maniekkkkk Report post Posted September 3 (edited) Przyszedł czas by założyć swój drugi wątek z życia akwarium na tym forum. Po miesiącach obcowania z akwarystyką słodkowodną ponownie zatęskniłem za słoną wodą i postanowiłem postawić proste akwarium morskie bez zbędnych gadżetów. Trochę poszedłem pod prąd , bo jak wiadomo w tej chwili modne są akwaria z ' kupą ' elektroniki i na sumpach , a u mnie bida z nędzą i zwykły kubełek oraz niezbędna elektronika , powiedzmy takie minimum by się to kręciło ps. kupa elektroniki to wg mnie smart akwarium - Nie mówię ze to jest złe , ale mimo wszystko wolę ograniczyć to do minimum na obecną chwilę Nie ukrywam że sam byłem ciekawy jak biologia się na tego typu filtracji zachowa i będzie funkcjonować , ale po paru dobrych miesiącach pracy systemu myślę ze jest naprawdę dobrze . Może trochę słów o konfiguracji - akwarium opti set Aquael 200 l 100x40x55 - filtr kubełkowy Ultramax 1500 - sterylizator uv 9w - media zastosowane w kubełku : aquaforest life bio fil / siporax / żywa skała - oświetlenie 2 x Maxspect MJ-L165 Blue 65 w - falownik Jebao Mlw 30 - automatyczna dolewka Levelautomatic Eye - dozownik akwarystyczny Doser AT1 - odpieniacz Tunze 9004.001 DC - skimmer eheim 350 - grzałka JbL ProTemp 300 W - skała Arka myreef rocks 25 kg klejona za pomocą stone fix z Aquaforest Akwarium prowadzone na Fauna Marin Professional Sea Salt oraz ballingu z tej samej firmy Balling light set + trace 1/2/3. Podmianki systematycznie co tydzień 15 litrów + dozowanie bakterii . Na obecną chwilę po przejściu dojrzewania całego sytemu parametry stabilne tj. - Zasolenie 1.025 - Temp 25 c - Ph 8.15 - No3 10 - Po4 0.01 - Mg 1440 - Ca 430 - Kh 7.7 Fauna w zbiorniku na dzień dzisiejszy to : - Chrysiptera parasema - Ctenochaetus strigosus - Labroides dimidiatus - Pterapogon kauderni w planach za jakiś czas jest dołożenie Synchiropus Picturatus (docelowo parka ) . Skorupiaki - Lysmata amboinensis - Calcinus sp. red - Neopetrlisthes oshimai Mięczaki - Turbo.sp - Trochus.sp Już niebawem akwarium zostanie zasiedlone koralowcami i tak naprawdę wtedy zobaczę jak stabilny jest ten system ..... cdn Edited September 4 by Maniekkkkk (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
natan2012 Report post Posted September 3 1 godzinę temu, Maniekkkkk napisał: filtr kubełkowy Ultramax 1500 Generalnie jak się spisuje??? Pytma bo chcę dołożyć kubełek do swojego akwarium a wiadomo, że kubełki są strasznie demonizowane w tym hobby Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maniekkkkk Report post Posted September 3 3 godziny temu, natan2012 napisał: Generalnie jak się spisuje??? Pytma bo chcę dołożyć kubełek do swojego akwarium a wiadomo, że kubełki są strasznie demonizowane w tym hobby dobrze się spisuje na podobnej zasadzie działają filtry przepływowe fluidyzacyjne a ich nikt nie demonizuje Przy kubełku trzeba pamiętać o regularnym czyszczeniu tj max co 2 miesiące , oraz o awaryjnym zasilaniu który jak dla mnie przy tego typu filtracji to MUST-HAVE W kubełku mam oryginalnie zamontowany prefiltr który ułatwia konserwację i wydłuża pracę całego złoża bez konieczności otwierania go co chwilę i płukania . Dlatego jeśli znasz zasady działania i jesteś świadomy jak działa taki filtr i przestrzegasz paru zasad , to taki rodzaj filtracji zda egzamin i da pozytywne efekty . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maniekkkkk Report post Posted September 4 Krab porcelanowy żyjący w symbiozie z ukwiałem crassa to piękny widok są ze mną w zbiorniku od dwóch miesięcy , ukwiał nie spaceruje a krab co nóż go odwiedza i co ciekawe czasami włączając '' wsteczny'' próbuje go przepchać w inne miejsce jak na razie 1:0 dla ukwiału bo ani drgnie . Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted September 4 mój ulubiony skorupiak. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted September 5 A błazenki nie są zazdrosne? Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites
Maniekkkkk Report post Posted September 5 10 godzin temu, katani napisał: mój ulubiony skorupiak. Bardzo inteligentne stworzenie . 4 godziny temu, mazmaciek napisał: A błazenki nie są zazdrosne? Nie mam błazenków , także ukwiał jest tylko do dyspozycji kraba . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maniekkkkk Report post Posted September 5 Dziś dość pracowite popołudnie , dojechały koralowce Postanowiłem od razu włożyć docelową masę koralową , by dać dodatkowego ''kopa'' baniakowi i zwiększyć filtr biologiczny , a ponadto oszczędzić sobie i systemowi ciągłego pchania łap do zbiornika . Mam nadzieję że to dobre posunięcie . Po aklimatyzacji dip i trochę klejenia a później tylko obserwacja i testy co kilka dni by '' wyłapać '' moment aż coś ruszy z kalcyfikacją Quote Share this post Link to post Share on other sites
jkk Report post Posted September 5 Ładna euphyllia, co to za wersja? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maniekkkkk Report post Posted September 5 (edited) 2 godziny temu, jkk napisał: Ładna euphyllia, co to za wersja? Joker z zielonymi końcówkami. Euphyllia glabrescens Joker Torch Edited September 5 by Maniekkkkk (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maniekkkkk Report post Posted September 9 Jest weekend są testy pogoda za oknem wspaniała ale mimo wszystko trzeba poświęcić trochę czasu na podmiankę i testy by wiedzieć co w trawie piszczy . Na dzień dzisiejszy wszystko ok ,zwierzaki dochodzą do siebie w nowym otoczeniu i co najważniejsze wszystkie przeżyły pierwsze dni zauważyłem też pierwsze delikatne spadki pierwiastków Mg ,Ca ,Kh i pomału szykuję się na dozowanie ballinga . Pomału idzie jesień , chłodne poranki i wieczory a co za tym idzie częstsze przymykanie okien i brak świeżego powietrza w pomieszczeniu , dlatego zawczasu postanowiłem też pod odpieniacz podpiąć scrubber co2 , wykorzystałem patent BRS który pokazywali na swoim kanale ( działa i jest mega tanie w poruwnaiu z oryginałami ) . Kh 7.3 Ca 420 Mg 1400 No3 10 Po4 0.03 temp. 25 Ph 8.15 Zasolenie 1.025 Wasze kardynały też wydają dziwne dźwięki ? bo mój tak choćby strzelał / stukał gdy podpłynie do niego garbik przy okazji strosząc się jak kogut , na początku nie wiedziałem skąd ten dziwny odgłos dochodzi ale po obserwacji jestem na 100 % pewny że to sprawka Pterapogona Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maniekkkkk Report post Posted September 17 Kolejny tydzień minął , jak na razie bez większych przygód i wpadek od początku tygodnia zacząłem dozować ballinga , więc śmiało można powiedzieć że zaczęła się ''walka'' o stabilizację w baniaku i pogoń za ''cyferkami '' , oby starczyło wiedzy i cierpliwości . W chwili obecnej podaję na dobę : kh - 9.6 ml ca - 3.6 ml mg - 7.6 ml widać już też że scrubber co2 robi robotę , Ph ładnie podskoczyło na przestrzeni tygodnia o 0.2 także jestem zadowolony z jego pracy , zobaczymy czy też w zimie będzie tak pięknie i da radę . Jak to bywa w weekendy trochę więcej czasu to i są testy kh 7.7 mg 1400 ca 430 no3 10 po4 0.03 ph 8.3 temp 25 Zasolenie 1.025 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sagerrak1 Report post Posted September 18 Bardzo ładne zdjęcia robisz. Ten ostatni koral to favia czy goniastrea ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maniekkkkk Report post Posted September 18 (edited) Dziękuję , choć powiem szczerze że przy tym naszym świetle morskim nie jest to łatwe . Tak zgadza się to Favia , kupiona pod nazwą Favia Premium Australia . Edited September 18 by Maniekkkkk (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maniekkkkk Report post Posted September 19 W październiku z tego co widzę planowane jest u mnie czasowe wyłączenie zasilania elektrycznego na 8h , moje awaryjne zasilanie zabezpiecza mnie na około 10 h , więc prawie na styk myślę o dołożeniu jeszcze jednego aku i podłączenie go równolegle by zwiększyć ah , korzystał ktoś z takiego rozwiązania ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted September 20 Najlepiej gdyby były to takie same dwa akumulatory. tez się nad tym zastanawiam, obecnie mam żela 100 ah, a na zimę będę miał wolne dwa 170 ah kwasiaki, czy przypadkiem ich nie użyć Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites
chris_ek Report post Posted September 20 Warto sprawdzić czy zasilacz awaryjny da radę obsłużyć mocowo dwa akumulatory. Quote https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted September 20 29 minut temu, chris_ek napisał: Warto sprawdzić czy zasilacz awaryjny da radę obsłużyć mocowo dwa akumulatory. Po prostu będzie dłużej ładował. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maniekkkkk Report post Posted September 24 Jest niedziela są testy kh 7.7 mg 1410 ca 430 no3 10 po4 0.03 ph 8.15 zasolenie 1.025 Balling dalej dozuje w takiej samej ilości jak ustawiłem na początku , jak na razie jest dość stabilnie z minimalnymi wahaniami . Zaczynają się też pojawiać pierwsze stożki wzrostu na prostych sps /ach więc chyba idzie w dobrą stronę . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maniekkkkk Report post Posted Saturday at 07:00 PM Kolejny tydzień za mną , system się stabilizuje . Widzę coraz większy pobór kh w tej chwili dozuję już 20 ml na dzień generalnie planuję podbić do wartości soli jakiej używam a jest to 8.5 , Mg oraz Ca bez zmian na podobnych poziomach . Parametry na szczęście cały czas stabilne , po wykonaniu świeżych testów mają się tak Kh - 7.7 Mg - 1410 Ca - 420 Po4 - 0.03 No3 - 10 Ph - 8.15 Zasolenie - 1.025 Wiedziałem że pokolce mają bzika ale że aż tak Od jakiegoś czasu mój ulubieniec Ctenochaetus strigosus uwielbia ''stroszyć się '' widząc magnetyczny czyścik podczas czyszczenia szyb ,wygląda to przezabawnie jak za nim pływa i odnoszę czasem wrażenie ze chce z nim walczyć Quote Share this post Link to post Share on other sites